Top 5 Cele Mai Bune Aparate de Aer Condiționat în 2024

Dacă cauți cel mai bun aparat de aer condiționat, probabil ai realizat cât de dificilă este această sarcină datorită ofertei abundente. Aparatele de aer condiționat sunt cheia pentru a-ți păstra casa răcoroasă și comfortabilă. Este ușor să te pierzi în toate aspectele tehnice, precum ar fi BTU, inverter sau capacitate. În acest articol analizăm cele mai bune aparate de aer condiționat, oferim detalii pentru fiecare produs și comparăm cu alte opțiuni similare.

Atunci când alegi un sistem de răcire, precum aerul condiționat, trebuie să fii atent la o mulțime de detalii, atât preferințele personale în ceea ce ține de aspect/extra funcții, cât și detalii tehnice care să facă aparatul potrivit pentru suprafața locuinței. După o perioadă lungă de informare și testare am creat și o listă cu cele mai bune aparate de aer condiționat care să răspundă tuturor criteriilor de mai jos și raportului preț-calitate. Vezi și cele mai bune dezumidificatoare.

Daikin Sensira Bluevolution Cel mai Bun aparat de aer condiționat
AlecoAir AM12 Cel mai bun aparat aer condiționat portabil
Toshiba Mirai Cel mai bun sistem filtrare aer

Care sunt cele mai bune aparate de aer condiționat?

1. Aparat de aer condiționat Daikin Sensira Bluevolution

cel mai bun aparat aer conditionat
Vezi Preț
Daikin Sensira Bluevolution

Vezi preț pe emag.ro

Avantaje
  • Reglare rotații în dependență de suprafață
  • Nivel scăzut al zgomotului
  • Filtru din apatit de titan
  • Poate fi folosit ca încălzitor
Dezavantaje
  • Nu are panou digital

În funcție de raportul BTU și suprafața încăperii, despre care am vorbit mai sus, poți să alegi modelul acesta de aparat cu diferite capacități energetice: 7000 BTU, 12000 BTU și 24000 BTU. Noi am ales să scriem despre cel de 12000 BTU. Daikin ocupă întâietatea pe piața aparatelor de climatizare, deoarece oferă o calitate foarte bună la niște prețuri decente.

Eficiența sa energetică este datorată tehnologiei Inverter și unui agent frigorific special care vor încerca să te scutească de facturile exorbitante la curent. Aparatul își va regla rotațiile în funcție de suprafața spațiului și nu va trebui să se oprească și repornească din nou în momentul în care se întâmplă salturile de temperatură.

Este ideal, dacă ești foarte sensibil la zgomotele din jur și ești perturbat adesea, în timpul nopții de ele, acesta având nivelul zgomotului de 20 dB (pentru comparație, intervalul la alte AC începe de la 19 dB la 50 dB). Un alt avantaj este aplicația pe care poți să o instalezi pe telefon și să reglezi temperatura online. Dezavantajul este, însă, că aplicația e contra cost.

Aparatul poate fi folosit și iarna, pe post de încălzitor și dacă ai un apartament bine izolat termic, este posibil să te descurci bine cu temperatura generată de el, însă trebuie să ții cont, că în cazul din urmă, eficiența sa energetică este mai mică- A+ (pe scurt, o să consume mai mult curent, decât la răcire).

Aparatele de aer condiționat au obținut certificări că sunt potrivite pentru oamenii care suferă de astm sau alergii. În cazul modelului de față, datorită unui filtru fotocatalictic din apatit de titan, care purifică aerul, eliminând bacteriile și factorii patogeni. Filtrul se reîncarcă automat prin energia solară și trebuie schimbat o dată la 3 ani.

BTU:12000
Suprafață acoperire:35 m²
Greutate:26 Kg
Funcții:Autodiagnoză, Dezumidificare, Încălzire, Răcire, Ventilație
Inverter:Da

2. Aparat de aer condiționat AlecoAir AM12

aparat aer conditionat alecoair am12
Vezi Preț
AlecoAir AM12

Vezi preț pe alecoair.ro

Avantaje
  • Poate fi controlat prin funcția WiFi
  • Este prevăzut cu filtru de praf
  • Dispune de telecomandă
  • Mod dezumidificare
Dezavantaje
  • Nivel zgomot peste medie

Chiar dacă un aparat de aer condiționat portabil, îi cedează locul unui aparat de tip split, din punct de vedere al inovațiilor, uneori acesata poate fi soluția necesară, poate chiar soluția dorită, având beneficiile ei. Dacă nu ai timp să te obosești cu instalațiile și nici apartamentul în care te afli, nu-ți permite să faci modificări, atunci rezolvarea o vei găsi sigur într-un aparat portabil. Peste asta, poate fi foarte comod, dacă ai nevoie să îl muți în mai multe camere (are și roți). Trebuie să ții cont însă că acest aparat va consuma mai multă energie, decât acel split. 

