Top 5 Cele Mai Bune Dezumidificatoare Casnice în 2024

Nimic nu poate deteriora o încăpere așa cum o face umezeala, provocând apariția petelor negre de mucegai, afectând starea tapetelor și a vopsele. Și după cum îți va spune orice persoană care a avut o problemă cu umezeala, singura soluție este să abordezi situația la sursă. Acolo intervin cele mai bune dezumidificatoare.

Un dezumidificator bun va reduce rapid umiditatea, va preveni acumularea de mucegai și va usca rapid rufele proaspăt spălate. De asemenea, recomandăm folosirea unui dezumidificator împreună cu un purificator bun în casa ta pentru eliminarea mirosurilor neplăcute și pentru îmbunătățirea calității generale a aerului.

Având la dispoziție atât de multe recomandări pentru dezumidificatoare, poate fi dificil să știi care este potrivit pentru tine. Pentru a te ajuta să decizi, echipa TopGuides a testat și analizat mai multe modele de dezumidificatoare. Am ținut cont de aspecte tehnice cum ar fi debitul de aer, capacitatea rezervorului, suprafața spațiului de lucru, consumul de energie și prețul. De asemenea, pentru a te familiariza cu cele mai bune dezumidificatoare și a face mai ușoară utilizarea acestuia, la finalul articolului, îți vom explica cum funcționează un dezumidificator, cum se curăță și cât timp se folosește.

Care sunt cele mai bune dezumidificatoare?

1. Dezumidificator AlecoAir D23 Classy – Cel mai bun dezumidificator

Vezi Preț
Dezumidificator AlecoAir D23 Classy

Vezi preț AlecoAir D23 Classy pe alecoair.ro

Avantaje
 • Util pentru apartamente de 2 camere
 • Pornire si oprire automată
 • Dezghețare automată
 • Roți și mâner pentru o mobilitate sporită
Dezavantaje
 • Greutate mare (14 kg)

AlecoAir D23 Classy se distinge prin funcțiile sale multiple (dezumidificare, purificare și ionizare), design-ul ultramodern cu panou de comanda touch screen și conectare smart prin wifi. Este un dezumidificator ieftin și bun, care pe lângă faptul că își îndeplinește funcția rapid și eficient, are un design elaborat.

D23 Classy este fabricat cu un consum redus de energie, certificat de Hong Kong Energy Efficiency Ratio pentru cel mai scăzut nivel de energie consumată. Este un dezumidificator bun și din perspectiva cantității de apă pe care o poate extrage într-o zi (23 L). D23 Classy susține fără efort dezumidificarea rapidă în locuințe, birouri, săli de așteptare și alte spații asemănătoare cu suprafețe între 45 și 55 m2.

Cu ajutorul dezumidificării automate controlate prin higrostat, poți seta rapid umiditatea dorită în locuința ta, iar dezumidificatorul va lucra până la umiditatea setată. La depășirea valorii de umiditate setate, se declanșează pornirea automată a aparatului.

De asemenea, D23 CLASSY este prevăzut cu o funcție de purificare independentă, ce permite folosirea individuală a funcției, fără dezumidificare. Purificarea se realizează cu ajutorul unui pre-filtru antibacterian lavabil (reține particule mari de praf, scame, păr de animale) și un filtru de aer HEPA (excelent pentru cei cu alergii la spori de mucegai, polen, praf, acarieni, păr de animale) + Carbon Activ (neutralizează mirosurile neplăcute și alte substanțe nocive din aerul filtrat, cum ar fi fumul de țigară sau mirosul de mâncare).

Capacitate4,5 L
Greutate14,4 Kg
Dimensiuni376 x 562 x 232
Consum240 Watt
Nivel Zgomot44 dB
Trepte ventilator3
Filtru HEPAH11

2. Dezumidificator Meaco UK12L – Cel mai mic consum

Vezi Preț
Dezumidificator Meaco UK12L

Vezi preț Meaco UK12L pe emag.ro

Avantaje
 • Perfect pentru uscat rufe în încăperi mici
 • Consum redus de curent (160 W)
 • Ușor
 • Protecție de preaplin
 • Silențios (potrivit pentru camere de copii)
Dezavantaje
 • Rezervor mic (2,5 L)
 • Nu are filtru Hepa inclus

Recomandările pentru Meaco UK12L îl poziționeaza drept un dezumidificator perfect pentru o singură cameră (de până la 30 m2), fie ea dormitor, bucătărie sau camera copiilor. De asemenea, îndeplinește și funcția de purificator având un filtru lavabil inclus și permițând atașarea și a unui filtru Hepa (excelent pentru cei cu alergii la spori de mucegai, polen, praf, acarieni, par de animale și alte 99,97% particule mai mari de 0.3 microni).

