Top 5 Cele Mai Bune Televizoare Smart în 2024
Datorită posibilității de a instala aplicații pe televizor și de a urmări serviciile de streaming dorite, sau de a conecta în orice moment telefonul sau laptopul la tv, majoritatea oamenilor se orientează să găsească cele mai bune televizoare. Un televizor smart bun va fi un dispozitiv care va putea fi folosit o perioadă îndelungată și care va menține pasul cu timpul, datorită sistemului de actualizare automat. Firmele care produc televizoare precum: Samsung, Sony, LG, Hisense, au transformat televizoarele în niște dispozitive inteligente care îndeplinesc o mulțime de funcții performante.
Atunci când vorbim de televizoare, ca și de orice alt dispozitiv electronic, acestea devin din ce în ce mai performante cu fiecare an care trece, noile modele eclipsându-le pe cele vechi. Dacă însă alegi corect un televizor, având grijă ca acesta să aibă o rezoluție mare, conectivitate multiplă, un ecran performant cu tehnologii precum OLED, QLED, etc., poți sta fără grija că acesta va fi depășit de timp în câțiva ani. În lista de mai jos, am analizat ce caracteristici ar trebui să aibă cel mai bun televizor și am selectat un top televizoare în 2024. În lista noastră am inclus modele de televizoare OLED și QLED, având grijă să selectăm un ecran cu diagonala până în 139 cm, pentru a găsi o unitate standart de apreciere.
- Top cele mai bune televizoare 2024
- 1. LG OLED Evo 48C41LA – Cel mai bun televizor smart
- 2. Samsung Neo QLED 50QN90C – Cel mai bun televizor QLED
- 3.TCL QLED 55C745 – Cel mai bun televizor pentru gaming
- 4. Samsung 55S90C Smart OLED – Cel mai bun televizor cu AI
- 5. Samsung QLED 55Q80C – Cea mai bună analiză a imaginii
- Cum alegi cel mai bun televizor?
- Dimensiunea ecranului
- Rezoluție
- HDR
- Luminozitate
- Refresh Rate (Frecvența imaginilor)
- Porturi
- Funcții suplimentare
- Preț
- Ce tip de ecran să aleg: OLED sau QLED?
- Care este cel mai bun brand de televizoare?
- Samsung sau LG?
Top cele mai bune televizoare 2024
1. LG OLED Evo 48C41LA – Cel mai bun televizor smart
- Tehnologie display OLED
- Tehnologie Dolby Vision și Filmmaker Mode
- Rată de refresh 144 Hz
- Funcționalități extinse pentru gaming
- Ideal pentru gaming/sport/filme la calitate excepțională
- Control prin telefon
- Control luminozitate AI
- 4 porturi HDMI 2.1
- Performanța audio nu este excepțională
- Nu susține HDR10+
- OLED urile Samsung sunt mai luminoase
Seria C de OLED-uri de la LG s-a clasat în topul cu celor mai bune televizoare OLED, iar acum este prezentat și modelul C4 din 2024. Cu un design premium, acest televizor se clasează în topul pentru cele mai bune televizoare LG, datorită calității superbe a imaginii, funcționalităților performante pentru gaming și ratei de refresh de 144 Hz.
Spre deosebire de modelul C3, C4 oferă un plus de luminozitate și un contrast mai intens. Aceste diferențe nu sunt foarte vizibile, ambele modele sunt excepționale iar diferența este mai mult pentru cei care sunt fani tech sau atrag o atenție deosebită acestor mici aspecte.
LG C4 este un televizor ideal pentru gaming, datorită ratei de refresh de 144 Hzm tehnologiei VRR (inclusiv AMD, FreeSync, Nvidia G-Syng, și ALLM pentru toate porturile HDMI 2.1. Procesorul AI Alpha 9 Gen7 susține toate aceste funcționalități, optimizând experiența spectatorului în funcție de luminozitatea încăperii și de preferințele sale.
