Cele mai Bune Mașini de Spălat Verticale în 2024
Deși în majoritatea caselor, se vor găsi mașini de spălat obișnuite (cu încărcarea rufelor prin ușița din față), interesul pentru a găsi cele mai bune mașini de spălat verticale este mare. Acest lucru se datorează, în primul rând, dimensiunilor mai mici ale aparatului, care îi permit să fie poziționat în încăperi mai mici.
Atunci când alegi o mașină de spălat verticală, este important să ții cont de câteva aspecte legate de funcționalitatea acesteia: clasa energetică, capacitate, cicluri de spălare, ușurința utilizării, opțiunile inteligente, brandul (Electrolux, Whirpool, Bosch, etc) și nu în ultimul rând, desigur, de dimensiunile ei.
Astăzi, există o mulțime de modele performante pe piață, inclusiv mașini de spălat verticale cu uscător care egalează cu ușurință, mașinile de spălat clasice. În acest articol, îți prezentăm top mașini de spălat verticale urmate de un ghid informațional. Vezi și cele mai bune mașini de spălat.
Care sunt cele mai bune mașini de spălat verticale?
1. Mașină de spălat verticală Whirlpool TDLRB65242BSEUN
Aparținând unui brand renumit pentru calitatea pe care o oferă, această mașină de spălat este ideală pentru spațiile limitate, fiind soluția perfectă pentru familiile mai mici (capacitatea de încărcare este de 6.5 kg). Motorul Inverter ZEN asigură o funcționare silențioasă (74 dB zgomot de centrifugare) și o performanță de lungă durată cu rotații precise și stabile. Viteza de centrifugare ajunge la 1200 de rotații per minut.
Datorită roților incorporabile, mașina de spălat este ușor de mutat sau transportat. Acest lucru este, cu precădere, important în timpul curățeniei sau atunci când un obiect cade sub mașina de spălat. Conform noilor catalogări europene, mașina de spălat se încadrează în clasa energetică C – asta nu o face cea mai eficientă mașină din punct de vedere energetic, însă nici nu cea mai costisitoare precum clasa E.
Printre cele mai importante funcții ale modelului Whirpool TDLRB65242BSEUN se numără 13 funcții de spălare, printre care spălarea rapidă sau programul de igienizare, iar printre funcțiile suplimentare se numără opțiunea de clătire suplimentară, prespălare, stoarcere și evacuare, precum și setarea pornirii întârziate.
Tamburul poate fi repoziționat automat pentru o descărcare mai ușoară, iar tehnologia 6th Sense optimizează consumul de apă, energie și detergent în funcție de încărcătură. De asemenea, beneficiezi de siguranță în cazul unor scurgeri de apă, pentru că această mașină este prevăzută cu sistem de protecție apă. Dacă cauți una dintre cele mai bune mașini de spălat verticale la un raport preț calitate excelent, aceasta este opțiunea potrivită.
- Motor inverter ZEN
- Tehnologia 6th sense
- 13 programe de spălare și 7 funcții suplimentare
- Funcții de siguranță precum Child Lock și Aqua stop
- Deschiderea ușoară a tamburului
- Clasa energetică C
- Potrivită pentru o familie mai mică
Viteza de centrifugare | 1200 rpm |
Nivel zgomot | 74 dB (în timpul centrifugării) |
Capacitate tambur | 6,5 kg |
Clasa energetică | C |
2. Mașină de spălat verticală Electrolux EW6T4262E
Mașina de spălat rufe Electrolux seria PerfectCare 600 are o capacitate de spălare de 6 kilograme, ceea ce o face potrivită pentru o familie din 2-3 membri. Motorul mașinii este de tip inverter, ceea ce contribuie la o funcționare silențioasă și economă. Mașina se încadrează în clasa energetică B în timpul centrifugării și în clasa energetică A în timpul spălării – ceea ce o face foarte eficientă din punct de vedere energetic.
Mașina este prevăzută cu sistemul SensiCare, tehnologie care permite ajustarea duratei ciclului de spălare în funcție de greutatea pe care o are încărcătură. Mai mult decât atât, acest sistem este avantajos, deoarece optimizează consumul de apă și de energie, oferind in același timp, toate performanțele necesare pentru îngrijirea perfectă a hainelor.
