Top 5 Cele Mai Bune Generatoare de Curent [Păreri Experți]

Nu ne dăm seama cât de mult depindem de electricitate, decât dupa ce aceasta dispare. O întrerupere de curent poate fi romantica în primele ore, atunci când aprinzi niște lumânări și îți imaginezi viața așa cum era ea pe vremuri, însă efectele lipsei de curent se fac resimțite foarte curând, dupa întreruperea acestuia: începi să îngheți, pentru că nu mai funcționează centrala termică; nu poți să gătești, pentru că nu mai merge plita și cuptorul electric (de frigider nici nu mai vorbim). În astfel de situații, te poate salva unul din cele mai bune generatoare de curent alese de noi.

Cu un astfel de dispozitiv, poți să asiguri și să menții confortul casei atât în cazul unei pane de curent și nu numai: un generator poate fi util și atunci când se întâmplă o calamitate naturală sau dacă faci camping ori dacă ești patronul unui business (magazin, cafenea, etc.) și vrei ca afacerea ta să meargă chiar și în astfel de situații neplăcute.

Un generatorul electric poate părea, la prima vedere, un produs complex și dificil de ales, însa în acest articol, am încercat să-ți ușurăm decizia, explicând concret și simplificat detaliile tehnice și la ce trebuie să fii atent atunci când alegi un generator, în ce buget să te încadrezi și care este cel mai potrivit produs pentru tine.

Tabel comparație cele mai bune generatoare

ModelKonner & Sohnen 3 KWSteinhaus PRO-GEN5500Stager YGE2000iKonner & Sohnen KS-9300WOLFSON® GT-3500A
Putere Maximă3 kW5.5 kW2 kW7.5 kW3.5 kW
Tip CombustibilBenzinăBenzinăBenzinăBenzinăBenzină
Capacitate Rezervor15 L25 L3.6 L25 L7 L
Timp de funcționare (la 50% incărcare)12 ore8 ore6 ore8 ore9 ore
Nivel de zgomot61 dB75 dB52 dB70 dB62 dB
Dimensiuni52 x 39 x 46 cm68 x 56 x 58 cm50 x 28 x 44 cm70 x 52 x 58 cm60 x 43 x 48 cm
Prize2 x 230V2 x 230V, 1 x 400V2 x 230V2 x 230V, 1 x 400V2 x 230V, 1 x 12V
Preț mediu2100 lei3500 lei1200 lei5000 lei2500 lei

Care sunt cele mai bune generatoare electrice?

1. Generator curent Konner & Sohnen 3 KW hibrid

Generator electric Konner & Sohnen 3 KW hibrid
Vezi Preț
Generator electric Konner & Sohnen 3 KW hibrid

Vezi preț Generator electric Konner & Sohnen pe criano.com

Generatoarele GPL/benzină din seria Dual Fuel de la Könner & Söhnen sunt în prezent, cele mai populare printre clienți datorită eficienței și protejării mediului. Generatorul poate funcționa atât cu benzină, cât și cu gaz lichefiat (propan-butan). Poate fi foarte util în cazul întreruperilor de curent, când aveți nevoie sa mențineți centrala in funcțiune, să țineți luminile aprinse și să vă încărcați dispozitivele electronice. Utilizarea gazului drept combustibil reduce semnificativ costurile de funcționare ale dispozitivului, iar diferența de valoare dintre generatorul alimentat pe benzină și generatorul hibrid se plătește rapid.

Este un generator cu o putere de 3 kW, sistem de pornire manual (la sfoară), autonomie de 20 ore la 50% capacitate. Ca dimensiuni are 58 cm x 43 cm x 44 cm si cântărește 42 kg. De asemenea, la cumpărarea acestui generator veți primi ca bonus tot ceea de ce aveți nevoie pentru a utiliza GPL ca și combustibil, adică: reductor încorporat care asigură alimentarea cu gaz în timpul funcționării motorului, care previne scurgerea de gaz și oprește alimentarea cu gaz atunci când generatorul este oprit. Furtunul de 1,5 m lungime pentru conectarea unei butelii de gaz oferă o conexiune comodă. Doar conectați generatorul la cilindru și porniți motorul.

Avantaje
 • Costul scăzut la gaz
 • Perioda de autonomie mare (20 ore)
 • Bonus reductor si furtun
 • Ecologic
Dezavantaje
 • Greutate 42 kg
 • Nu este silențios

2. Generator curent Steinhaus PRO-GEN5500

Generator electric Steinhaus PRO-GEN5500
Vezi Preț
Generator electric Steinhaus PRO-GEN5500

Vezi preț generator electric Steinhaus pe emag.ro

Acest generator poate alimenta multe dispozitive și instalații casnice. În cazul panei de curent, el asigură o alimentare maximă de 5500W. Cu o asemenea cantitate de putere va puteți permite să încărcați telefoanele și calculatoarele, să aveți luminile pornite în casă, să mențineți căldura și să gătiți la plită sau la cuptor. Sistemul de pornire este pe baza de demaror cu sfoară.

