Saltea cu Arcuri sau Spumă? Diferențe Majore și Ce să Alegi

Atunci când cauți o saltea de dormit, prima nelămurire care apare, este legată de tipul de saltea care ți s-ar potrivi cel mai bine. Adesea, alegerea se face între o saltea cu arcuri sau spumă.

Pentru a te ajuta să iei o decizie potrivită, vom analiza în cele ce urmează, avantajele și dezavantajele fiecărui tip de saltea, bazându-ne pe criteriile de preț, durabilitate, proprietăți, calitatea materialelor și alte detalii importante, pentru a te ajuta să găsești cea mai bună saltea pentru tine. Pe lângă asta, vom sublinia diferențele principale și te vom ajuta să întelegi dacă ai nevoie de o saltea cu arcuri sau spumă.

E important să știi și cum să alegi o saltea bună de dormit, deoarece indiferent de tipul acesteia, fie că e cu arcuri sau spumă de memorie, dacă salteaua nu corespunde anumitor standarde de calitate, utilitatea ei nu se va face simțită.

Avantaje și Dezavantaje Saltele cu Arcuri

Avantaje
  • Ideale pentru spațiile cu umiditatea ridicată
  • Permit unui volum mare de aer să circule
  • Au tendința de a evita supraîncălzirea și de a fi răcoroase
  • Oferă un suport mai ferm
  • Răspund cu balansare ușoară la presiunea exercitată pe ele
Dezavantaje
  • Calitatea depinde foarte mult de tipul arcurilor și materialelor alese
  • Sunt mai greu de transportat
  • Au o greutate mai mare
  • Arcurile pot emite zgomot, de la o uzură ridicată

Avantaje și Dezavantaje Saltele cu Spumă de Memorie

Avantaje
  • Izolează excelent transferul de mișcare
  • Oferă suport potrivit
  • Reduc presiunea din articulații
  • Senzația de „îmbrățișare” oferită de spuma de memorie
  • Sunt mai ușor de transportat
Dezavantaje
  • Vara pot supraîncălzi corpul
  • Nu sunt recomandate pentru zonele cu umiditatea ridicată
  • Nu permit circulația unui volum mare de aer
  • Dacă nu sunt confecționate din materiale calitative, se pot deforma ușor
  • Poate reține mai multă apă și în timp, îmbiba mai ușor cu mirosuri neplăcute

Saltelele cu arcuri

Saltelele cu arcuri au fost cel mai răspândit tip de saltea, de-a lungul anilor. Acestea au început să se fabrice pe o carcasă simplă dintr-o plasă de arcuri, însă au evoluat mult cu trecerea timpului, deoarece s-au inventat tipuri de arcuri performante și treptat, saltelele au fost îmbrăcate în straturi suplimentare de diferite materiale, care să confere suport și comoditate.

Îmbunătățirea saltelelor cu arcuri, s-a produs odată cu apariția saltelelor cu spumă de memorie, deoarece în felul acesta s-a încercat uniformizarea și întărirea suprafeței de dormit, renunțând la balansarea specifică arcurilor din acel timp care provoca dureri de spate și un somn foarte neplăcut.

Pentru a alege o saltea bună cu arcuri, conform standardelor din zilele noastre, trebuie să fii în primul rând, atent la numărul de arcuri și la tipul acestora. Arcurile împachetate separat se consideră cele mai bune și cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât salteaua este mai rezistentă.

Astăzi, când vorbim despre saltelele cu arcuri, ne referim la nucleul acestora, deoarece majoritatea saltelelor cu arcuri sunt învăluite de straturi precum spuma poliuretanică, spuma de memorie, spuma latex sau spuma cu gel. Astfel, majoritatea saltelelor cu arcuri, se încadrează în categoria hibrid, deoarece sunt dotate cu ambele tipuri de susținere specifice arcurilor și stratului poliuretanic. De exemplu, unele saltele Dormeo se consideră saltele cu arcuri, însă arcurile acestora sunt din poliuretan de fapt, obținute printr-o tehnologie specială.