Display-ul LCD face din utilizarea mașinii una și mai plăcută, iar programele speciale ajută la întreținerea corectă a hainelor. Mașina dispune de diverse programe speciale precum Denim, Outdoor, Sport, Lână, Mătase, Baby sau Antialergic, existând în același timp și un program de spălare rapidă, Rapid14. Funcția antialergic cu aburi ajută la eliminarea alergenilor și bacteriilor din țesături – program util în cazul persoanelor alergice sau copiilor.
Zgomotul în timpul centrifugării atinge 78 dB (un pic mai zgomotoasă decât modelul Whirpool de mai sus). Un alt avantaj al mașinii este sistemul Aqua Control, care oferă protecție împotriva scurgerilor de apă, evitând posibilele accidente sau daune.
- Motor inverter
- 1200 de rotații per minut
- Clasă energetică A în timpul spălării
- Funcția Eco Time Manager ajută la reducerea consumului de energie
- 14 programe de spălare
- Deschiderea ușoară a tamburului
- Capacitate de încărcare 6 kg
Viteza de centrifugare | 1200 rpm |
Nivel zgomot | 78 dB (în timpul centrifugării) |
Capacitate tambur | 6 kg |
Clasa energetică | A (în timpul spălării) |
3. Masina de spalat Verticală Indesit BTWS72200EU/N
Modelul de la Indesit este popular datorită numărului mare de opțiuni pentru spălare: 15 programe de spălare cu opțiuni suplimentare de clătire, călcare ușoară, spălare intensivă pe bază de oxigen activ ce maximizează efectul detergenților pentru îndepărtarea eficientă a petelor, precum și pornire programată, child lock, indicator supradozaj detergent.
Cu o capacitate de 7 kg și o viteză maximă de centrifugare de 1200 rpm, mașina de spălat este potrivită pentru familiile din 3-4 membri. Spre deosebire de modelul de la Whirpool de mai sus, mașina de spălat Indesit BTWS72200EU/N nu folosește un motor inverter, ceea ce o face ineficientă din punct de vedere energetic, plasându-se în clasa energetică E (cea mai slabă). Cu toate acestea, mașina oferă niște cicluri de spălare econome. Motorul clasic, de asemenea, este mai zgomotos decăt motorul inverter.
- Capacitate de 7 kg
- 1200 de rotații per minut
- 15 programe de spălare și funcții suplimentare
- Funcție de siguranță child lock
- Deschiderea ușoară a tamburului
- Motor standard mai zgomotos
- Clasă energetică E – ineficientă din punct de vedere energetic
- Fără funcții avansate
Viteza de centrifugare | 1200 rpm |
Nivel zgomot | 78 dB (în timpul centrifugării) |
Capacitate tambur | 7 kg |
Clasa energetică | C |
4. Mașină de spălat verticală Heinner HWM-TL8013IVC++
Mașina de spălat verticală Heinner este soluția ideală pentru o familie mare 4-5 persoane, deoarece are o capacitate de 8 kg, însă în același timp este compactă, încadrându-se într-un spațiu mai limitat. Cu o viteză de 1300 de rotații pe minut și un motor inverter, mașina va face față volumului mare de haine, funcționând silențios și fiind eficientă energetic. Mașina se încadrează în clasa energetică C.
Mașina de spălat este dotată cu un display digital intuitiv care vă permite să setați, cu ușurință, programul dorit. Modelul dispune de 15 programe de spălare printre care se numără programul rapid (15 minute), programul scurt (45 minute), Baby Care, igienizare cuva, prespălare, clătire suplimentară și altele. Un program important este programul de sterilizare la 90 de grade. Acesta igienizează ușa și interiorul mașinii de spălat.
Modelul este dotat și cu funcția de child lock, ceea ce îl face potrivit pentru familiile cu copii mici. Spre deosebire de modelele de mai sus, această mașină de spălat verticală este mai zgomotoasă.
- Capacitate mare de 8 kg
- Motor inverter
- 1300 de rotații per minut
- Child Lock
- Eficiență energetică – Clasa C
- Deschiderea ușoară a tamburului
- Nivel mare de zgomot – 80 dB
Viteza de centrifugare | 1300 rpm |
Nivel zgomot | 80 dB (în timpul centrifugării) |
Capacitate tambur | 8 kg |
Clasa energetică | C |
Cum alegi cele mai bune mașini de spălat verticale?
