Ce saltea să aleg? Cum Aleg o Saltea Bună?

Dacă ești în căutarea unei saltele bune de dormit, probabil te-ai lovit des de întrebarea: cum aleg o saltea bună? La prima vedere, e posibil să ți se pară ușor să alegi o saltea: o alegi în funcție de aspectul său adesea, dacă o cumperi online, iar dacă o testezi în magazin, te atrage probabil, criteriul de moliciune. Pentru a face o alegere asumată și de lungă durată însă, trebuie să ții cont de multe criterii care determină dacă salteaua este potrivită pentru tine și dacă respectă anumite criterii de calitate.

Atunci când ne raportăm la o saltea bună de dormit, trebuie să luăm întotdeauna în calcul specificațiile corpului nostru, problemele de sănătate, zona geografică în care ne aflăm, anumite deprinderi în timpul somnului. După ce definim niște răspunsuri la aceste întrebări, trebuie să decidem ce tip de saltea ni se potrivește cel mai bine: o saltea cu nucleu din arcuri sau spumă? Ca mai apoi, să descurcăm toate criteriile după care se stabilește calitatea unei saltele, cum ar fi: înălțimea, tipul spume, nr. arcurilor, densitatea, tratamentele, materialul husei, ranforsarea marginilor, etc.

În cele ce urmează, îți vom prezenta un mic ghid care te va ajuta să cumperi o saltea bună de dormit, explicând simplu și inteligibil toate detaliile la care trebuie să fii atent. După ce îl parcurgi, cu siguranță, vei fi mai stăpân pe decizia ta!

😴 Cum să alegi o saltea potrivită pentru corpul tău?

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de alegerea unei saltele de dormit. Corpurile noastre au nevoi și deprinderi diferite, de aceea o saltea care va fi ideală pentru un anumit tip de corp, poate fi incomodă pentru altcineva. Salteaua se alege în funcție de poziția de dormit, greutatea corporală și problemele de sănătate specifice – aici este important de precizat că este indicat să consultați un medic, pentru niște soluții precise.

  • Poziția de dormit: Pentru cei care dorm pe spate este recomandată o saltea cu duritatea mai ridicată, acest lucru fiind necesar pentru alinierea corectă a coloanei. Pentru cei care dorm pe lateral, o saltea cu spumă de memorie va fi cea mai potrivită opțiune, deoarece aceasta va reduce din presiunea asupra articulațiilor. Pentru cei care dorm pe burtă, este indicată o saltea cu duritatea medie spre ridicată, pentru a susține corect coloana, deși trebuie să iei în considereare, că somnul pe burtă este cel mai puțin recomandat.
  • Greutatea corporală: Aici criteriul de selecție al saltelei este destul de simplu: cu cât mai mare este greutatea ta, cu atât fermitatea saltelei trebuie să fie mai ridicată. Sub presiunea greutății o saltea aleasă incorect, se poate deforma sau poate cauza dureri ale coloanei, de aceea este important să alegi nivelul optim de susținere. O saltea pentru persoanele supraponderale trebuie să asigure un nivel corect de fermitate, să fie fabricată din spumă cu densitatea ridicată și să conțină multe arcuri împachetate separat, dacă e cazul. Pe de altă parte, o astfel de saltea ar putea cauza dureri de articulațiilor persoanelor cu greutatea corporală mică.
  • Problemele de sănătate: Principalele probleme care se pot raporta direct la o saltea de dormit sunt: durerile de spate, de gât și de încheieturi. Pentru durerile de articulații, o saltea cu spumă de memorie va fi cea mai potrivită, pentru durerile de gât, trebuie să ții cont că și perna de dormit influențează somnul sănătos, iar pentru durerile de spate, e important să alegi o saltea care să alinieze spatele corect, asigurând fermitatea necesară. Reamintim faptul că cel mai indicat este să consulți un medic, pentru a stabili exact cauza problemei și soluțiile aferente. Vezi și ce saltele recomandă doctorii.

⚖️ Ce tip de saltea este cel mai bun?

Saltele se grupează în două categorii importante: saltele care au nucleu din spumă sau saltele cu nucleu din arcuri. În funcție de tipul spumei și tipul arcurilor, acestea se clasează în subcategorii: saltele cu spumă de memorie, saltele din latex, saltele cu arcuri poliuretanice, saltele cu arcuri de oțel. Deseori, vei găsi pe piață saltele hibrid care sunt compuse din straturi de spumă cu memorie și arcuri împachetate separat.

