Top 5 Cele Mai Bune Purificatoare de Aer în 2024

Purificatorul de aer este un aparat care filtrează aerul și reprezintă astăzi, din păcate, o necesitate pentru casa sau biroul tău. Poluarea din orașe a devenit o problemă gravă pentru majoritatea oamenilor. Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, 9 din 10 persoane sunt expuse unui aer care se află sub limita impusă a poluării. Acesta e motivul pentru care tot mai mulți oameni sunt interesați să găsească soluții eficiente pentru a spori calitatea aerului și a reduce din substanțele nocive care îi înconjoară, dorindu-și astfel să găsească cele mai bune purificatoare de aer.

Un purificator bun de aer va fi un ajutor indispensabil pentru persoanele care suferă de alergii sau pentru familiile care au copii mici și va reduce riscul apariției anumitor boli respiratorii precum astmul. Purificatorul de aer a devenit esențial în casele noastre, asta și pentru că unii poluanți pot fi de 5 ori mai puternici în încăperi decât în exterior. Calitatea aerului e susținută și de gradul de umidificare, de aceea vă recomandăm să vă orientați și către un dezumidificator bun.

Pentru a fi eficient, purificatorul de aer nu trebuie să aibă doar o funcționalitate standard, ci să fie construit inteligent, astfel încât să ofere eficiență energetică, să fie îndeajuns de puternic pentru a se descurca cu aerul din încăpere, să fie silențios și să aibă un preț rezonabil. Am testat și analizat cele mai bune modele de pe piață. Despre toate detaliile care trebuiesc luate în calcul atunci când îți dorești să găsești un purificator pentru casa ta, vei afla în ghidul ce urmează.

Care sunt cele mai bune purificatoare de aer?

1. Purificator aer AlecoAir P40 – Cel mai bun purificator de aer

Vezi Preț
Purificator de aer AlecoAir P40

Vezi preț purificator AlecoAir P40 pe alecoair.ro

Avantaje
  • 4 filtre integrate
  • Design compact și modern
  • Control remote
  • Indicatori pentru calitatea aerului
  • Funcție sleep
  • Zgomot între 40-64 dB
  • CADR 350 m3/h
  • Garanție 3 ani
Dezavantaje
  • Ionizarea poate produce mici emisii de ozon, însă poți activa sau dezactiva filtrul UV (citește în ghidul de mai jos ce înseamnă asta).

AlecoAir este unul dintre cele mai bune purificatoare care înglobează în el o tehnologie complexă de purificare, fiind dotat cu mai multe tipuri de filtre care purifică aerul în mai multe etape, începând cu eliminarea și captarea particulelor mari din aer precum părul de animale și finisând cu uciderea bacteriilor și virușilor. Aparatul este construit foarte inteligent, asta se reflectă atât în design-ul său, cât și în toate funcțiile smart pe care le are.

Design-ul modern, dimensiunile (250*210 cm) și greutatea sa (aproape 5 kg) fac ca purificatorul să se integreze în orice decor și să nu stânjenească economia spațiului. Acesta nu e greu de mutat, curățat, nu ocupă mult spațiu. Atunci când îți cumperi un purificator, vei dori să îl folosești în mai multe încăperi și e important ca acesta să nu fie greu de mutat. Purificatorul respectiv e potrivit pentru suprafețe de până la 40 de m2, asta înseamnă că e potrivit pentru încăperile mai mici.

Purificatorul are o mulțime de funcții smart care îl fac foarte comod de utilizat și funcțional: indicatoare care îți semnalează gradul de poluare al aerului, indicatoare care te atenționează când trebuie schimbate filtrele, conexiune la wifi și control remote prin aplicație sau prin asistenții Google precum Siri, touch screen, modul auto, setarea diferitelor viteze sau perioade de funcționare, regimul de funcționare în timpul nopții.