Tehnologie display | OLED |
Rezoluție | 3840 x 2160 |
Rata de refresh | 144 Hz |
HDR | HDR 10, HLG, Dolby Vision |
Diagonală display | 105 – 210 cm |
2. Samsung Neo QLED 50QN90C – Cel mai bun televizor QLED
- Tehnologie QLED
- 4 porturi HDMI
- Rata de refresh 100 Hz
- Control luminozitate
- Asistent vocal inteligent
- Funcție Motion Xcelerator Turbo Pro pentru jocuri
- Anti reflexie
- Nu are suport Dolby Vision
- Suportul pentru TV nu este foarte stabil
Este unul dintre cele mai bune televizoare care integrează tehnologia QLED. Samsung este recunoscut pentru tehnologia QLED, care printr-un panou led cu puncte cuantice, reușește să redea excelent luminozitatea, indiferent de timpul zilei. Această performantă nu poate fi atinsă de rivalii LG care folosesc tehnologia OLED. Datorită unei folii suplimentare anti-glare, reflexia luminii este minimizată, televizorul reușind astfel să redea o experiență fără distrageri.
Televizoarele QLED nu reușesc să redea acuratețea culorilor așa cum o fac televizoarele OLED, însă modelul respectiv se descurcă respectabil pentru tehnologia integrată, acoperind 99,77 % din spațiul color REC 709 (modelele OLED pot acoperi și 140 % din culori). Acest lucru se datorează tehnologiilor HDR pe care modelul le deține: HDR 10+, HLG Quantum, și HDR. HDR 10+ utilizează metadate dinamice pentru a adapta imaginea, în fiecare moment al redării. Acest lucru permite ca imaginea să fie adaptată inteligent și la luminozitatea încăperii, fiind astfel relaxantă pentru ochi.
Pe lângă avantajele enumerate mai sus, televizorul poate fi controlat prin asistenții vocali Google Assistant și Alexa, iar telecomanda nu are nevoie de baterii pentru a funcționa. Aceasta este dotată cu o baterie mică solară care se poate încărca prin lumina artificială sau naturală. Dacă nu dorești să o încarci în felul acesta, există și posibilitatea de încărcare prin USB. Televizorul are și o funcție de economisire a energiei atunci când funcționează obișnuit, însă în modulul de gaming care este solicitant, acesta nu poate economisi energia. Televizorul este ideal pentru gaming, folosind cele mai recente tehnologii, pentru o calitate excelentă: VRR (Variable Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode), HGiG, Game Motion Plus, Dynamic Black EQ și Super Ultra Wide Game View
Tehnologie display | QLED |
Rezoluție | 3840 x 2160 |
Rata de refresh | 100 Hz |
HDR | HDR 10, HLG, HDR 10+ |
Diagonală display | 125 cm |
3.TCL QLED 55C745 – Cel mai bun televizor pentru gaming
- Tehnologie QLED
- 4 porturi HDMI
- Contrast excelent
- Cea mai mare rată de refresh – 144 Hz
- Ideal pentru gaming
- Cel mai avantajos preț
- Rezoluție 4K
- Imaginea poate avea un mic blur, dacă e privită dintr-un unghi
- Utilizatorii s-au plâns pe sistemul audio
Atunci când vine vorba de tehnologia QLED, majoritatea utilizatorilor se orientează să aleagă produse de la părintele ei, adică Samsung, însă brand-ul TLC, chiar dacă folosește inovațiile străine de pe piață, reușește să prezinte un televizor performant, care respectă toate caracteristicile performante, păstrând un preț foarte accesibil. Acest lucru se datorează și popularității mai mici pe care brandul o are, în comparație cu Samsung și LG.
Modelul TCL QLED 55C745 vine cu o serie de aspecte tehnice performante. Televizorul folosește un panou VA LCD care se bazează pe nuanțarea punctelor de negru și un panou LED cu puncte cuantice care permite ca imaginea să capete luminozitate și contrast. Datorită Dolby Vision, culorile se adaptează în funcție de luminozitate și de umbre.
Unii utilizatori se plâng totuși, că în comparație cu alte modele, punctele de roșu și albastru sunt mai nuanțate. Utilizând panoul VA, acesta oferă necesarul de negru, însă nu se poate compara cu modelele OLED și în același timp, utilizând tehnologia QLED, le cedează rivalilor Samsung. De asemenea, panoul VA se descurcă foarte bine cu contrastul, însă imaginea poate căpăta un ușor blur dacă te uiți dintr-un unghi la ea.
Televizorul are cea mai mai rată de refresh – 144 Hz, ceea ce îl face excelent pentru gaming sau sport, deoarece fiecare cadru este captat la o rezoluție înaltă, fără încetiniri sau întreruperi. Televizorul răspunde la comenzile vocale ale asistenților vocali Google și Alexa și este o alegere excelentă pentru un buget limitat.
