Top 5 Cele mai Bune Cuțite de Bucătărie (Ghid 2024)

Un cuțit bun de bucătărie poate face totul, de la feliere și tăierea cubulețelor până la filetat și tăierea unui ananas. Am identificat cele mai bune cuțite de bucătărie pe piață și le-am ales pe cele mai bune pentru acest top. Am analizat peste 15 modele de cuțite pentru a găsi cele mai bune cuțite de pe piață, am evaluat bazându-ne pe necesitățile unui casnic, modelele alese fiind testate de la ingrediente precum ceapa și puiul până la roșii, busuioc și pătrunjel.

Un alt factor important de care am ținut cont a fost comoditatea mânerului împreună cu experiența generală de utilizare a cuțitului, spre exemplu, deși mânerele mai grele se simt mai bine în mână, ele îngreunează mișcările în timpul tăierii alimentelor tari, cum ar fi morcovul, astfel am încercat să alegem niște modele cu o greutate echilibrată. Vezi mai jos lista detaliată cu produsele alese.

Care sunt cele mai bune cuțite de bucătărie?

1. Cuțitul bucătarului Maranc – oțel German

cel-mai-bun-cutit
Vezi Preț
Cuțitul bucătarului Maranc M18

Vezi preț Maranc M18 pe maranc.ro

Este un cuțit de tip german, universal, care poate fi folosit pentru tăierea alimentelor mici și mari foarte ușor. Este genul de cuțit care te-ar servi mai mulți ani decât îți vei putea aminti, asta datorită execuției excelente, materialelor de înaltă calitate și universalității sale.

Cuțitul este fabricat din 67 de straturi de oțel, ceea ce garantează rezistența sa pe o perioadă aproape nedeterminată. Acest material se folosea înainte, pentru fabricarea săbiilor. Mânerul cuțitului este realizat din lemnul Pakka- un material produs pe cale sintetică compus din straturi de lemn și rășină compactate și presate. Acesta este cunoscut prin faptul că nu absoarbe umiditatea și își păstrează forma, prevenind umflăturile, și astfel, întrecând calitățile lemnului neprelucrat.

Lama cuțitului de 2.2 mm este ascuțită bine, fiind de o mare precizie. Greutatea și lungimea cuțitului oferă o balansare bună, fiind ideale pentru executarea mai multor sarcini în bucătărie. Pentru calitatea pe care o oferă și ținând cont de oțelul folosit, cuțitul are un preț bun și este o achiziție sigură pentru oricine e pasionat de gătit. Dacă nu ești pregătit să investești în tipul acesta de produs, poți să te uiți și la următoarele produse din listă care sunt la un preț mai accesibil.

2. Cuțitul bucătarului Maranc – oțel german

Vezi Preț
Maranc M129

Vezi preț Maranc M129 pe maranc.ro

Este un cuțit profesional, fabricat din oțel german care are și un preț mult mai accesibil. Dacă îți place să gătești și vrei un produs în egală măsură calitativ și echitabil ca și preț, acest cuțit ar putea să răspundă nevoilor tale.

Mânerul cuțitului este fabricat din lemn de palisandru- acesta este un lemn premiu, durabil, cu o culoare bogată care este folosit în fabricarea mobilei de lux, instrumentelor muzicale și cuțitelor. Nu depășește calitățile lemnului Pakka pe care îl are primul produs din listă, dar se plasează în lista materialelor de înaltă calitate.

Materialul din care este fabricată lama cuțitului este oțelul de carbon. Aici sunt câteva avantaje și dezavantaje: un astfel de cuțit va forma după o perioadă lungă de întrebuințare, să spunem 5-6 ani, pe suprafața lamei patină- un strat subțire, verde, rezultat din oxidarea carbonului, care va părea inestetic; însă avantajul în cazul acestui tip de cuțit, e că el se ascute foarte repede și nu se tocește precum un cuțit din oțel inoxidabil. Mulți chefi îl preferă din acest motiv, pe acesta.

Datorită curburii lamei, cuțitul se va balansa foarte bine și nu va trebui să ridici mâna de pe tocâtor atunci când vei mărunți ceva. Vezi și cele mai bune multicookere.