Rezervorul de 25 litri asigură funcționarea continuă timp de aproximativ 11 ore la o capacitate de 75%. Dispozitivul are o dimensiune de 68 x 51 x 54 cm și o greutate de 71 kg, ceea ce îl face dificil de manevrat, însă dat fiind faptul că este destinat pentru a furniza curent aparatelor casnice, nu veți fi nevoit să îl transportați odată ce l-ați plasat într-o locație permanentă din curtea dumneavoastră.

De asemenea, generatorul este dotat cu două prize de 230 V, la care pot fi conectate prelungitoarele sau sistemele de triplu stecker. Este un generator bun și ușor de folosit și o să vă îl manevrați ușor, chiar după prima citire a manualului de utilizare.

Avantaje
 • Capacitate mare (5000 W)
 • Durată mare de autonomie (11 ore)
 • Întrerupător de suprasarcina pentru fiabilitatea echipamentul
 • Siguranță pentru deficitul de ulei
Dezavantaje
 • Benzina mai costisitoare față de diesel
 • Nu este silențios

3. Generator curent Stager YGE2000i

Vezi Preț
Generator digital Stager YGE2000i

Vezi preț generator digital Stager YGE2000i pe cel.ro

Spre deosebire de un generator clasic, un generator digital (sau inverter) folosește un sistem diferit de producere al electricității. Astfel, curentul alternativ produs de alternator este transformat în curent continuu cu ajutorul unui modul electronic, după care este schimbat din nou în curent alternativ. Acesta din urmă este foarte bine filtrat, împiedicând apariția fluctuațiilor de tensiune și frecvenței la priză.

De asemenea, generatoarele cu inverter sunt mai silențioase și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, fapt care vă poate economisi bani pe termen lung la o utilizare frecventă a dispozitivului.

Generatorul are o putere maximă de 2000W, pornire manuală (la sfoară) și autonomie de 4 ore la o capacitate de 75%. Totodată, dimensiunile rezonabile și greutatea redusă (555 x 305 x 460 cm, 26,5 kg) permit transportul ușor, fapt care îl face un generator portabil ideal. Poate fi folosit cu ușurință în călătorii, vacanțe de camping și în mașină.

Panoul frontal al generatorului înglobează toate funcțiile și opțiunile disponibile: led-uri care indică nivelul scăzut de ulei în baie, supraîncărcarea și funcționare în parametrii normali, plus port USB pe 5 Volți și 2 Amperi pentru alimentarea diverșilor consumatori (telefoane, calculatoare, diverse sisteme audio. Piciorușele din cauciuc îi asigura stabilitate în timpul funcționarii și reduce vibrațiile.

Avantaje
 • Portabilitate
 • Cost-eficiență datorită sistemului inverter
 • Silențiozitate (93 dB)
Dezavantaje
 • Perioadă de autonomie scurta

4. Generator curent Konner & Sohnen KS-9300

Generator Curent Heavy Duty 7 KW
Vezi Preț
Generator electric Konner & Sohnen KS-9300

Vezi preț generator electric Konner & Sohnen pe criano.com

Acest generator diesel de 7000 W este o alegere excelentă ca sursă de alimentare de rezervă atât pentru proprietarii de case private, cât și pentru întreprinderile mici. Puteți beneficia de energie electrică timp de 8 ore la o capacitate de 50%.

Acest model este potrivit pentru magazine mici, cafenele și restaurante, unde o sursă de alimentare de urgență este o necesitate primară. În cazul caselor de locuit, generatorul respectiv vă poate asigura curentul electric pentru majoritatea instalațiilor casnice, astfel puteți să executați toate activitățile casnice fără să realizați lipsa curentului de la rețea.

Carcasa pentru toate anotimpurile, izolantă fonic și rezistentă la lovituri oferă o protecție eficientă a generatorului și prelungește durata de viață a acestuia. De asemenea, carcasa este echipată cu un set de transport pe 4 roți și 2 mânere pentru deplasarea ușoară a unității. Toate generatoarele din seria Heavy Duty sunt echipate cu o funcție de preîncălzire, care vă permite să porniți cu ușurință generatorul iarna.