🧽 Saltele cu spumă

Acest tip de saltea conține de obicei un nucleu din spumă poliuretanică cu densitatea ridicată, iar deasupra, are alte straturi de spumă care poate fi de mai multe feluri: spumă cu memorie, spumă cu celulație deschisă, spumă cu capsule de gel și straturi pentru a preveni încărcarea statică. Cu cât nr. de straturi este mai mare, cu atât crește și prețul saltelei. O saltea din spumă are capacitatea de a amortiza excelent mișcările, prevenind transferul de mișcare către partener, însă dezavantajul acesteia este că vara, tinde să supraîncălzească corpul.

➿ Saltele cu arcuri

Saltelele cu arcuri conțin un strat din arcuri care reprezintă nucleul saltelei. Aceste arcuri pot fi de mai multe feluri: arcuri unite (de ex. arcurile de tip Bonell) sau arcuri împachetate separat. Cele mai recomandate sunt saltelele cu arcurile împachetate separat, deoarece acestea răspund individual presiunii care se exercită pe ele, fiind unite prin niște buzunare de material. Avantajul acestor arcuri este că și ele previn transferul de mișcare, pot să asigure o suprafață ergonomică pentru somn, adaptându-se pentru fiecare zonă a corpului individual și de asemenea, asigură o ventilație excelentă. Vezi aici mai multe detalii despre saltelele cu arcuri. Unii producători precum Dormeo, produc saltele cu arcuri care nu sunt fabricate din oțel ci din spumă poliuretanică, saltelele Dormeo fiind astfel un tip hibrid între spumă și arcuri.

📚La ce detalii trebuie să fiu atent atunci când cumpăr o saltea de dormit?

Înălțime

Înălțimea unei saltele este importantă pentru durata sa de viață. Cu cât o saltea este mai înaltă, cu atât puterea sa de susținere este mai mare. Pe lângă asta, într-o saltea înaltă, încap mai multe straturi care sunt importante pentru ergonomia și confortul oferit de saltea.

Duritate

Chiar dacă în ultima perioadă, toată lumea susține că cu cât o saltea este mai fermă, cu atât aceasta este mai bună pentru coloană, nu este un adevăr valabil pentru toată lumea, deci trebuie să ai mare grijă cu acest aspect. Duritatea ideală pentru corpul tău presupune un nivel mediu spre tare, însă dacă ai probleme cu articulațiile, s-ar putea să te simți mai comod pe o saltea mai moale. Însă alt detaliu de care trebuie să ții cont, e că o saltea tare poate fi adaptată corpului tău, deoarece îți poți procura un topper cu spumă de memorie sau latex, însă o saltea care e prea moale, nu mai poate fi ajustată.

Numărul arcurilor

În cazul saltelelor cu arcurile împachetate separat, despre care am menționat deja că sunt cele mai potrivite pentru un somn sănătos din această categorie, trebuie să ții cont că numărul arcurilor determină implicit calitatea saltelei. Cu cât salteaua are mai multe arcuri, cu atât aceasta oferă un suport mai rezistent și balansat. O saltea bună cu arcuri trebuie să aibă peste 800 de arcuri împachetate individual.

Materialul husei

Acest aspect este important pentru întreținerea saltelei, dar și pentru sănătatea ta. Majoritatea saltelelor de pe piață dispun de tratamente antialergenice și antiacariene. Multe huse sunt tratate cu aloe vera sau sunt țesute cu fibre de argint, ceea ce le face prietenoase cu pielea. În compoziția husei vei întâlni adesea și poliester, deoarece acesta este un material rezistent care previne acumularea umidității și deformarea husei. Este foarte important ca husa saltelei să fie detașabilă, deoarece în felul acesta, poți întreține o igienă corespunzătoare pe o perioadă lungă de timp. Unele saltele cu arcuri s-ar putea să nu aibă husa detașabilă, pentru că prin construcția lor, sunt limitate de scoaterea husei.

Suportul marginilor

Foarte puțini oameni atrag atenția la acest detaliu atunci când cumpără o saltea, însă el răspunde, în primul rând, de durabilitatea saltelei. Marginile unei saltele de dormit sunt cele mai vulnerabile, deoarece suportă cea mai mare presiune. Din această cauză, unii producători ranforsează marginile saltelei cu spumă poliuretanică cu densitate ridicată, pentru a-i menține forma cât mai mult timp posibil.

Așteptăm să aflăm gândurile tale despre articol sau produse

Lasă comentariu

TopGuides
Logo