3. Cuțitul bucătarului TWIN Four Star – Zwilling

cutit profesionist Victoria
Vezi Preț
Cuțitul bucătarului TWIN Four Star

Vezi preț pe emag.ro

Zwilling este o firmă care produce cuțite profesionale de top de mai bine de 3 secole. Ei sunt cunoscuți prin procedee care formează oțelul friodur- un material extrem de rezistent din care se fabrică lamele.

Cuțitul este forjat dintr-o singură bucată și este fabricat dintr-un oțel cu formulă specială: o compoziție de crom, carbon și fier. După ce cuțitul este forjat, lamei i se aplică un tratament de călire prin criogenie ce va avea ca efect un oțel dur care nu se va rugini în timp și nu va forma pete pe suprafață. Datorită acestor tratamente lama cuțitului rămâne ascuțită o perioadă mai lungă de timp.

Mânerul cuțitului este compus din prolipopilenă și nu este separat de goluri sau suduri de lamă. Fiecare cuțit trece prin mâna meșterilor, finisându-se manual. Lama cuțitului este ascuțită la un unghi de 15 grade, ceea ce e un lucru foarte bun pentru acest tip de cuțit, la acest capitol depășindu-l doar cuțitul german. Din gama cuțitelor Zwilling, ți le recomandăm și pe cele Pro, doar că trebuie să ții cont că acelea au un preț mai mare.

4. Cuțit santoku Victorinox

cutit Victorinox
Vezi Preț
Cuțit santoku Victorinox

Vezi preț Victorinox pe emag.ro

Cuțitul Santoku de la Victorinox este inspirat de cuțitele din bucătăria japoneză fiind ideal pentru feliere și tocare. Cuțitul este fabricat în Elveția și are lama canelată compusă din oțel inoxidabil care va avea nevoie foarte rar de ascuțire. Cuțitele japoneze își păstrează ascuțimea cel mai mult timp.

Datorită adânciturilor din lamă, se va preveni lipirea alimentelor de ea, ceea ce va fi foarte comod când vei dori să feliezi alimentele foarte fin, fără să mai fie nevoie să le îndepărtezi manual. Cuțitul este comod și prin faptul că poate fi folosit ca o spatulă pentru tot ce mărunțești. Mânerul cuțitului este compus din lemn de arțar.

5. Cuțitul bucătarului Bunka profesional

cutit profesional de bucatarie Maranc
Vezi Preț
Cuțitul bucătarului Bunka

Vezi preț Maranc Bunka pe maranc.ro

Acest ultim produs din lista respectivă este adresat doar bucătarilor profesioniști care apreciază calitatea și excelența în bucătăria lor. Poate fi un cadou extrem de frumos pentru cineva pasionat de gătit, de aceea l-am și inclus în top. Știm că și prețul său este mult mai mare în comparație cu celelalte cuțite, însă acesta se justifică prin calitatea pe care o propune acest cuțit.

Lama cuțitului este compusă din 110 straturi de oțel de Damasc. Duritatea lamei este de 60 -62 HRC (pentru comparație, în cazul cuțitului precedent, ea este de 55 hrc). Mânerul este realizat din ironwood- un material durabil, aspectuos și rezistent.

Cuțitul este tratat împotriva coroziunii și vine la pachet cu o protecție de lemn pentru lamă.

Cum am ales cele mai bune cuțite de bucătărie?

Pentru a realiza această listă am analizat oferta pe piață din România și în baza informațiilor pe care le vei găsi mai jos, am selectat cele mai bune cuțite. În stabilirea topului am ținut cont de raportul preț calitate, recenziile utilizatorilor, popularitatea brandurilor, garanție și perioadă de testare, politică de retur și bineînțeles, calitatea produselor. Unele dintre ele au fost testate de noi pe aceleași alimente.

Fabricarea unui cuțit pentru bucătărie de calitate necesită mult efort, deși nu s-ar părea la prima vedere, ca să produci unul ai nevoie de oteț de calitate superioară, lucrători calificați, tehnologie, sisteme riguroase de control a calității, cât și de sisteme termice complexe. Mărcile alese sunt de la producători japonezi și germani cu zeci sau chiar sute de ani de experiență în spate, unele dintre modele oferind garanție pe viață.

De ce trebuie să ai un cuțit bun de bucătărie?