Panoul de control convenabil și ergonomic al generatorului vă permite să controlați, cu ușurință, întreaga unitate și nu necesită abilități suplimentare. Afișajul LED inteligent modern va indică întotdeauna numărul de ore lucrate, frecvența și tensiunea de ieșire. Informațiile de pe afișaj ajută la controlul sarcinii dispozitivului și la menținerea în timp util a generatorului, prelungind durata sa de viață.

Avantaje
 • Putere mare (potrivită pentru case sau întreprinderi mici)
 • Carcasa protectoare, echipata cu roți și mânere
 • Panou LED inteligent
 • Cost-eficient datorită motorinei (fața de benzină)
Dezavantaje
 • Preț ridicat

5. Generator curent WOLFSON® GT-3500A

Generator electric WOLFSON® GT-3500A
Vezi Preț
Generator electric WOLFSON® GT-3500A

Vezi preț generator de curent WOLFSON® pe emag.ro

Acest generator cu puterea de 3000 W este opțiunea potrivită pentru un consum mediu de curent electric. Vă poate fi de folos în cazul unor pane de curent sau calamități, asigurând o parte din electrocasnicele esențiale ale casei cu energie (centrală termică, frigider, lumini, laptop, televizor).

Dispozitivul poate fi deosebit de util și în domeniul construcțiilor, caz în care va permite să conectați 2-3 dispozitive simultan (drujbă 900 W, polizor/flex 750 W, sfredel 600W, fierăstrău vertical 300 W) sau un aparat de sudură de 90-100 A.

De asemenea, generatorul funcționează pe baza de benzină cu pornire manuală (cu demaror / la sfoară). Are o autonomie de 12 ore, două prize de ieșire de 230V și o greutate de 42 kg. Generatorul dat prezintă și câteva caracteristici utile, care îi îmbunătățesc performanța: protecție pentru supra-sarcină, senzor pentru nivelul scăzut de ulei, regulator automat de voltaj al cărui rol principal este cel de a stabiliza curentul de ieșire, oferind o energie electrică fără fluctuații majore.

Avantaje
 • Domenii diverse de folosință
 • Permite alimentarea mai multor dispozitive esențiale
 • Autonomie de 12 ore
 • Diverși amplificatori de performanță (senzor de ulei, regulator de voltaj)
Dezavantaje
 • Capacitate limitată de alimentare
 • Greutate 42 kg

Cum alegi cel mai bun generator electric?

Criteriul principal după care ar trebui să te ghidezi atunci când alegi un generator electric, este puterea acestuia. Puterea generatorului reflectă capacitatea sa de a alimenta alte dispozitive. Cu cât este mai mare puterea, cu atât mai multe dispozitive pot fi conectate la generator. Mai jos, am enumerat o lista de instalații care pot fi alimentate, în dependență de puterea generatorului:

 • Generator recreațional (până în 2000 W): frigider (700 W), centrală termică pe gaz(600 W), laptop (200 W), 5 – 10 lumini (250 W), încărcător smartphone (20 W), sistemul de securitate al casei (100 W), televizor (100 până la 150 W).
 • Generator mijlociu (până în 3500 W): cele de mai sus, plus unul din următoarele- aparat de aer condiționat (1000 W), cuptor (1200 W), uscător de păr (1200 W), mașină de spălat (1200 W), încălzitor (1500 W), filtru de cafea (1000 W).
 • Generator mare sau portabil (până în 7500 W): cele de mai sus, plus pompă de apă(1250 W), fier de călcat (900 W) și imprimantă (800 W) sau unul din acestea: plită electrică (2000 W), mașInă de spălat vase (1500 W).
 • Generator static (până în 20000W): toate dispozitivele și aparatele din casă.

Prin ce diferă generatoarele in funcție de combustibilul folosit?

Benzină / motorină

Aceste generatoare se întâlnesc atât în formă portabilă, cât și în cea staționară. Generatoarele cu motorină au puteri mai mari. Puterea medie a generatoarelor cu benzină e de 10 kW, pe când cea minimă la generatoarele cu motorină e de 8 kW. De asemenea, generatoarele cu motorină au mai puține defecțiuni și sunt mai de încredere (datorită lipsei sistemului de ignitie).

Generatoarele cu benzină sunt o opțiune viabilă, dacă se prevede că nu vor fi folosite foarte frecvent. Acestea sunt mai ieftine și au emisii mai puțin toxice. Generatoarele folosite în scopuri comerciale sunt, în special, cele cu motorină. Generatoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât generatoarele pe benzină, în ciuda prețului mai ridicat al motorinei. Generatoarele diesel sunt adesea, folosite în situațiile în care există o utilizare constantă a energiei de rezervă sau alternative, cum ar fi șantierele de construcții, agricultură și alte câteva industrii în care există o cerere mare de energie electrică, dar unde totuși se ține cont de eficiența costurilor.