Tehnologie display | QLED |
Rezoluție | 3840*2160 |
Rata de refresh | 144 Hz |
HDR | Dolby Vision, HDR, HDR 10+ |
Dimensiune | 139 cm |
4. Samsung 55S90C Smart OLED – Cel mai bun televizor cu AI
- Tehnologie OLED
- Rată de refresh 144 Hz (în timpul jocurilor)
- Tehnologii avansate pentru joc
- Tehnologie Multi View
- Asistent vocal inteligent
- Control luminozitate
- Preț ridicat în comparație cu modelele QLED
- Nu suportă Dolby Vision
Acest televizor de la Samsung răspunde tuturor cerințelor în materie de performanță și funcționalități, oferind tehnologia OLED la un preț rezonabil și accesibil. Design-ul său este ultra fin și modern, calitatea jocurilor excelentă și calitatea imaginii, de asemenea, la cel mai înalt nivel. Acesta utilizează o rată de refresh mai mare (144 Hz) decât rivalul său LG cu tehnologia OLED (100 Hz), însă îi cedează prin faptul că acesta nu deține Dolby Vision.
Televizorul este ideal pentru cinefilii care iubesc imaginile calitative, deoarece negrul generat de tehnologia OLED este cel mai intens. Pixelii care se auto iluminează, pot oferi contraste destul de profunde între alb și negru. Televizorul este dirijat de un procesor care utilizează inteligența artificială pentru a regla luminozitatea imaginii, viteza și eficiența accesării diferitelor platforme de streaming sau aplicații.
Pentru gameri, televizorul este excelent, deoarece pe lângă rata mare de refresh, beneficiază de tehnologii avansate precum Modul Auto Low Latency (ALLM) și VRR. Ca și aspect, televizorul este extrem de subțire, ceea ce îl va integra perfect într-un interior cu design minimalist și modern. Telecomanda televizorului, ca și în cazul celorlalte modele de la Samsung din listă, are o baterie solară și se poate încărca automat prin lumina solară a încăperii sau prin lumina artificială. De asemenea, el dispune și de modulul de economisire de energie, care nu e valabil însă în timpul jocurilor.
Tehnologie display | OLED |
Rezoluție | 3840 x 2160 |
Rata de refresh | 144 Hz |
HDR | HDR 10+, HLG, Quantum HDR |
Dimensiune | 138 cm |
5. Samsung QLED 55Q80C – Cea mai bună analiză a imaginii
- Imagine calitativă, contrastantă
- Tehnologie QLED
- 4 porturi HDMI
- Control luminozitate
- Asistent vocal inteligent
- Rată de refresh 120 Hz
- Control prin telefon
- Preț avantajos
- Nu suportă Dolby Vision
- Nu are funcția Motion Xcelerator Turbo Pro ca în cazul modelului 50QN90C
- Eficiență energetică mai mică față de 50QN90C
Modelul respectiv este mai puțin performant decât oponentul său de mai sus Neo QLED 50QN90C, însă are un preț mai accesibil, cedând câteva dintre funcționalități pe care cineva poate ar putea să le cedeze în favoarea unui preț mai mic. De exemplu, acesta nu are o serie de adaptibilități pentru gaming, precum VRR (rata de refresh variabilă) și ALLM (e o setare care reduce latența în timpul jocului) și are un ecran de tip QLED, care este versiunea mai veche a ecranelor Neo QLED.
Tehnologia QLED cu puncte cuantice oferă un control excelent al luminozității, oferind o imagine de calitate. Procesatorul care utilizează inteligența artificială, pe lângă faptul că monitorizează calitatea imaginii, susține și un modul eficient de funcționare, fără întreruperi, fără abateri. Ca și în cazul modelului de mai sus, televizorul folosește o tehnică 3D pentru a delimita mai bine obiectele din prim plan.
Luminozitatea ecranului se adaptează în funcție de luminozitatea încăperii, ceea ce oferă confort privitorului. Rata de refresh în timpul jocului atinge 120 Hz, ceea ce permite ca imaginile să fie controlate excelent fiind în mișcare. Telecomanda folosește o baterie solară sau un cablu USB, pentru a putea fi încărcată ușor.
Tehnologie display | QLED |
Rezoluție | 3840*2160 |
Rata de refresh | 120 Hz |
HDR | HLG, HDR10, HDR10+ |
Dimensiune | 138 |
Cum alegi cel mai bun televizor?
