QLED VS OLED – Păreri și Principalele Diferențe

Dispozitivele electronice precum televizoarele progresează extrem de rapid, deoarece sunt legate de divertisment și de consumul audio-vizual care se află într-o creștere permanentă. Astfel, în ultimii ani, au apărut tehnologii ale ecranelor precum QLED și OLED care au revoluționat calitatea imaginii. În acest articol comparăm televizoarele QLED VS OLED, analizând principalele diferențe dintre acestea și explicând pas cu pas, toate caracteristicile ambelor categorii.

Trebuie să înțelegi că nu există un tip de televizor universal valabil pentru toată lumea. Cineva are nevoie de televizor pentru jocuri video, altcineva pentru platformele de streaming sau pentru filme. Interesele în materie de calitatea imaginii, bugetele, orele petrecute în fața ecranului, dimensiunile încăperii, numărul de persoane în familie – toate aceste aspecte trebuiesc luate în calcul atunci când vrei să alegi cel mai bun televizor smart pentru tine sau familia ta.

📺 QLED VS OLED – Diferențe dintre cele două tehnologii

Înainte de a explica principalele diferențe dintre televizoarele OLED și QLED, trebuie să explicăm terminologia care ar putea să trezească nedumeriri pentru mulți utilizatori, deoarece reprezintă o înșiruire de litere care nu este foarte cunoscută pentru toți.

LEDLight Emitting Diode – Reprezintă un panou de iluminare în spatele ecranului care este amplasat fie pe margini, fie pe tot spatele ecranului.

LCDLiquid crystal display – este o tehnologie care utilizează cristale lichide aranjate vertical pentru a crea imaginea.

QLED – În engleză se traduce ca „Quantum dot LED TV”, ceea ce în limba română ar însemna un panou LED cu puncte cuantice. Este o extensie mai performantă a tehnologiei LED și se instalează între panoul LED și panoul LCD.

OLED – În engleză se traduce ca „Organic light-emitting diode” însemnând lumina emisă organic de fiecare pixel în parte. Nu utilizează un panou suplimentar de iluminare, reprezentând o tehnologie total diferită de tehnologia LED și LCD.

Cum funcționează un televizor QLED?

Un televizor care are înglobată tehnologia QLED, este practic o versiune mai performantă a unui televizor cu LED. Ceea ce îmbunătățește considerabil calitatea imaginii sunt moleculele cuantice care atunci când sunt atinse de lumină, emit lumina lor proprie, astfel adaptându-se unei game mult mai largi de culori. Fiecare punct are dimensiune diferită, specifică pentru fiecare culoare în parte. Dimensiunea se poate modifica automat, în funcție de abundența unei culori specifice pe ecran.

Tehnologia QLED este una transmisivă, implicând panourile de iluminare LED și panoul LCD pentru afișarea imaginii. Samsung este brand-ul care a dezvoltat această tehnologie iar ulterior, alți producători au preluat-o și au integrat-o în ecranele televizoarelor lor.

Sursa: https://www.samsung.com/ro/tvs/tv-buying-guide/what-is-qled-tv/

Top televizoare QLED

Cum funcționează un televizor OLED?

La televizoarele OLED, după cum am menționat mai sus, fiecare pixel emite lumina lui proprie, ceea ce permite un contrast incredibil și o calitate deosebită a imaginii. Când electricitatea este aplicată materialului organic conținut de pixeli, aceștia produc culorile. „Organic” în contextul dispozitivelor, nu înseamnă sensul pe care îl știm noi atribuit alimentelor, ci înseamnă moleculele care sunt bazate pe atomii de carbon. Spre deosebire de tehnologia LED sau QLED care pentru a obține imaginea folosesc mai multe nivele de transmisie, la televizoarele OLED imaginea se creează în stratul de pixeli.

LG a fost prima companie care a produs ecrane OLED în anul 2010. Ulterior, alte firme precum Sony și Panasonic au preluat tehnologia. Vezi și cele mai bune televizoare OLED.