Dacă obișnuiești să gătești des, cred că nici nu mai ai nevoie de acest răspuns, pentru că te-ai convins pe pielea ta, ce înseamnă prezența sau lipsa unui cuțit bun. Dar să spunem că ești genul de om căruia nu prea îi place să petreacă timpul la bucătărie, iar când o face, o face din obligație mai mult. Ei bine, s-ar putea să fii surprins, cât de multe poate schimba un cuțit.

Un cuțit bun e proiectat într-un fel, în care să îți ofere plăcerea de a-l mânui, ca atunci când, de exemplu, tai ceapă, să nu te gândești că vei plânge din cauza ei, ci că vei fi nerăbdător să o tai, datorită senzației. Astfel, treptat, ar putea să (re)apară plăcerea de a găti. Toate lucrurile pe care le facem, contează, doar dacă le facem într-un anumit mod. Pe lângă acest detaliu motivațional, cu siguranță, că reies și cele practice: Un cuțit bun este super rezistent! Indiferent de ce obișnuiești să toci: carne, alimente congelate, legume tari- acesta îți va servi pe mulți ani, de aceea consideră investiția prețioasă nu în raport cu prețul unui cuțit mai ieftin, ci în raport cu timpul de folosință.

Diferența dintre un cuțit obișnuit și un cuțit profesional

Să spunem că ai văzut un cuțit la supermarket, era mult mai ieftin decât un cuțit profesional, e posibil să fii tentat să îl ei, pentru că în primul rând, prețul o să fie mult mai mic. Probabil o să îți fie de folos în prima lună, însă după vei observa că devine nefuncțional. Astfel, va trebui să regândești dacă investiția inițială, chiar dacă mai mică, și-a avut rostul. Chiar dacă nu gătești des, el își va pierde forma, pentru că va trebui de fiecare dată să-l ascuți.

Cuțitele ieftine sunt mult mai greu de mânuit și trebuie ascuțite mai des. Pentru că nu sunt executate bine, mâna îți va obosi mult mai repede. Peste asta se adaugă și faptul că materialele din care este executat produsul adeseori sunt din plastic sau din fier de calitate rea. Un cuțit profesional în schimb, se resimte ca o extensie a mâinii tale, nu se ciobește repede, are o balansare bună și nu vei resimți la fel efortul de a-l folosi, ca în cazul unui cuțit ieftin.

Cum să testezi un cuțit de bucătărie?

După ce ai procurat un cuțit, primul lucru pe care vei fi tentat să îl faci, este, bineînțeles, să îl testezi. Să începem prin faptul că un cuțit bun de bucătărie, sau i se mai spune și cuțitul bucăratului, de obicei vine ascuțit direct în cutie. Pentru a testa ascuțimea lamei, poți să faci un test simplu cu o foaie de hârtie. Dacă va fi ascuțit și va avea execuția bună, fără defecte, acesta trebuie să lunece ușor pe hârtie. Când faci asta, să te asiguri că vei parcurge cu toată suprafața cuțitului foaia, ca să vezi dacă are același nivel de ascuțime. Dacă va fi la vârf la fel de bine ascuțit ca și la bază, atunci asta va fi un semn bun pentru balansare, adică vei toca mai ușor alimentele.

Pentru a vedea dacă cuțitul face față provocărilor, îți recomandăm să îl testezi pe următoarele alimente din primele zile:

  • Toacă pătrunjelul
  • Mărunțește ceapa în cubulețe
  • Taie morcovii fâșii
  • Taie un pepene
  • Presează o roșie cu tăișul cuțitului

De ce să ții cont atunci când alegi un cuțit profesional?

Indiferent de calitatea înaltă a cuțitului, aspectului său excelent ș.a.m.d, ceea ce contează cel mai mult, e modul în care acesta se resimte în mâna ta. Un cuțit bun pentru tine, trebuie să i se potrivesacă formei mâinii tale, să ai senzația unei extensii.

Greutate: Trebuie să găsești balanța perfectă aici, deoarece greutatea mai mare a cuțitului îl face să lunece mai ușor printre alimente, însă e importantă și lejeritatea lui, pentru că îți permite să îl manevrezi mai bine. În orice caz, nu vrei să înlocuiești antrenamentul bicepsului cu un cuțit în loc de gantelă, așa că fii atent la acest aspect, testează mai multe produse și vezi care e cel mai potrivit pentru tine. Ține foarte mult de preferințele tale aici, nu prea îți poate sugera nimeni o greutate specifică.