Dispune de un display electronic cu indicator al umidității din încăpere și care permite setarea umidității dorite. Higrostatul este reglabil în trepte de 5% (între 30% si 80% umiditate) prin simpla apăsare a unor săgeți.

Dispozitivul se va opri automat atât la atingerea timpului setat la temporizator, cât și în cazul umplerii rezervorului. Este un dezumidificator bun pentru uscarea rufelor în încăperi foarte mici, fiind și foarte silențios, potrivit pentru camere de copii.

Aparatul are și racord pentru evacuarea externă a condensatului. Consumul de curent este, de asemenea, redus – doar 160 W / oră (mai puțin decât un calculator).

Capacitate2,5 L
Greutate9,5 Kg
Dimensiuni325 x 485 x 248
Consum160 Watt
Nivel Zgomot44 dB
Trepte ventilator1
Filtru HEPADa

3. Dezumidificator AlecoAir D35 Kosmo – Cel mai bun dezumidificator și purificator

dezumidificator-alecoair-d35-kosmo
Vezi Preț
Dezumidificator AlecoAir D35 Kosmo

Vezi preț AlecoAir D35 Kosmo pe alecoair.ro

Avantaje
 • Funcțional pe suprafețe mari (110 m2)
 • Control la distanță prin WiFi
 • Consum redus de energie
 • Filtru 3 în 1
Dezavantaje
 • Greutate mare (18 kg)

D35 Kosmo este un aparat 2 în 1 care asigură eliminarea excesului de umiditate din aer și filtrarea particulelor poluante (grație filtrului HEPA). Dispozitivul este recomandat pentru încăperi de până la 110 m2 (ideal pentru un apartament de 3 camere). Acest dezumidificator-purificator este proiectat pentru a avea un consum redus de energie (430 W pe oră), consumând semnificativ mai puțină electricitate față de alte aparate proiectate pentru aceeași suprafață.

Dezumidificatorul dat este însoțit de un filtru 3 în 1, alcătuit din 3 părți menite să filtreze și să decontamineze aerul. Filtrul Hepa reține particule de praf, polen, păr de animale, acarieni (până la 95% particule de peste 0,3 microni). Grosimea stratului de filtrare asigură un grad sporit de purificare al aerului, luptând cu succes, în combaterea materiilor poluante. Filtrul de carbon neutralizează mirosurile neplăcute și substanțele nocive din aerul filtrat. Stratul antibacterian conține agenți anti-microbieni pentru decontaminarea aerului.

D35 Kosmo are un higrostat încorporat ce permite măsurarea umidității din cameră și selectarea umidității dorite în intervalul 30 – 80%, cu un pas de 5% la fiecare apăsare de buton. Higrostatul asigură un control permanent al umidității din aer, iar depășirea valorii de umiditate setată duce la pornirea automată a aparatului. După atingerea nivelului optim de umiditate, ventilatorul se oprește singur după 5 minute.

Uscarea mai ușoară și mai rapidă a rufelor este posibilă prin funcția uscare rufe. Se recomandă folosirea dezumidificatorului într-o încăpere de dimensiuni mai mici și încălzite, pentru creșterea eficienței aparatului.
Funcția auto-pornire și memory sunt utile în cazul întreruperii de energie electrică, în momentul realimentării aparatul păstrându-și setările anterioare și temporizatorul.

Capacitate5,6 L
Greutate18 Kg
Dimensiuni390 x 600 x 290
Consum420 Watt
Nivel Zgomot45 dB
Trepte ventilator9
Filtru HEPAH11

4. Dezumidificator Electrolux EXD16DN4W – Cel mai bun dezumidificator de 40mp

Vezi Preț
Dezumidificator Electrolux EXD16DN4W

Vezi preț Electrolux EXD16DN4W pe electrolux.ro

Avantaje
 • Potrivit pentru o garsonieră
 • Eficiență crescută și la temperaturi scăzute
 • Filtru de praf
Dezavantaje
 • Perioadă de temporizare scurtă (24 ore)

Dezumidificatorul dat este recomandat pentru încăperi de până la 44 m2, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru o garsonieră sau o sufragerie de la casă. Datorită timer-ului, poți seta pornirea dezumidificatorului cu o întârziere de până la 24 de ore – opțiune utilă în cazul în care știi că vei lipsi de acasă.

Dispozitivul extrage apa într-un rezervor cu volumul de 3 L, proces pentru care consumă 350 W pe oră. Dezumidificatorul poate funcționa și pe timp de iarnă, în încăperi reci, unde temperatura scădea până la 5°C.
Acest aparat de la Electrolux beneficiază de un filtru de praf integrat care permite obținerea unui aer nu doar uscat, ci și curat. De la panoul de comandă poți alege nivelul de umiditate dorit pentru cameră. Dezumidificatorul are un debit de aer de 170 L/s și o greutate de 13,5 kg.