Pentru a alege cele mai bune mașini de spălat verticale, trebuie să ții cont de un set de caracteristici importante care țin de funcționalitatea mașinii verticale și de comoditatea utilizării.
Capacitate
Unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi cea mai bună mașină de spălat verticală, este volumul pe care îl are aceasta raportat la numărul de persoane din familia ta. Dacă este vorba despre o familie numeroasă, este evident că trebuie să eviți mașinile care pot suportă o încărcătură sub 5 kilograme. Astfel mașinile de spălat cu încărcătură de până la 5 kilograme sunt potrivite pentru o familie de 2-3 membri, în timp ce pentru familiile mai numeroase sunt recomandate cele care suportă o încărcătură de cel puțin, 7 kilograme.
Eficiența energetică
Mașinile de spălat sunt considerate electrocasnice mari care consumă, în general, mult curent. Însă pentru a obține facturi mai mici la curent, trebuie să te orientezi către o clasă energetică cu eficiența ridicată. Clasa energetică cea mai economă este considerată clasa A (A+, A++, A+++) iar cea mai costisitoare este clasa G. Cu toate acestea, ține cont că nu doar clasa de consum a mașinii va influența factura la energia electrică sau la apă, ci și frecvența de utilizare a acesteia.
Nivelul de zgomot
Zgomotul mașinii de spălat afectează activitățile tale zilnice, mai ales dacă locuiești într-un apartament mai mic. Dacă lucrezi de acasă, ai copii mici sau pur și simplu vrei să te relaxezi, cu o mașină zgomotoasă e mai greu să îți organizezi timpul tău. Totuși, mașinile noi de spălat devin din ce în ce mai silențioase, datorită tehnologiilor avansate de izolare fonică, reducând astfel nivelul de zgomot în timpul ciclurilor de spălare și centrifugare. Modelele de mașini de spălat verticale pot ajunge la valori cuprinse între 71 și 79 de decibeli în timpul ciclului de centrifugare.
Viteza de centrifugare
Dacă achiziționeazi o mașină de spălat verticală fără uscător, trebuie să fii atent/ă la viteza de centrifugare. O să observi că viteza de centrifugare la mașinile verticale, este de regulă, mai mică decât la mașinile de spălat frontale. Ca și în cazul capacității de spălare, dimensiunile mici ale mașinii limitează într-o oarecare măsură viteza de centrifugare. Majoritatea mașinilor de spălat verticale la un raport preț calitatea rezobnabil, au o viteză de centrifugare de 1200 rpm.
Motor
Cele mai bune mașini de spălat verticale folosesc un motor inverter. Acesta funcționează pe bază de magneți și circuite electronice pentru a genera mișcare, eliminând necesitatea componentelor mecanice care se uzează în timp. Acesta este mai eficient din punct de vedere energetic și mai silențios.
Brand
Chiar dacă funcționalitățile mașinii sunt mai importante decât brandul, este important să acorzi atenție și acestui detaliu. Mașinile de spălat de la brandurile precum Whirpool, LG, Samsung, Bosch, AEG, Miele au o reputație solidă, fiind cunoscute pentru performanța și funcționalitatea lor avansată. Aceste branduri au și bugetul necesar pentru a investi în inovație și a face analiza de performanță și dezvoltare pe produsele lor mai vechi. Mai mult decât atât, acestea oferă sisteme prelungite de garanții și o gamă largă de piese de schimb, astfel că ți se va permite sa realizezi întreținerea minimă și să prelungești durata de viață a mașinii cât mai mult timp posibil.
Preț
Prețul este determinat direct de performanța unei mașini de spălat, așadar trebuie totdeauna calculat în raport cu celelalte aspecte enumerate mai sus în această listă. Un raport preț calitate poate porni de la aproximativ, 1000 de lei pentru o mașinăde spălat verticală și poate ajunge la 5000 de lei.
Recomandat este să alegi, totuși, un model care nu se află în cea mai mică gama de prețuri, chiar dacă achiziția depășește puțin bugetul pe care îl ai disponibil, deoarece în acest fel te vei asigura că mașină pe care o vei achiziționa va fi una fiabilă și eficientă din mai multe puncte de vedere. Durata medie de viață a unei mașini de spălat este de, aproximativ, 10 ani, așadar, mai bine adaugi ceva bani la început decât să cheltuiești dublu mai târziu.