Sursa: https://www.reliancedigital.in/solutionbox/how-oled-technology-works/

Top televizoare OLED

Avantaje și dezavantaje televizor QLED

Avantaje
  • Au o luminozitate mai mare în comparație cu televizoarele OLED, ceea ce le face potrivite pentru încăperile mai luminoase.
  • Prețul este mult mai accesibil, în comparația cu OLED. Pentru un televizor cu diagonala de 138 cm, poți să plătești și 3000 de lei, pe când la OLED, în aceste dimensiuni, nu găsești nimic sub 6000.
  • Durata de viață este mai mare a televizoarelor QLED, în comparație cu OLED.
  • Dacă ai copii mici, un televizor QLED, va fi mai puțin susceptibil la deteriorări și zgârieturi.
  • Prin tehnologia mini-led dezvoltată, este posibilă iluminarea mult mai precisă a pixelilor, ceea ce permite un contrast mai bun.
Dezavantaje
  • Calitatea imaginii, variază mai mult decât la televizoarele OLED, deoarece nu depinde doar de punctele cuantice.
  • Contrastul este mai slab decât la televizoarele OLED, fiindcă din cauza panoului LED care iluminează mereu, nu se pot atinge punctele intense de negru. Totuși, firmele precum Samsung și LG, dezvoltă tehnologii precum mini-led care să permită iluminarea separată a fiecărui pixel, permițând un contrast mult mai bun.
  • Un televizor mare QLED necesită o distanță mai lungă de ecran, spre deosebire de rivalul său.
  • Din cauza multiplelor straturi, televizoarele sunt mai voluminoase și grele.
  • Imaginea privită dintr-un anumit unghi, poate părea un pic diluată.

Avantaje și dezavantaje televizor OLED

Avantaje
  • Sunt mult mai subțiri decât televizoarele QLED, mai ușoare și flexibile. Datorită acestui lucru, se pot integra mai organic în design-ul încăperii.
  • Tehnologia permite ca un televizor mare OLED să fie instalat și într-o încăpere mai mică, deoarece distanțele de vizionare pot fi reduse, spre deosebire de QLED.
  • Calitatea imaginii este mult mai bună, datorită faptului că fiecare pixel emite propria lumină, astfel, negrul este intens, ceea ce oferă și un contrast excelent.
  • Consumă mai puțină energie decât modelele QLED
  • Calitatea imaginii rămâne la fel de bună, indiferent de unghiurile din care o privești.
Dezavantaje
  • Sunt mai sensibile și susceptibile la deteriorări, deoarece pixelii pot rămâne fixați după o vreme pe anumite culori, iar ecranul nu are o protecție împotriva zgârieturilor. De exeplu, în contactul cu apa, ecranele de tip OLED se deteriorează foarte rapid.
  • Durata de viață este mai mică, decât a unui televizor QLED.
  • Au prețuri foarte mari, în comparație cu ecranele QLED. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât crește și prețul exponențial, deoarece pentru fiecare cm pătrat sunt utilizați un anumit număr de pixeli.
  • În încăperile cu multă lumină, acestea pot avea o iluminare mai slabă și reflexia ecranului mai puternică.

Ce tip de televizor să aleg: QLED sau OLED?

Ambele tipuri de ecrane, înglobează cele mai recente tehnologii, de aceea alegerea nu este una care să fie foarte dificilă, punând în lumină televizoare performante care au evoluat de la omologii lor precum televizoarele LED. Totuși, trebuie să ții cont că dacă în cazul televizoarelor OLED, calitatea imaginii este garantată de însăși tehnologia implementată, în cazul televizoarelor QLED, trebuie să fii atent/ă la mai mulți factori, pentru o imagine bună.

Pentru cine sunt recomandate televizoarele QLED?

Televizoarele QLED sunt recomandate celor care instalează TV-ul într-o încăpere mai luminoasă, deoarece acestea pot genera o imagine mai luminoasă. Ele sunt recomandate și din considerentul de buget. Dacă vrei să investeți într-un televizor smart bun, cara să integreze o mulțime de funcții și nu cauți un contrast excepțional, un televizor QLED va fi ideal pentru tine. Nu uita și de faptul că multe modele, precum cel de la Samsung cu Neo QLED, au o iluminare extrem de bună, ceea ce permite atât puncte de alb, cât și de negru foarte pronunțate.

Un televizor QLED va fi potrivit și pentru o familie cu copiii mici sau animale de companie, deoarece este mai rezistent la posibilele deteriorări sau zgârieturi. Pentru afaceri, este de asemenea, indicat achiziționarea unui QLED, pentru că aici imaginea poate rămâne fără probleme un timp îndelungat pe ecran, pe când la televizoarele OLED, pixelii se pot arde sau pot înregistra culoarea dacă rămâne fixată mult timp pe ecran.

Pentru cine sunt recomandate televizoarele OLED?

Televizoarele OLED sunt create pentru oamenii care iubesc calitatea excepțională a imaginii, fie că este vorba de vizionarea platformelor de streaming sau de jocurile video și sunt dispuși să investească sume mai mari în ele. Acestea sunt folosite, de asemenea, de creatorii digitali, pentru animații sau alte producții cinematografice.

Dacă îți dorești un televizor mare într-o încăpere mai mică, un televizor OLED va fi cea mai potrivită opțiune, deoarece tehnologia sa nu necesită o distanță mare pentru vizionare (ca în cazul QLED-urilor).

Vezi și cele mai bune televizoare Philips.

Așteptăm să aflăm gândurile tale despre articol sau produse

Lasă comentariu

TopGuides
Logo