Aparatul poate fi folosit în 4 moduri: răcire, încălzire, ventilare și dezumidificare. Capacitatea energetică a aparatului este de 12000 BTU- îți recomandăm să alegi acest tip, în detrimentul celor de 7000 BTU, pentru că e mai bine ca puterea lui de răcire să fie mai mare, decât să fie depășită de dimensiunile și condițiile încăperii. 

Pe siteul producătorului vei găsi informații utile și clare despre instalarea aparatului, mai exact, despre manevrarea tubului prin care se evacuează aerul cald). AM12 este prevăzut și cu filtre de praf, care se pot întreține foarte ușor. 

BTU:12000
Suprafață acoperire:45 m²
Greutate:28 Kg
Funcții:Timer, WiFi, Dezumidificare, Ventilare
Inverter:Nu

3. Aparat de aer condiționat Mitsubishi Electric

aparat aer conditionat mitsubishi
Vezi Preț
Mitsubishi Electric

Vezi preț pe emag.ro

Avantaje
  • Eficient energetic
  • Nivel scăzut al zgomotului
  • Poți controla aparatul de pe telefon
  • Funcția de autocurățare
Dezavantaje
  • WiFi se cumpără separat

Ca și în cazul modelului de la Daikin, acest aparat de la Mitsubishi este făcut după ultimele standarde ale eficienței energetice și protecției a mediului, având agentul frigorific R32 care este superior agentului R410A pe care o să-l mai vezi, probabil, la alte aparate.

Aparatul este dotat cu tehnologia invertor, obținând clasa energetcă A++, reducând astfel consumul excesiv de energie. Pentru a răci camera, viteza motorului compresorului, va fi ajustată automat. Poți să duci evidența energiei consumate zilnic, apăsând pe un buton al telecomenzii și cifrele se vor afișa pe display.

Pentru a preveni poluarea și infectarea aerului, în aparat este inclus un filtru anti-praf. Ca și nivel al zgomotului, aparatul se încadrează în parametri buni- 27 dB, însă îi cedează locul modelului Daikin care este mult mai silențios. Ce îl avantajează însă, este funcția de WiFi, astfel vei putea avea control asupra aparatului de pe telefon.

BTU:18000
Suprafață acoperire:59 m²
Greutate:37 Kg
Funcții:Econo Cool, Autocurățare, Autodiagnoză, Autorestart, Timer Săptămânal, Wi-Fi Ready
Inverter:Da

4. Aparat de aer condiționat LG Standard

aparat aer conditionat lg
Vezi Preț
LG Standard

Vezi preț pe emag.ro

Avantaje
  • Curățare automată
  • Funcție dezumidificare
  • Garanție 10 ani
  • Model de 24000 BTU pentru încăperi mari
  • Nivel scăzut al zgomotului
Dezavantaje
  • Nu are mod sleep

Are un aspect plăcut și s-ar potrivi de minune într-o sufragerie sau un dormitor, afișând discret cifrele pe display în aceeași culoare cu aparatul. Oferta producătorului include 4 tipuri de capacitate energetică de 9000 BTU, 12000 BTU, 18000 BTU și 24000 BTU. Calculează prin schema atașată mai sus de câte unități BTU ai nevoie și vezi ce variantă s-ar potrivi cel mai bine casei tale.

Având un nivel al zgomotului foarte mic- 19 dB, aparatul o să funcționeze perfect silențios, fără să deranjeze auditiv în vreun anumit fel. Pentru o familie cu copii mici, acest aparat este foarte potrivit, atât din punct de vedere al zgomotului, cât și al distribuției aerului (există o funcție de detectare care permite devierea aerului, astfel încât să nu sufle înspre omul care se află în cameră).

AC-ul este dotat cu un invertor care vine cu o garanție de 10 ani și pentru cicluri lungi, vei reuși să economisești considerabil. Eficiența energetică de răcire este A++. În sezonul rece, poți folosi aparatul și pentru funcția de încălzire. Poți avea acces oricând la controlul aparatului de aer condiționat, datorită funcției wi-fi.