Etapele de filtrare sunt realizate în felul următor: pre filtrul (captează particulele mari) –> filtrul True HEPA (captează cele mai mici particule, chiar sub 0,3 microni), –> filtrul de carbon (captează mirosurile neplăcute) –> lampa UV-C+ funcția de ionizare (distruge virusurile și bacteriile). Astfel, într-un aparat cu dimensiuni moderate, compact, e integrat un întreg sistem de filtrare al aerului, care are și un preț foarte bun. Vezi și cele mai bune dezumidificatoare AlecoAir.

DimensiuniØ 250 x 530
Greutate4,95 Kg
Tip FiltruPre-filtru Lavabil; Filtru HEPA; Carbon Activ
Consum62 Watt
Nivel Zgomot64 dB
Nr. Viteze4
FuncțiiTimer; Sleep; WiFi; Indicator filtru murdar; Mod Auto; Memory

Vezi recenzie completă AlecoAir P40 Smart

2. Purificator aer Philips AC3854/51 – Cel mai silențios

Vezi Preț
Purificator Philips AC385/51 4000i

Vezi preț Philips AC385/51 4000i pe emag.ro

Avantaje
  • Potrivit pentru spațiile mai mari
  • CADR 610 m3/h
  • Silențios
  • Senzori pentru calitatea aerului
  • Control prin aplicație
  • Mod nocturn de funcționare
Dezavantaje
  • Greutatea mai mare (9 kg)
  • Nu poate fi controlat prin Siri sau Alexa

Acest purificator, datorită ratei mare de filtrare a aerului, adică CADR, de 610 m3/h, este potrivit pentru încăperile mai mari, pentru un oficiu sau o casă. Acest lucru nu înseamnă că nu se va descurca și în încăperile mai mici, dimpotrivă, va funcționa într-un mod silențios având o treaptă de viteză inferioară, însă dimensiunile sale sunt destul de mari pentru un apartament micuț și poate incomoda spațiul.

Purificatorul este ideal dacă ești foarte sensibil la sunete sau lumină, deoarece zgomotul pe care îl produce, în funcție de treapta de viteză aleasă, variază între 18- 57 dB, iar datorită modului nocturn, acesta are și luminile estompate, ca să nu deranjeze somnul.

Ca și în cazul celorlalte purificatoare care trec peste pragul de 1000 de lei, acesta are pe ecranul LED afișarea pentru calitatea aerului care indică nivelurile de gaze, alergeni, PM2 și poate fi controlat prin aplicație. Purificatorul este dotat și cu indicatori care te informează dacă trebuie să schimbi filtrul.

Purificarea se face prin 3 nivele, adică pre filtru, filtrul HEPA și filtrul cu carbon. Aparatul scanează aerul și poate funcționa în regim auto, adaptând viteza sa de funcționare la grasul de poluare al aerului. Vezi și cele mai bune purificatoare Philips.

Dimensiuni718 x 310 x 310
Greutate9 Kg
Tip FiltruHEPA; Carbon Activ
Consum60 Watt
Nivel Zgomot57 dB
Nr. Viteze4
FuncțiiFiltrare; Mod automat; Indicator calitate aer; Mod nocturn

3. Purificator aer Dyson Cool TP07 – Cel mai bun pentru anotimpul cald

Vezi Preț
Purificator Dyson Cool TP07

Vezi preț purificator Dyson Cool TP07

Avantaje
  • CADR 418 l/s
  • Viteză ajustabilă de la 1 la 10
  • Eficiență ridicată
  • Reglarea direcției de circulație a aerului
  • Control prin aplicație
  • Control prin Siri, Alexa
  • Indici în timp real ai calității aerului
  • Funcția sleep
Dezavantaje
  • Preț ridicat
  • Înălțimea este mai mare comparativ cu celelalte modele
  • Potrivit pentru încăperi de până la 32 m2

Eficiența acestui purificator este datorată și design-ului său modern, care prin forma circulară și spațiul gol din interior, reușește să atragă un volum mare de aer și să îl filtreze rapid. Prin curenții de aer formați, acesta poate să funcționeze ca un ventilator mic în timpul verii, însă poți oricând să reglezi acest lucru, oprind funcția respectivă. Filtrele HEPA și filtrul de carbon al purificatorului sunt amplasate la baza acestuia. Aerul este tras prin barele circulare, ajunge la filtrul HEPA, după care trece prin filtrul de carbon și se distribuie prin ramificațiile de la bază.