GPL

Generatoarele GPL sunt mai sigure de folosit datorită riscului scăzut de scurgeri de combustibil (față de cele pe diesel sau benzină) și sunt mai silențioase. De asemenea, gazul este un combustibil mai ecologic – fără produși de combustie și mirosuri.

Generatoarele GPL au devenit foarte populare în sectorul industrial. Acest lucru se datorează costului lor scăzut de funcționare, care derivă din faptul că gazul îmbuteliat poate valora până la jumătate din prețul altor combustibili. Pentru cei care consumă mult combustibil – de exemplu, deoarece funcționează 24/7, generatoarele GPL pot fi o alegere excelentă. Multe din aceste generatoare totuși, sunt hibride, adică pot fi alimentate și cu benzină.

Generatoare pe baza de baterii

Acestea pot fi încărcate de la rețeaua electrică a casei sau cu ajutorul panourilor solare. Au mai multe avantaje: sunt silențioase, ecologice, au dimensiuni mai mici, nu necesită mentenanță, au cost scăzut (pentru cele alimentate cu energie solară).

Sunt disponibile două tipuri de generatoare solare pentru uz casnic: de rezervă și portabile. Acestea diferă în funcție de putere, stocare a energiei și cost. Cele de rezervă sunt proiectate să alimenteze atunci când rețeaua electrică se defectează și reprezintă o alternativă eficientă la instalarea unui sistem complet. Ele oferă suficientă putere de rezervă pentru a aprinde luminile, televizoarele, computerele și aparatele mici și mijlocii. Generatoarele solare portabile sunt ușoare, așa că le puteți duce oriunde. Sunt ideale pentru campinguri, autorulote, mașini și bărci.

La ce alte detalii să fii atent atunci când alegi un generator electric?

 • Tipul de pornire
  1. Manuală, la sfoară – se întâlnește la generatoare mici, portabile, care se utilizează decât ocazional
  2. Electrică (la cheie / buton) – permite o pornire mai ușoară, nu necesită efort
  3. Automată – generatorul pornește automat la căderea rețelei principale și este recomandată dacă se  folosește o centrală termică, deoarece previne riscul de supraîncălzire
 • Tipul de curent produs:
  1. Monofazat – furnizează curent de 230 V/50 Hz, și sunt utilizate pentru alimentarea instalațiilor casnice
  2. Trifazat – furnizează curent de 400 V / Hz, și sunt utilizate pentru alimentarea instalațiilor industriale sau ori de câte ori este necesară o putere mai mare
 • Structura carcasei:
  1. Fără carcasă – sunt generatoare cu puteri mai mici, sunt expuse la intemperii și trebuiesc plasate în zone acoperite (NU în interior!)
  2. Cu carcasă- generatoarele sunt protejate de factorii externi, iar în unele cazuri, carcasa oferă izolare fonică sau roți pentru transportare
 • Mobilitate:
  1. Portabile – tind să fie mai zgomotoase și să producă mai puțină energie decât modelele staționare și în cazul unei întreruperi, trebuie să fie scoase din spațiul de depozitare, apoi conectate la panoul de curent al casei tale și pornite manual.
  2. Staționare – sunt instalate de un profesionist și au carcasă izolantă rezistentă la intemperii, care le menține relativ silențioase. De asemenea, pornesc automat atunci când nu mai e curent și pot alimenta totul în casă ta deodată.
 • Autonomie:
  1. Benzină / motorină – (6 – 16 ore)
  2. GPL / propan – (6 ore – câteva zile)
  3. Baterie – (10 – 48 ore)
 • Cu / fără inverter:
  1. Generatorul cu inverter alternează electric accelerația motorului pentru a furniza energie mai eficient. Generatoarele cu inverter sunt mai scumpe decât generatoarele tradiționale, oferind aceeași putere, dar au avantaje distincte. Dacă sunteți dispus să plătiți mai mult în avans pentru un generator mai silențios și mai eficient din punctul de vedere al consumului de combustibil, acest lucru vă poate economisi bani pe termen lung, dacă veți utiliza des generatorul.
Ce generator îmi trebuie pentru casă?

Trebuie să alegi un generator pentru casă în dependență de necesitățile tale și numărul de electrocasnice pe care ai dori să le poți utiliza. Îți recomandăm să citești articolul nostru pentru mai multe detalii.

Ce putere trebuie să aibă un generator?

Puterea unui generator poate varia între 2000 și 20000 de W.

Cât consumă un generator de curent pe benzină?

Un generator de curent pe benzină consumă aproximativ 6L de combustil la o putere de 10 KW.

TopGuides
Logo