Balanță: Presupune un echilibru atunci când îl ții în mână, astfel încât să nu se resimtă mai greu în partea mânerului sau în partea vârfului sau dacă tinde să cadă în partea dreaptă sau stângă. Dacă se resimte imponderat într-o anumită parte, atunci nu e o idee prea bună să îl cumperi.

Dimensiune: Pentru cuțitul universal- cuțitul bucătarului- care este cel mai folosit în bucătărie, dimensiunea ideală este de 20 cm. Această dimensiune se va descurca foarte bine atât cu alimentele care au un volum mare precum pepenele verde, cât și cu cele mici. O dimensiune mai mică sau mai mare va oferi cuțitului proptietatea de a fi mai versatil și respectiv proprietatea de a se descurca cu volume mai mari.

Câte tipuri de cuțite profesionale există?

Cuțite germane: Au o greutate mai mare și o formă curbată care te ajută să toci prin mișcări de balansare. Sunt universale, poți să le folosești la orice: de la tocarea usturoiului până la coaja de dovleac sau tăierea oaselor. Pentru că este fabricat dintr-un oțel mai moale, se tocesc mai repede și va fi nevoie să le ascuți mai des. Au lama mai groasă spre deosebire de cuțitele japoneze. Dacă tu cauți un cuțit pe care să îl folosești în mai multe scopuri, acest tip este cel mai recomandat.

Cuțite japoneze: Se descurcă foarte bine cu felierea alimentelor, deoarece au lama subțire și rezistentă care este compusă dintr-un oțel dur. Dacă vrei să obții felii perfecte și delicate de pește sau fructe/legume, nu există cuțit mai bun pentru asta. De obicei, sunt mai ușoare și au un unghi mai mic. Nu trebuie ascuțite atât de des, precum cuțitele de calitate germane, însă sunt predispuse la rupere sau ciobire dacă nu sunt folosite în scopuri corespunzătoare. În general, sunt mai scumpe decât omologii lor și sunt create pentru profesioniști. Pot să fie o mică bijuterie în bucătărie pentru cineva pasionat de gătit.

Anatomia cuțitului

Marginea lamei: Este partea ascuțită a lamei de care depinde felul în care tăiați. O margine bună, în cazul tipului german de cuțit, trebuie să aibă o curbură fină și uniformă care va ajuta cuțitul să se balaneze ușor. După cum am zis mai sus, poți testa calitatea execuției acesteia cu o foaie de hârtie.

Mâner: Un mâner bun trebuie să îți păstreze întotdeauna mâna în siguranță. Lungimea lui trebuie să îți asigure protecția necesară față de lama cuțitului sau de partea de sus, ca să nu îți presezi degetele în ea. Atunci când este ud, nu ar trebui să simți că îl scapi din mână. Unele mânere au formă care alocă spațiu pentru degete, acest lucru poate fi benefic, dacă mâna ta se potrivește cu dimensiunea mânerului, însă te poate și incomoda în sens contrar.

Vârf: Trebuie să fie cea mai subțire parte a cuțitului, menită să execute tăișuri fine cu care nu s-ar descurca marginea. Chiar dacă e subțire, la un cuțit bun, vârful nu se va deteriora, deoarece va fi produs dintr-un oțel de calitate înaltă.

Spatele cuțitului: Este partea de sus a cuțitului, mai exact a lamei. Este mai groasă în partea mânerului și se subțiază treptat, ajungând spre vârf. Ca să fie cuțitul mai ușor de mânuit, în special când toci ceva, această parte trebuie să nu aibă deformări, zimțuri sau orice adâncitură care ar irita mână. Spatele cuțitului oferă echilibru atunci când tai și cu cât ea e mai groasă, cu atât e mai puternică lama.

Călcâiul: Este partea de jos situată chiar lângă vârf. Datorită greutății mai mari, aceasta te ajută să tai alimentele mai tari (precum oasele) și oferă stabilitate cuțitului.

Taguri:

Așteptăm să aflăm gândurile tale despre articol sau produse

Lasă comentariu

TopGuides
Logo