Purificatorul poate fi controlat prin displayul touch screen sau prin control remote, aplicație și conexiune la asistenții Siri, Alexa. Displayul afișează informații precum calitatea aerului din încăpere, temperatură, umiditate, nivelul formaldehidei și particulele în suspensie. Prin telecomanda purificatorului poți seta viteza de funcțonare (de la 1 la 10), direcția de circulație a aerului (înainte sau înapoi), poți activa regimul silențios pentru noapte.

Dezavantajul acestui purificator e că are prețul mai ridicat comparativ cu omologii săi. Acest lucru este datorat și filtrului HEPA, care în cazul său, este mai mare comparativ cu alte modele, asta însemnând că durata sa de întrebuițare va fi mai lungă (se recomandă ca schimbarea filtrului HEPA în cazul său să se facă o dată la 12 luni). Cu cât un filtru HEPA este mai mare, cu atât crește și prețul dispozitivului.

Dimensiuni1018 x 196 x 110
Greutate3,74 Kg
Tip FiltruHEPA
Putere Maximă56 W
Nivel Zgomot62 dB
Nr. Viteze10
FuncțiiTimer; WiFi; Air Multiplier

4. Purificator aer Xiaomi Mi – Cel mai eficient energetic

Vezi Preț
Purificator Xiaomi Mi

Vezi preț purificator Xiaomi Mi pe emag.ro

Avantaje
  • Nu produce emisii de ozon
  • Destinat pentru încăperile mai mari (45m2)
  • Control prin Siri, Alexa
  • Control prin aplicație
  • Ecran touch screen
  • Consum moderat energetic (38 kw)
  • CADR 380
Dezavantaje
  • Este mai greu de mutat dintr-o cameră în alta, în lipsa mânerelor

Purificatorul reprezintă un sistem mai simplu de purificare al aerului (este compus din 3 filtre) care are o eficiență ridicată și este destinat încăperilor mai mari. Purificatorul folosește un filtru circular care filtrează particulele mari de aer și le blochează, după care aerul trece prin filtrul HEPA care captează cele mai mici particule iar apoi, prin filtrul de carbon care elimină emisiile de gaze și mirosurile neplăcute.

Displayul purificatorul este foarte ușor de accesat și navigat, însă mulți utilizatori sunt mai mulțumiți de aplicația care permite controlul purificatorului. Acesta poate fi controlat și prin comenzile prin asistenții Alexa sau Siri. Una dintre cele mai importante funcții smart ale aparatului este senzorul care determină calitatea aerului, acesta va lumina în 3 culori diferite, în funcție de gradul de poluare și va afișa exact pe ecran indicii de poluare. Pe lângă acest lucru, purificatorul detectă nivelul de umiditate din încăpere și temperatura aerului.

Un dezavantaj este faptul că purificatorul e mai greu de mutat dintr-o cameră în alta, deoarece nu are niciun mâner. Purificatorul poate funcționa în regimul auto sau îi poți seta tu în modul manual viteza dorită, însă pentru asta trebuie să te conectezi cu aplicația lui. Datorită funcției sleep mode, acesta poate funcționa foarte silențios (sub 41 dB) iar la viteza maximă produce un zgomot de 65 dB.