BTU:24000
Suprafață acoperire:50 m²
Greutate:46 Kg
Funcții:Active energy control, Energy display, Gold fin, Jet cool, Dual protection filter, Low noise
Inverter:Da

5. Aparat de aer condiționat Toshiba Mirai

aparat aer conditionat toshiba
Vezi Preț
Toshiba Mirai

Vezi preț pe emag.ro

Avantaje
  • Ventilator cu 6 viteze
  • Funcție de încălzire
  • Funcție inverter
  • Curățare automată
  • Filtrare excelentă a aerului
Dezavantaje
  • Mai puțin eficient energetic

Este cel mai avantajos aparat după preț selectat în această listă, deci dacă vrei să te încadrezi într-un anumit preț și vrei să fie și un produs bun, atunci acesta ar putea să te intereseze. Trebuie însă să îți spunem că spre deosebire de celelalte modele split de mai sus, acesta are o eficiență energetică mai mică- A+, atât la răcire, cât și la încălzire. Asta înseamnă că facturile tale vor fi mai ridicate un pic în comparație cu facturile rezultate în urma folosinței celorlalte modele. Agentul de răcire este și el mai învechit – R410a, spre deosebire de noile tehnologiii precum R32. (vezi la produsul mitshubishi ce înseamnă). Toate aceste lucruri nu înseamnă că produsul nu este bun, ci că el oferă o anumite calitate, pentru prețul propus, care nouă ni se pare rezonabilă.

Acum trecând la avantaje, poți să te bucuri de faptul că este prevăzut cu tehnologia inverter și cu un modul special ECO, ceea ce va face facturile suportabile. Aparatul este dotat cu funcția de curățare automată, lucru foarte util pentru întreținerea sa îndelungată, în timpul iernii este prevăzut și cu dezghețare automată.

Un alt avantaj extrem de plăcut, este calitatea aerului pe care îl filtrează. Aparatul este dotat cu unul dintre cele mai performante filtre la ora actuală și nu este ușor deloc să găsești un AC care să aibă filtru HEPA (cel mai înalt standard de filtrare). Deci dacă ești o persoană astmatică, alergică ș.a.m.d, aparatul o să fie ideal pentru sănătatea ta, din acest punct de vedere.

BTU:13000
Suprafață acoperire:38 m²
Greutate:22 Kg
Funcții:Auto Clean, Timer, Sleep, Auto Restart, Auto-diagnoză
Inverter:Da

🤔 Cum alegi cel mai bun aparat de aer condiționat?

Capacitatea generală

Este vorba despre capacitatea de răcire și se măsoară în BTU (British Termal Unit). Acesta măsoară nivelul de căldură din aer pe care un aparat poate să îl scoată într-o oră. Dacă un aparat nu are capacitatea necesară în raport cu suprafața încăperii, atunci el nu va fi eficient. Cu cât va fi mai mare BTU-ul, cu atât aparatul va putea răspunde nevoii de încălzire sau răcire a unei suprafețe mai mari. Dacă însă capacitatea aparatului este prea mare pentru suprafața camerei, acesta va face cicluri scurte și rapide pentru a răci camera și asta poate deregla brusc temperatura, deoarece se va face deodata prea cald sau rece și dezumidicarea va fi, de asemenea, necorespunzătoare. Din acest motiv, este important să calculezi atent parametrii BTU înainte de a cumpăra produsul respectiv.

Raport BTU pe suprafața locuinței

Pentru a determina de ce BTU ai nevoie, poți accesa acest calculator. După un calcul aproximativ, trebuie apoi să ții cont, de orientarea încăperii în raport cu soarele din timpul zilei, deoarece asta ar putea adăuga 10 % în calculul tău BTU. Dimeniunea ferestrelor este și ea importanta, precum și numărul persoanelor care se află permanent în casă, clima locală, tipul de electrocasnice instalate, aplasarea camerei în raport cu alte surse de căldură precum aragazul, ș.a.m.d. Toate aceste lucruri trebuie luate în vedere. Poți întotdeauna să mizezi pe faptul că e mai bine să iei un aparat cu o capacitate mai mare, peste calculele tale, decât unul cu o capacitate mai mică.

Nivelul zgomotului

Majoritatea aparatelor de aer condiționat de tip split sunt silențioase și nu produc disconfort în această privință. Trebuie însă să verifici și nivelul zgomotului pe care acesta îl produce, deoarece chiar dacă în timpul zilei nu vei constata un deranj auditiv, este posibil ca noaptea, un aparat să nu fie la fel de silențios precum îți doreai.Poți înțelege dacă este ok nivelul zgomotului produs de unitate, comparându-l cu alte zgomote produse în casă: de exemplu într-o zi liniștită din casă zgomotul general va fi sub 30 dB, dacă folosești aspiratorul acesta va depăși 80 dB. Un aparat de aer condiționat, în general, se încadrează ca și nivel al zgomotului între 19- 50 dB și ideal este, bineînțeles, să alegi valoarea cât mai scăzută.