Ca să alegi un televizor smart bun, trebuie să fii atent/ă la detaliile tehnice care sunt explicate mai jos. Alegerea depinde de dimensiunea spațiului în care instalezi dispozitivul, de luminozitatea încăperii, de activitățile pe care vrei să le faci pe un tv (fie că te uiți la un serviciu de streaming, fie că vrei să deschizi youtube-ul sau fie că dorești să conectezi consola video la el).
Dimensiunea ecranului
Este un aspect important, deoarece de el depinde în primul rând, confortul tău sau al familiei tale. Încearcă să alegi dimensiunile în funcție de dimensiunea camerei și de distanța de unde este instalat patul sau canapeaua. Un televizor mare nu este întotdeauna și un televizor bun, mai ales dacă nu ai la dispoziție mult spațiu.
Există o regulă conform căreia, trebuie să stai la o distanță de 3 ori mai mare decât înălțimea televizorului, în cazul unui ecran HD, și de 1,5 ori mai mare, în cazul televizoarelor 4k. Prin urmare, dacă îți dorești un ecran mare și ai o cameră mică, este mai bine să optezi pentru un televizor cu ecran 4k.
Rezoluție
Rezoluția descrie numărul de pixeli care apar pe ecran și aceasta se poate măsura în DVD, HD, Ultra HD 4k, 8k. Practic, cu cât mai mare este rezoluția, cu atât mai bună va fi calitatea imaginii. De exemplu, rezoluția Ultra HD, semnifică un nr. de pixeli 1920*1080, iar rezoluția 4k, este de 4 ori mai mare decât cea Ultra HD, însemnând 4 ecrane de pixeli adunate, ori 1920*1080 dublat.
Rezoluția 4k a devenit standard pentru zilele noastre, datorită faptului că aceasta evidențiază mai bine micile detalii și îți permite să ai un televizor mare într-o cameră mai mică. Platformele de streaming și youtube-ul au început și ele să difuzeze filme și video-uri în calitate 4k, deci investiția în 4k își va merita banii.
În viitor, cu siguranță, modelele de televizoare smart cu rezoluția de 8k vor prelua popularitatea rezoluției 4k, însă momentan, prețul lor este foarte mare iar investiția nu își merită banii, deoarece nu există mult conținut filmat și difuzat în 8k.
HDR
HDR sau high dynamic rate, semnifică felul în care culorile pot fi nuanțate pe toată suprafața ecranului. Acesta face ca imaginea să devină mai bogată și contrastantă, întunecând o parte a ei și iluminând altă porțiune.
Există mai multe tipuri de HDR: HDR10, Dolby Visions, HLG, Technicolor HDR. Majoritatea televizoarelor suportă tipurile de HDR10 și HLG care reprezintă un standard, însă cele mai performante suportă și tipul Dolby Visions (acesta adaptează luminozitatea și umbrele, imagine după imagine, de aceea oferă o imagine foarte calitativă).
Luminozitate
Aici trebuie să ții cont de regula, că cu cât este mai mare luminozitatea camerei, cu atât și luminozitatea ecranului trebuie să fie mai mare, deoarece lumina înconjurătoare poate absorbi culorile televizorului, reducându-le intensitatea. Există două tipuri de ecrane moderne OLED sau QLED pentru controlul luminozității. În cazul ecranelor QLED se folosește un panou LED pentru iluminarea ecranului, și adâugând niște puncte quantice (Quantum dots). Această tehnologie a fost implementată de Samsung și este folosită acum de majoritatea companiilor. Ecranele OLED au o luminozitate care este controlată organic individual la nivelul fiecărui pixel, iar firma care folosește cel mai des acest tip de ecrane este LG.
Refresh Rate (Frecvența imaginilor)
Se măsoară în Hertz (Hz) și semnifică frecvența cu care o imagine este reîmprospătată o imagine per secundă pe ecran. Rata standard este de 60 de imagini per secundă, însă televizoarele performante au o rată de 120 Hertz pe secundă, ceea ce permite ca mișcările rapide ale imaginilor să fie transmise fără blurare. O frecvență mare a imaginilor, este în special, utilă, pentru fanii sporturilor, deoarece acolo imaginea se află într-o continuă mișcare.
Porturi
Acest aspect poate fi important dacă vei utiliza televizorul pentru conectarea mai multor dispozitive la el, precum un sistem extern de sunet sau consola pentru jocuri. Majoritatea televizoarelor au integrate 3 porturi HDMI, însă dacă crezi că vei avea nevoie de mai multe porturi, atunci poți să te orientezi către modele care au 4 sau 5 porturi.