Dimensiuni520 x 240 x 240
Greutate4,8 Kg
Tip FiltruHEPA
Putere Maximă38 W
Nivel Zgomot64 dB
Nr. Viteze3
FuncțiiWiFi; Sleep Mode; Senzor Praf; Control prin Aplicație

5. Purificator aer AlecoAir P60 ELITE – Potrivit pentru încăperile mai mari

Vezi Preț
Purificator AlecoAir P60 Elite

Vezi preț AlecoAIr P60 Elite pe alecoair.ro

Avantaje
  • Potrivit pentru încăperile mai mari
  • Nivel optim de zgomot
  • Eficiență sporită
  • Indicatori pentru calitatea aerului
  • Control remote
  • Funcție sleep
Dezavantaje
  • Rată CADR mai mică în comparație cu alte modele (300 m3/h)

Acest purificator este compus dintr-un sistem care garantează eficiența sa de purificare. Ca și în cazul primului produs din lista de la AlecoAir, P60 Elite are același sistem de filtrare compus din 4 filtre, însă ultimului filtru, cel UV i se adaugă un strat de dioxid de titan activat de oxidarea fotocatalitică. Dacă îți faci griji că purificatorul ar emite radiații din cauza filtrului UV, atunci poți să te uiți la testul efectuat de cei de la AlecoAir care demonstrează că aceste radiații sunt nule în afara purificatorului, acesta fiind sigur pentru sănătate.

Purificatorul are funcții avansate: poate fi programat să funcționeze între 1-12 ore, poți activa sau dezactiva filtrul UV, poți seta funcția sleep, poți afla dacă filtrele trebuiesc înlocuite, poți să îl controlezi folosind ecranul touchless, aplicația sau asistenții Google. Ceea ce îl deosebește în pare parte de primul model din listă, e faptul că este prevăzut pentru suprafețe mai mari, având astfel un debit de aer mai mare, filtre mai mari, greutate mai mare etc.

Displayul purificatorului va afișa în 4 culori diferite calitatea aerului, roșu fiind cel mai slab nivel, și albastru cel mai bun nivel. Alt avantaj al acestui purificator este că poate fi destul de silențios (între 29-62 dB).

Dimensiuni445 x 680 x 238
Greutate8,3 Kg
Tip FiltruHEPA
Consum65 Watt
Nivel Zgomot60 dB
Nr. Viteze4
FuncțiiTimer; WiFi; Sleep; Mod Auto

Cum alegi un purificator de aer bun?

Pentru a alege un purificator bun, trebuie să ții cont de câteva noțiuni de bază care te vor ajuta să înțelegi dacă acesta este sau nu potrivit pentru tine. Acești parametri se vor reflecta asupra calității aerului purificat și asupra perioadei de întrebuințare a purificatorului. Cel mai important, cu siguranță, este tipul de filtru folosit, deci e bine să fii foarte precaut atunci când cercetezi acest aspect.

Tipul filtrului purificatorului

Filtru HEPA

Potrivite pentru eliminarea alergenilor și celor mai mici particule

Filtrele HEPA funcționează pe baza fibrelor din sticlă care pot capta particule de diferite dimensiuni, de la cele mai mici particule precum alergenii, virușii, care pot avea un diametru sub 0,3 microni, la praf sau particulele de polen care pot avea diametru de 10 microni.

Filtrul funcționează pe baza rețelei de fibre care captează particulele prin 3 moduri: impact, interceptare și difuzie. Practic, filtrul separă cele mai mici particule de atomi, le încetinește și le lipește de fibrele sale, iar particulele mari, pur și simplu le reține prin impact, deoarece acestea sunt incapabile să treacă prin el. Cu cât mai multe fibre va avea filtrul, cu atât munca sa va fi mai precisă și minuțioasă.

Datorită eficienței ridicate ale acestui filtru (prinde 97,99% din particule), o să observi că cele mai bune purificatoare o să aibă deseori un filtru HEPA. Important e să să verifici dacă acesta este un filtru original HEPA sau un omolog bazat pe tehnologia HEPA, deoarece diferența se va face resimțită.

Filtru cu cărbune activ

Potrivite pentru eliminarea gazelor și mirosurilor neplăcute.

Spre deosebire de filtrele HEPA, acestea nu luptă cu particulele, ci cu gazele din aerul încăperii. Acestea pot fi mirosurile animalelor de companie sau mirosul mâncării care se gătește sau mirosul de carburanți care poate veni de afară. Sunt create pe baza cărbunelui activ și deseori, sunt încorporate într-un purificator lângă filtrul HEPA.