Funcții avansate

Astăzi, aparatele de aer condiționat au cumulat o mulțime de funcții pe care pot să le ofere, ceea ce le face extrem de utile și permit să folosiți un singur aparat pentru a răspunde mai multor nevoi. În mod sigur, cu cât mai performant acesta va fi, cu atât mai mult va costa, însă poți să te uiți după niște beneficii fixe care să fie avantajase și să te ajute pe termen lung. Printe funcțiile disponibile se numără: modul dezumidificator, mai multe tipuri de ventilație, controlul remote, opțiunea de încălzire, regimul de noapte, funcția wi fi, senzorul de detecție umană. Recomandăm și amplasarea unui purificator de aer în casă pentru a spori nivelul general de comfort.

Tehnologia inverter

Aceasta ține de capacitatea unui invertor de a regla viteza motorului din compresor. Astfel, aparatul va putea păstra aceeași temperatură, fără a opri și reporni motorul, de fiecare dată, când temperatura crește sau scade. Acest lucru asigură o eficiență energetică mult mai bună, elimină fluctuațiile bruște de temperatură și păstrează un mediu prietenos pentru corpul uman. Spre deosebire de un aparat de aer condiționat tradițional, cele care dețin tehnologia inverter, pe termen lung se dovedesc a fi mult mai utile și econome.

🔡 Câte tipuri de aparate de aer condiționat există?

Există mai multe tipuri de aer condiționat care diferă prin sistemul lor de instalare, noi însă vom vorbi doar despre două tipuri de aparate, deoarece celelalte se folosesc pentru spațiile mai mari (precum spatiile comerciale), iar pe noi ne interesează unitățile de locuință.
Așadar, un aparat potrivit pentru casa ta, ar fi unul de tip split sau unul de tip portabil.

🖖 Aparat de aer condiționat de tip split

Este cel mai utilizat tip de AC și este compus din două părți, o unitate cu funcția de evaporare montată în interior și o unitate cu rolul de condensare montată în exterior. Părțile trebuiesc montate, așa că acest lucru necesită o instalație mai complexă. La unitatea exterioară poate fi conectată una sau mai multe unități interioare. Acest aparat funcționează prin principiul transformării lichidului produs de unitatea exterioară, în vaporii care traversează conductele și sunt emiși de unitatea interioară, până când se ajunge la temperatura setată.

Avantaje AC tip split
  • Este silențios
  • Întreținere ușoară
  • Eficiență energetică
  • Mai eficiente decât cele portabile
Dezavantaje AC tip split
  • Se fixează într-o singură cameră, nu poate fi mutat
  • Montarea trebuie făcută de un profesionist

💼 Aparat de aer contiționat tip portabil

Sunt compuse dintr-o singură unitate și au un furtun atașat care trebuie să fie instalat lângă o fereastră. Cele care au funcții avansate, pot fi folosite și ca purificator de aer și încălzitor. În cazul în care locuința nu permite instalarea unui sistem de climatizare precum cel split, acestea pot fi o soluție viabilă.

Avantaje AC tip portabil
  • Sunt mai ieftine decât cele de tip split
  • Este ideal dacă stai în chirie sau vă mutați des
  • Nu necesită instalări
  • Pot fi mutate dintr-o cameră în alta
Dezavantaje AC tip portabil
  • Nu este atât de eficient precum modelele split
  • Sunt mai zgomotoase
  • Folosesc mai multă energie

❓Întrebări frecvente

💰Cât ar trebui să coste un aparat de aer condiționat eficient?

În general, prețul pentru un aparat bun de aer condiționat de tip split, va începe de la 1500 de lei, însă el poate ajunge și la 10000 de lei. În primul rând, prețul va fi determinat de capacitatea BTU, care va crește proporțional cu acesta. În acest interval de preț, vor varia diferite funcții care vor fi incluse: calitatea materialelor din care este produs, certificările internaționale obținute. Unele aparate au incluse în preț și instalarea, trebuie să vezi individual la fiecare produs dacă este oferit acest serviciu. Pentru un aparat de aer portabil, prețul variază între 700- 2000 de lei. Noi am selectat o listă cu produse care variază ca preț, dar care corespund unui raport bun al calității pentru prețul cerut.

⚡ Câtă energie consumă un aparat de aer condiționat?

Pentru a economisi bani pe facturile de la curent, îți recomandăm să alegi un aparat de aer condiționat care să aibă un nivel de eficiență energetică bun (EEA). Acesta este raportul dintre BTU și puterea energetică (calculată în watts). Trebuie să atragi atenție și la clasa energetică din care face parte (majoritatea se încadrează între A și A+++). Multe aparate au și funcția de economie sau modulul ECO care reduce din consumul de energie și nu în ultimul rând, trebuie să ții cont, de tehnologia inverter de care am vorbit mai sus.

Așteptăm să aflăm gândurile tale despre articol sau produse

Lasă comentariu

TopGuides
Logo