Astfel, majoritatea mașinilor de spălat verticale, au o viteză de centrifugare de 1000-1200 rpm, însă sunt și modele exclusive care ajung la o viteză de 1500 rpm. La mașinile bune de spălat frontale, viteza de centrifugare este, de regulă, 1200-1400 rpm, însă la fel, sunt modele care ajung la o performanță de 1600 rpm.
Care sunt avantajele si dezavantajele mașinilor de spălat verticale?
Printre principalele avantaje recunoscute de utilizatori se numara dimensiunile reduse ale masinilor de spalat verticale, precum si posibilitatea de deschidere a capacului de sus, pe acolo facandu-se si incarcarea. Acest aspect face ca utilizarea masinii verticale sa fie mai confortabila, utilizatorul nefiind nevoit sa se aplece pentru a umple masina prin hublou.
Cu toate acestea, exista cateva dezavantaje pe care le reclama utilizatorii, dintre acestea putand fi amintite capacitatea de spalare a tamburului, faptul ca deschiderea capacului de sus face imposibila instalarea unui uscator de rufe deasupra, precum si viteza de centrifugare limitata la maximum 1300 rpm. De asemenea, aceasta nu poate fi instalata intr-o bucatarie utilata si nu poate fi monitorizata buna desfasurare a ciclului de spalare.
Mașină de spălat verticală VS frontală – ce să aleg?
Chiar dacă ambele tipuri de mașini de spălat rufe pot oferi performanță similară, acestea diferă în mod cert prin design, dimensiuni sau capacitatea de încărcare. O mașină de spălat rufe cu încărcare verticală se caracterizează, așa cum îi spune și numele, prin deschiderea să în partea superioară a aparatului, în timp ce mașină tradițională, cu încărcare frontală, se deschide în față. Atunci când este vorba de dimensiuni, acest tip de mașină cu încărcare verticală este, cu siguranță, mai mică decât mașină de spălat frontală, motiv pentru care este și preferată de mulți dintre utilizatori.
Pe de altă parte, mașinile de spălat frontale sunt apreciate pentru eficiența lor superioară în utilizarea apei și energiei, datorită sistemului de spălare prin gravitație. „Spălarea prin gravitație” este un termen folosit pentru a descrie modul în care mașinile de spălat frontale curăță hainele. Spre deosebire de mașinile de spălat verticale care folosesc un agitator sau un impeller pentru a amesteca hainele în apă, mașinile frontale utilizează rotația tamburului pentru a ridica hainele și a le lăsa să cadă înapoi, imitând mișcarea de frecare a mâinilor în spălarea manuală. Acest proces este considerat mai eficient și mai blând cu țesăturile.
În medie, mașinile de spălat verticale folosesc aproximativ 150 de litri de apă pe încărcătură. Aceasta înseamnă că, dacă spălați rufele o dată pe săptămână, puteți folosi aproximativ 8.000 de litri de apă pe an – doar pentru mașina dvs. de spălat.
În medie, mașinile de spălat cu încărcare frontală folosesc aproximativ 50 – 90 de litri de apă pe încărcătură. Aceasta înseamnă că, dacă spălați rufele o dată pe săptămână, veți folosi între 2600 – 4500 de litri de apă pe an pentru mașina dvs. de spălat cu încărcare frontală.
Understanding Washing Machine Water Usage
De asemenea, vitezele mai mari de centrifugare reduc timpul de uscare. Totuși, un dezavantaj este necesitatea de a te apleca pentru a încărca și descărca rufele, iar costul inițial al acestor mașini este, de obicei, mai ridicat.
Mașini de spălat verticale | Mașini de spălat frontale | |
---|---|---|
Haine | Mai eficientă în curățarea petelor dificile | Mai delicată cu materialele sensibile |
Obiceiuri de Spălare | Comodă pentru încărcare din poziție verticală | Incomodă pentru că trebuie să te apleci |
Spațiu Disponibil | Potrivită pentru spații mai mici | Potrivită pentru spații mai mari |
Apă și Energie | Consumă mai multă apă și energie | Consumă mai puțină apă și energie |
Întreținere | Mai predispusă la formarea mucegaiului | Mai puțin predispusă la formarea mucegaiului |