Filtru cu ioni negativi

Potrivite pentru un mod de funcționare silențios

Acest tip de filtru încarcă unele particule cu o sarcină electrică negativă, lucru care le determină să se aglomereze și să caute alte particule la rândul lor încărcate pozitiv. Astfel, filtrul adună în grămezi particulele nedorite, bazându-se pe atracția magnetică și le depozitează într-o placă de colectare. După ce au fost încărcate cu sarcină, particulele nu mai pot circula prin aer, deoarece devin prea grele.

Folosind tipul acesta de filtru, purificarea aerului se va face mai greu, deoarece nu există un ventilator, însă acest lucru este și motivul pentru care aparatul funcționează perfect silențios. Totuși, conform Agenției de Protecție a Mediului SUA, aceste filtre sunt mai puțin recomandate decât filtrele HEPA, din cauza emisiilor de ozon pe care le produc. Însă trebuie să ții cont ozonul e periculos în cantități mari și majoritatea filtrelor sunt produse în baza anumitor reglementări care nu permit depășirea nivelului optim de emisii, deci nu sunt periculoase.

Filtru cu radiere ultravioletă

Aceste filtre se bazează pe lumina ultravioletă care neutralizează alergenii, bacteriile și praful. Este folosit mai mult pentru sistemele de purificare care se folosesc în clădiri sau birouri și nu prea se folosesc în locuințe. Se aseamănă cu filtrele HEPA doar prin faptul că folosesc un ventilator pentru a atrage particulele.

Ca și în cazul filtrelor cu ioni negativ, filtrele cu radiere ultravioletă emit în cantități mici ozon, lucru care le face mai puțin recomandate pentru folosință.

Volumul aerului purificat

Numită și metrica CADR (volumul aerului curat livrat într-un termen fix), acest indice măsoară volumul aerului filtrat care trece printr-un purificator ce funcționează la volumul maxim. Practic, acesta se măsoară după ce un purificator e instalat într-o încăpere, de regulă de maxim 30 m2, și în aer se aruncă niște particule, în timp ce purificatorul e pus în funcțiune. Nivelul de aer pe care acesta va reuși să îl filtreze și cantitatea particulelor care au căzut pe jos vor influența acest indice.

Acesta e un mod prin care puteți să comparați eficiența purificatoarelor între ele, însă el nu este cel mai relevant, deoarece un indice mare CADR poate presupune o performanță ridicată, însă și nivelul de zgomot pe care îl produce poate fi deranjant. De asemenea, CADR nu reflectă și performanța pe termen lung, deoarece aparatul se testează doar având filtrul nou.

Dimensiunea încăperii

Alegerea unui purificator depinde și de spațiul pe care vrei ca acesta să îl acopere. Dimensiunea și volumul purificatorului trebuie aleasă în funcție de dimensiunea încăperii. În general, e mai bine să alegi un purificator mai mare, chiar dacă ai un spațiu mai mic, pentru că în felul acesta, dacă îl vei muta dintr-o cameră mai mică în una mai mare, acesta va avea capacitatea necesară pentru a filtra volumul de aer dorit. Acest principiu se aplică și la aparatele de aer condiționat, de exemplu unde mereu se recomandă să alegi o capacitate BTU mai mare decât spațiul pentru care e recomandată acea capacitate. Avantajul purificatoarelor mai mari, e că pot funcționa într-o încăpere mică la un volum sonor mai redus, operând la o viteză scăzută și având aceeași eficiență.

Nivelul zgomotului

Nivelul de zgomot pe care îl produce un purificator este un aspect foarte important, pentru că de el depinde atât eficiența purificatorului, cât și odihna ta. Cel mai probabil că vei instala purificatorul în dormitorul tău, mai ales dacă suferi de o alergie, de aceea e important ca în timpul nopții, purificatorul să fie cât se poate de silențios. Am menționat și eficiența, pentru că un purificator, ca să filtreze bine, trebuie lăsat permanent în funcțiune, el reglându-și singur regimul de pauză și lucru automat. Astfel, nu îți poți permite ca în timpul nopții să te deranjeze un nivel ridicat al zgomotului produs.