Funcții suplimentare
Majoritatea televizoarelor Smart vin cu o platformă smart integrată precum WebOS, Tizen sau Google TV. Acestea pot răspunde la comenzile asistentului Google sau Alexa. Vezi și cele mai bune televizoare Philips.
Preț
Prețul unui smart tv, va fi dictat, în principiu, de dimensiunea ecranului, de rezoluție, de tipul de iluminare și de numărul de porturi HDMI. Televizoarele care au implementată tehnologia OLED sunt cele mai scumpe, după care urmează cele cu QLED, iar ulterior cele cu LED. Un televizor OLED, cu o dimensiune a ecranului de 138 de cm, poate să coste și 10000 de lei, însă poți renunța la unele funcții și obține un preț de 6000 de lei. De exemplu, pentru cei care nu au nevoie să folosească televizorul pentru jocurile pe consolă, nu este necesar să investească într-un șir de funcționalități care nu vor fi utilizate.
La televizoarele QLED prețurile sunt mai accesibile, pornind de la 2000 de lei pentru un ecran de 125 cm Prețul crește în funcție de tehnologiile implementate. Cele mai ieftine televizoare smart sunt cele cu LED, însă acestea devin ușor depășite de timp, deci o investiție într-un ecran LED, e posibil să nu vă mai avantajeze într-un an sau doi.
Ce tip de ecran să aleg: OLED sau QLED?
Ecrane OLED | Ecrane QLED |
---|---|
Se descurcă excelent cu afișajul contrastelor și al punctelor negre. În cazul în care există multă lumină naturală în cameră, vizibilitatea pe ecran va fi redusă, deoarece nu are o extra putere de iluminare. Au o calitate a imaginii foarte mare, mai ales noaptea când sursele de lumină exterioare sunt minime. Pe baza acestei tehnologii se pot fabrica ecrane subțiri și flexibile. | Nu redau niciodată negrul intens, deoarece nano stratul de LED din spate, iluminează în permanență ecranul Afișează foarte bine imaginea pe timpul zilei, datorită extra luminozității pe car o stăpânesc. Imaginea își pierde din calitate, din cauza imposibilității de a arăta punctele negre în întregime Se consideră a fi mai durabile, datorită stratului suplimentar de LED, care ajută pixelii să nu degradeze atât de ușor. |
Care este cel mai bun brand de televizoare?
Nu există o asemenea categorisere ca „cel mai bun brand” deoarece orice companie produce diverse modele, care se integrează în marje diferite de preț și calitate și care au la bază tehnologii care pot fi potrivite pentru o anumită categorie de utilizatori și mai puțin recomandată celeilalte categorii.
Totuși, printre cele mai populare brand-uri, care au acumulat încrederea utilizatorilor pe parcursul multor ani de activitate, se numără Samsung (recunoscuți pentru tehnologia QLED) și LG (remarcați pentru tehnologia OLED). Aceste două firme au revoluționat televizoarele datorită tehnologiilor implementante. Apoi, se numără și alte firme precum Sony, Hisense, Panasonic, TCL.
Samsung sau LG?
Acest lucru depinde de ceea la ce te aștepți tu de la televizorul tău. Samsung produce televizoare care sunt mai durabile datorită tehnologiei QLED, însă imaginea nu este la fel de bună, iar LG este recunoscut pentru calitatea remarcabilă și pentru versatilitatea formelor televizoarelor, care datorită faptului că nu integrează straturi suplimentare, pot avea și forme curbate. Aceste televizoare nu se descurcă însă foarte bine cu afișajul imaginii pe timpul zilei, din cauza luminii din încăpere.
Sunt posesorul unui TV.Oled Panasonic cu diagonala 168.Nu l-am luat întâmplător ci în urma consultării unui specialist care a venit cu niște echipamente sofisticate și mi l-a calibrat.De asta am intervenit .Nimeni nu pomenește nimic de calibrare.Cere timp,echipamente scumpe și bani.In tara sunt f.putini calibratori împărțiți pe zone.De ce Panasonic? Pai am fost întrebat de specialist ce vreau de la TV.Am răspuns ca filme și meciuri.Mi-a recomandat Panasonic argumentandu-mi ca tot Hollyudul are echipamente video doar…Panasonic.M-a convins.
Sony sau Panasonic forever!