Ce saltele recomandă doctorii? [Recomandări Medici Ortopezi]

O saltea ortopedică îți poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului, lucru ce se datorează capacității sale de aliniere corectă a spatelui și întregului corp. Saltelele ortopedice, de obicei, sunt proiectate cu ajutorul medicilor ortopezi pentru a crea modele menite să susțină coloana corect, indiferent de poziția de somn aleasă. Cele mai bune saltele de dormit îmbină tehnologii inspirate din aparatele medicale și beneficiază de sfaturile medicilor ortopezi.

Pe lângă afecțiunile de spate, alegerea unei saltele de proastă calitate, poate duce la insomnii și afecțiuni cardiovasculare. Conform unui studiu realizat de Penn State College of Medicine, adulții de vârstă mijlocie care dorm sub 6 ore pe zi, au un risc crescut de afectare cognitivă. Din aceste motive, alegerea unei saltele recomandate de doctori este importantă, mai ales în zilele noastre, când mai mult de 8% din populația globală suferă de dureri cronice de spate.

Ce afecțiuni poate ameliora o saltea recomandată de doctori?

Durerile de spate, de cele mai multe ori, se transformă în dureri cronice ce afectează starea de sănătate a unei persoane și pot fi resimțite inclusiv în timpul somnului. O saltea pentru spate care respectă recomandările doctorilor permite menținerea unei poziții corecte a coloanei în timpul somnului, însă nu este un garant pentru un somn liniștit, deoarece diferiți factori afectează acest lucru.

Principalele zone de dureri care înrăutățesc calitatea somnului sunt:

 • Durerile de spate: Durerea de spate este cea mai comună formă de durere ortopedică și poate fi cauzată de mai mulți factori: o saltea de proastă calitate, o postură incorectă, traume sau condiții medicale precum scolioza. Treptat, poți să ameliorezi însă simptomele, practicând sport, sau îmbunătățindu-ți spațiul de muncă/odihnă. Spre exemplu, dacă suferi de dureri în zona lombară, ai putea pentru început, să-ți alegi o saltea potrivită cu fermitatea medie spre tare cu spumă de memorie.
 • Durerile de gât: Durerile de gât sunt o altă formă comună de afecțiune care are mai mulți factori la bază, o saltea proastă și o pernă nepotrivită fiind unele dintre principalele motive. Conform acestui studiu de la Jurnalul European de Fizioterapie, o pernă nepotrivită poate cauza dureri proeminente în zona gâtului. Astfel, un mix între o saltea pentru spate și o pernă bună de dormit este cel mai potrivit pentru această afecțiune.
 • Durerile de încheieturi: O saltea prea moale poate cauza dureri de spate, pe când o saltea prea tare poate duce la dureri ale încheieturilor, de aceea, în acest caz, se recomandă saltele cu multe straturi, în special cu spumă de memorie, ca și strat superior și cu o fermitate medie spre tare. Acest lucru este valabil și pentru persoanele care preferă să doarmă pe lateral. Pentru cei care preferă să doarmă pe spate sau burtă sau pentru persoanele supraponderale este recomandată orientarea către un nivel mai ridicat al fermității.

Ce spun doctorii atunci când vine vorba de alegerea unei saltele ortopedice?

Aici părerile sunt destul de împărțite, pentru că nu există anumite studii complexe în această direcție. Dr. Katz de la Harward Medical School recomandă să testezi diferite modele înainte de a decide care saltea e cea mai potrivită pentru tine. Per general, saltele cu o fermitate medie sunt cele mai des recomandate pentru că reprezintă numitorul comun și se potrivesc somnului în orice poziție.

Un somn odihnitor are loc atunci când întreaga musculatură a corpului este relaxată, iar coloana are un suport adecvat, din acest motiv sunt de evitat saltelei moi pentru că pun presiune pe principalele zone ale corpului responsabile pentru somn, care la rândul lor, exercită presiune sau întind rădăcina nervilor și astfel apare durerea.

Un alt aspect unde opiniile se întâlnesc este că poziția de somn contează foarte mult, o persoană schimbându-o în medie de 45 de ori în timpul nopții. Spre exemplu dacă dormi pe o parte, se recomandă să o faci pe o saltea cu o fermitate medie, pentru a reduce presiunea pe umeri și șolduri.

Dacă dormi pe spate sau îți revii de la o traumă de spate, umeri sau sau genunchi, atunci o saltea cu spumă de memorie sau din latex este potrivită pentru o refacere rapidă. De asemenea, saltele din latex natural sunt recomandate de doctori pentru că nu au substanțe chimice ce cauzează alergii și afecțiuni respiratorii.

Care sunt cele mai bune saltele ortopedice?

1. Ortopedicus Pocket Bio Bambus Air – Cea mai bună saltea ortopedică

Vezi Preț
Ortopedicus Bio Bambus Air

Vezi preț Ortopedicus Bio Bambus Air pe ortopedicus.ro

Este o saltea care face parte din categoria saltelelor premium, îmbinând toate calitățile necesare pentru a fi o achiziție reușită: preț rezonabil, 1000 de arcuri împachetate individual, 2 tipuri de fermități, husă din bio bambus.