Ca un purificator să nu deranjeze, nivelul de zgomot nu trebuie să depășească 30 de dB. De exemplu, la folosirea aspiratorului, zgomotul se ridică la 80-90 dB. Mulți producători nu menționează nivelul de zgomot pe care îl produce un purificator, deoarece nu sunt obligați, însă dacă observi această informație în descrierea produsului și găsești indici pozitivi, atunci acesta e un motiv pentru care poți acorda încredere produsului respectiv. Unele purificatoare au un regim special de noapte care presupune un regim silențios de lucru și led-uri care să nu deranjeze ochii.

Tehnologie și funcții

Multe purificatoare sunt construite inteligent și au încorporate o mulțime de funcții precum conectarea prin bluetooth la alte dispozitive sau au concepută o aplicație specială pentru ele și pot fi controlate în felul acesta de la distanță. Aceste detalii vor fi specificate mereu în descrierea produselor, deoarece e în interesul producătorilor să le promoveze.

Pe lângă modul prietenos prin care pot fi controlate, poți să găsești la purificatoare indici luminoși care semnalează schimbarea filtrului sau funcția care adaptează viteza la gradul de poluare din încăpere. Trebuie să ții cont de faptul că orice funcție extra va crește și costul dispozitivului.

Cum să instalezi și să întreții un purificator de aer?

Un purificator nu este greu de instalat, acesta fiind un dispozitiv electronic care este gata ansamblat și pregătit pentru funcționare, însă e bine să citești cartea tehnică a acestuia, ca să știi toate detaliile despre el. Pentru o eficiență sporită, poți să setezi purificatorul la viteza sa maximă de funcționare pe o oră, după care să îl lași în regim optim de funcționare pe parcursul întregii zile. Unele articole susțin că în felul acesta, se poate elimina cea mai mare cantitate din poluanți.

Este bine să ștergi purificatorul cu o lavetă din microfibră în exterior, să nu plasezi obiecte deasupra acestuia și să te asiguri că schimbi sau cureți filtrele regulat. Acest lucru poate fi semnalat și se către sistemul de avertizare al purificatorului (dacă este dotat cu un asemenea sistem).

Schimbarea filtrului

Acest lucru depinde de cât de poluat e aerul în încăpere, de viteza la care funcționează purificatorul, de ciclicitatea folosirii sale. Ideal ar fi ca purificatorul pe care în achiziționezi să aibă un pre filtru poziționat în fața filtrului HEPA care să blocheze particulele mai mari precum părul de animale, deoarece acest lucru va mări perioada de folosire a filtrului HEPA. Pre filtrul se spală și si astfel poate fi folosit mult timp.

În general, este recomandat ca filtrul HEPA în cazul nostru să fie schimbat o dată la 6 luni sau la 1 an de zile. Majoritatea producătorilor de purificatoare vor comercializa și filtre pentru purificator, deci schimbarea lor nu va fi o problemă. Unele filtre HEPA sunt lavabile, deci poți să le cureți în apă, însă este important să nu folosești săpun la curățarea acestuia, deoarece săpunul va bloca ramificațiile de purificare ale filtrului.

Unde ar trebui să plasezi un purificator de aer?

Nu contează foarte mult în ce zonă a încăperii instalezi purificatorul, atâta timp cât orificiile acestuia nu sunt blocate. Ideal ar fi ca acesta să fie amplasat fie în centrul încăperii sau fie lângă o ușă sau alte surse de ventilare, pentru a-i mări eficiența.

Cât costă un purificator de aer bun?

Prețul poate varia de la până la, în funcție de tipul de filtru folosit, de dimensiunea sa, de funcțiile smart cu care este dotat. Un purificator cu un filtru HEPA certificat va fi mai scump decât unul cu un prototip HEPA, deci trebuie să ții cont de acest lucru.

Așteptăm să aflăm gândurile tale despre articol sau produse

Lasă comentariu

TopGuides
Logo