Tipuri de saltele cu arcuri

  • Arcurile individuale

    Aceste arcuri sunt compuse din niște bobine care sunt împachetate separat în buzunare de material, conexiunea dintre ele făcându-se prin materialul textil. Avantajul lor, e că fiecare răspunde diferit la presiunea exercitată, fără a-l influența pe celălalt. În felul acesta, se evită transferul de mișcare de pe o parte a saltelei pe alta și fiecare zonă din corp dispune de susținere personalizată, păstrându-se în același timp, și suprafața uniformă de dormit. Prețul lor tinde să fie mai mare, față de alte tipuri de saltele cu arcuri, însă ele sunt cele mai durabile și cele mai recomandate. Cu cât numărul arcurilor este mai mare, cu atât salteaua este mai rezistentă.
arcuri impachetate
Sursa: www.sleepopolis.com
  • Arcurile unite

    Este o categorie care include mai multe tipuri de arcuri, toate caracterizându-se prin faptul că sunt legate unele între altele prin materialul din care sunt confecționate, adică printr-o sârmă de oțel. Printre acestea se numără Arcurile Bonell (reprezintă bobine unite printr-un fir spiralat prins pe partea inferioară și superioară) și Arcurile Continue care reprezintă un fir de sârmă care este rotit în bobine și descinde către cealaltă rotire.
arcuri continue
Sursa: www.sleepopolis.com

Saltelele cu spumă de memorie

Reprezintă inovație în domeniul saltelelor, deoarece au fost inventate abia în anul 1960, fiind dezvoltată inițial pentru inginerii de la NASA. Spuma de memorie este un material cu o celulație deschisă, compusă celulele de polimeri și de poliuretan. Ea se mai numește și spumă vascoelastică, caracterizându-se prin faptul că revine ușor la forma sa inițială și se deformează ușor atunci când se aplică presiune pe ea, preluând forma obiectului.

Unul dintre factorii care acționează asupra deformării sale, este căldura. Prin presiunea și căldura aplicată, ea tinde să contureze ușor forma corpului și să distribuie greutatea într-un mod egal. După ce te-ai ridicat de pe o asemenea saltea, ei îi ia cam 5-10 secunde, ca să revină la forma sa inițială. Energia impactului este absorbită și degajată.

Principalele caracteristici ale unei saltele cu spumă de memorie sunt:

  • Conturul – Salteaua se adaptează după forma corpului și preia centrele de greutate care au fost aplicate pe ea.
  • Senzația de îmbrățișare – Se simte cel mai bine, iarna, când temperatura din cameră e mai scăzută, și datorită temperaturii corporale, salteaua îmbracă corpul, pâstrându-i temperatura și eliberându-l de presiune.
  • Amortizarea mișcărilor – Pentru că spuma de memorie înregistrează fiecare mișcare, adaptându-se după corpul uman, în timpul nopții, o mișcare bruscă prin schimbarea poziției de dormit, va fi foarte temperată și se va anula transferul de mișcare către partener.

De regulă, o saltea cu spumă de memorie, va avea un nucleu din spumă poliuretanică cu o densitate și rezistență ridicată. Acest nucleu va fi îmbrăcat în alte materiale care transferă nivelul durității mare a nucleului către unul mai mic și care previn încărcarea electrostatică, iar stratul superior va fi compus din spuma de memorie.

Această spumă de memorie poate fi cu celulația deschisă, sau poate fi un compus dintre gel și spumă de memorie sau dintre spuma de latex și spuma de memorie. Pentru a preveni supraîncălzirea corpului, este recomandat ca în compoziția spumei de memorie să fie adăugate materiale precum gelul rece sau latexul.

Saltea cu arcuri sau spumă concluzie

O saltea de dormit trebuie aleasă în funcție de nevoile corpului fiecărei persoane, luând în calcul problemele medicale, greutatea corporală, poziția de dormit, zona geografică în care locuiește. De exemplu, dacă obișnuiești să faci sport de performanță sau ai probleme cu articulațiile, este recomandat să îți alegi o saltea care are mai multă spumă de memorie, deoarece aceasta va amortiza punctele de presiune. Dacă dormi pe lateral, spuma de memorie va fi potrivită pentru tine.

Persoanele supraponderale ar trebui să se orienteze către o saltea cu arcuri. Persoanele care transpiră mult în timpul nopții, de asemenea, ar trebui să caute o saltea cu arcuri. Pentru cineva care are umiditatea ridicată în casă, o saltea cu nucleu din spumă poliuretanică nu va fi o alegere potrivită, iar pentru cineva care preferă amortizarea completă a mișcărilor, o saltea cu arcuri nu va fi cea mai bună idee.

În concluzie, pentru că sunt atât de multe aspecte pe care să le iei în calcul și pentru că salteaua depinde de calitatea materialelor din care este construită, nu am putea să catalogăm o categorie drept mai bună sau rea. Există doar foarte mult variabile pe care trebuie să le iei în calcul, pentru că fiecare tip de saltea va avea avantaje și dezavantaje. Nu uita că multe firme au o perioadă gratuită de testare, deci dacă ești indecis, poți să probezi gratuit tipul de saltea dorit mai întâi.

TopGuides
Logo