Arcurile împachetate individual vor prelua separat presiunea exercitată de corp și se vor mula diferit pentru fiecare zonă, oferind astfel un suport adecvat coloanei, gâtului și articulațiilor. Acest lucru va preîntâmpina, de asemenea, transferul de mișcare de la un partener către altul. Nucleul format din arcuri aflate în buzunare separate s-a dovedit a fi o soluție excelentă pentru durata lungă de viață a saltelei: nu se deformează în timp și păstrează un mediu aerat, sănătos, datorită ventilației.

Nucleul saltelei este îmbrăcat de câte 6 cm de spumă Luft HD cu densități diferite, acest lucru înseamnă că salteaua are 2 tipuri de fermități. Singurul lucru la care ar trebui să atrageți atenția este faptul că salteaua nu are un strat de spumă de memorie- pentru unii oameni acest lucru este favorabil, pentru alții- nu. Dacă vă decideți, totuși asupra acestei saltele și vă doriți și un strat de spumă cu memorie, vă recomandăm să cumpărați un topper de calitate pentru saltea.

Husa țesută din fibre de bambus organic este foarte prietenoasă cu pielea și e recomandată persoanelor care suferă de alergii sau transpiră excesiv. Bambusul este un material care absoarbe umiditatea mai bine în comparație cu bumbacul și este un scut natural pentru microbi.

Positive
 • Înălțime 31 cm
 • 1000 de arcuri împachetate
 • Reversibilă
 • Husă detașabilă din bumbac organic
 • Ventilație excelentă
 • Garanție 10 ani
Negatives
 • Nu are spumă de memorie

2. Saltea Latex Combo – Cea mai bună izolare a mișcărilor

Saltea Ekon Latex Combo
Vezi Preț
Latex Combo

Vezi preț Latex Combo pe saltele-ekon.ro

Este una din cele mai bune saltele de dormit din latex de pe piață și este deseori recomandată de medici, din varii motive, principalele fiind: suportul ortopedic excelent și reglarea termodinamică. Latexul are proprietăți excelente asupra corpului, deoarece acesta păstrează cel mai bine mediul organic în care corpul se află când doarme, oferind un răspuns personalizat la greutatea, temperatura și poziția sa de dormit.

Spre deosebire de suma de memorie obișnuită, acesta nu permite senzația de „afundare” în saltea, mizând mai mult pe confortul oferit de elasticitatea pe care o are și previne supraîncălzirea corpului. Elasticitatea latexului permite ca acesta să fie un material extrem de durabil: indiferent de timpul pe care îl petreceți pe saltea, acesta va reveni întotdeauna la forma sa.

Această saltea poate fi personalizată, selectând duritatea medie sau ridicată și cumpărată în 3 versiuni:
Latex combo organic: Este compusă dintr-un nucleu de latex sintetic și un strat superior de latex natural adaptat pentru 7 zone din corp.
Latex combo memory: Este compusă dintr-un nucleu de latex, având ca strat superior spuma Memorylatex, care are o densitate mai mare față de o spumă cu memorie obișnuită. Ea este, de asemenea, adaptată pentru cele zone ale corpului.
Latex combo gel: Este compusă dintr-un nucleu de latex, având ca strat superior spuma de latex îmbogățită cu capsule COOL GEL. Este adaptată pentru cele 7 zone din corp.

Indiferent de forma finală pe care o veți alege, salteaua va păstra aceleași proprietăți: elasticitate, termoreglare, suport ortopedic excelent, însă alegând tipul dorit, se pot accentua anumite detalii care ar conta pentru dvs.

Positive
 • 7 zone de confort
 • Fermitate
 • Se poate personaliza
 • Husa detașabilă
 • Termoreglare excelentă
 • Mediu de somn organic și plăcut
Negatives
 • Preț ridicat

3. Dormeo Ergo Comfort – Cea mai bună cu arcuri

saltea dormeo ergo comfort
Vezi Preț
Dormeo Ergo Comfort

Vezi preț Dormeo Ergo Comfort pe dormeo.ro

Salteaua Dormeo Ergo Comfort a fost proiectată după tehnologii de ultimă oră, chiar dacă arată ca o saltea obișnută, ceea ce o face specială, este capacitatea de a se adapta la forma corpului. Nucleul de 6 cm a fost inspirat dintr-un dispozitiv medical numit Kosmodisk care este cunoscut pentru efectul benefic al acestuia asupra coloanei.

Salteaua Ergo Comfort a fost testată de Institul German de Ergonomie și a fost plasată în topul celor mai bune saltele ergonomice. Modelul dat vine cu 3 zone de comfort pentru suportul optim al întregului corp. Pe lângă asta, este reversibilă, având 2 niveluri de fermitate, un nivel mai moale și unul mediu spre tare.

Pe lângă toate proprietățile ergonomice, este o saltea excelentă când vine vorba de tratament antibacterian și antiacarieni, iar husa este ușor detașabilă și lavabilă.

Avantaje
 • Suport excelent al spatelui
 • Fermitate ajustabilă
 • 3 Zone de comfort
 • Nucleu dublu
 • Tratament antibacterian
Dezavantaje
 • Nu e specificată limita de greutate

TopGuides
Logo