Capacitate3 L
Greutate16,62 Kg
Dimensiuni292 x 530 x 370
Consum430 Watt
Nivel Zgomot45 dB
Trepte ventilator2
Filtru HEPANu

Vezi păreri dezumidificatoare Electrolux

5. Dezumidificator Trotec TTK95E – Cel mai bun pentru mucegai

Vezi Preț
Dezumidificator Trotec TTK95E

Vezi preț Trotec TTK95E pe alecoair.ro

Avantaje
 • Potrivit pentru un apartament de 3 camere
 • Rezervor cu capacitate mare (5,3 L)
 • Racord pentru montarea furtunului
 • Transportare ușoară (roți și mâner)
Dezavantaje
 • Nu se oprește singur la atingerea nivelului optim de umiditate
 • Consum mare de energie (600 W)

Trotec TTK95E este un dezumidificator puternic, eficient în spații de maxim 90 m2, astfel încât este considerat ideal pentru un apartament de 3 camere. Are un rezervor cu capacitatea de 5,3 L și un consum de energie electrică de 600 W pe oră.

Acest dezumidificator deține un display citeț și luminat care afișează umiditatea aerului. Poate fi folosit și în programul special de uscare al hainelor, iar cu ajutorul funcțiunii temporizator puteți seta aparatul să pornească la ora dorită.

Totodată, folosind acest dezumidificator cu suflantă pe două trepte, vă puteți bucura de o distribuție uniformă a aerului datorită funcțiunii swing. Dezumidificarea se realizează automat, la comanda higrostatului, cu alegerea valorii între 30 şi 80 % umiditate, în paşi de 5 %. De asemenea, aparatul este eficient și la temperaturi joase, având un interval termic de lucru între 5 și 32°C.

Racordul pentru montarea unui furtun de evacuare externă al apei facilitează funcţionarea de durată, nesupravegheată. Dacă rezervorul de apă este plin, vei fi anunțat de lampa de control, iar dezumidificatorul se va opri automat. Datorită roților şi mânerului practic rabatabil, TTK 95 E poate fi transportat uşor, de la un loc de utilizare la altul.

Capacitate5,3 L
Greutate16 Kg
Dimensiuni240 x 368 x 560
Consum600 Watt
Nivel Zgomot47 dB
Trepte ventilator2
Filtru HEPANu

Cum alegi cel mai bun dezumidificator?

Înainte de a investi în primul dezumidificator, este necesar să acorzi atenție detaliilor tehnice despre produs și caracteristicelor locuinței tale pentru a-ți da seama de ce dimensiune a dezumidificatorului ai nevoie și care e nivelul de eficiență cel mai potrivit pentru a reduce umiditatea.

Testează excesul de umiditate: Cercetează problema cu un indicator de umiditate, cunoscut și sub numele de higrometru. Acest dispozitiv monitorizează calitatea aerului din interior. Pentru majoritatea caselor, un nivel de umiditate între 30 și 50 la sută nu ar trebui să cauzeze probleme. Nivelurile de umiditate mai mari decât acest interval ideal trebuie tratate cu un dezumidificator. Vezi și cele mai bune dezumidificatoare baie.

Dimensiunea rezervorului: Chiar și dezumidificatoarele cu același design de bază se pot diferenția prin volumul rezervorului. Alege unul mic, care poate colecta 4 litri de apă, pentru un spațiu de 45 de metri pătrați. Adaugă 2 litri pentru fiecare 45 de metri pătrați suplimentari. Pentru un spațiu foarte umed, ar putea fi necesar să mărești dimensiunea dezumidificatorului, pentru a elimina eficient nivelul crescut de umiditate din aer. Alege un dezumidificator care colectează 6 litri de apă pentru un spațiu de 45 de metri pătrați, adăugând 3 litri pentru fiecare 45 de metri pătrați suplimentari.

Scurgere continuă: Acest lucru este util dacă dezumidificatorul va funcționa pentru perioade lungi de timp în aceeași locație, iar unele aparate permit adaptarea unui furtun pentru a scurge apa colectată direct în sistemul de canalizare.

Eficiență la temperaturi scăzute: Umiditatea excesivă în aer poate apărea la temperaturi ridicate și scăzute. Producătorii pot prezenta rata de eliminare a apei în condiții care fac ca dezumidificatorul lor să pară avantajos – de obicei 30°C și 80% umiditate. Performanța este adesea, mai scăzută la temperaturi mai scăzute, așa că dacă doriți să faceți față condensului de iarnă, examinați și opțiunile cu un interval termic de funcționare care acoperă și temperaturile joase.

Portabilitate: Roțile și mânerele sunt utile, deoarece dezumidificatoarele pot fi grele (aproximativ 15 kg). Posibilitatea de a depozita cablul este utilă atunci când muți unitatea sau o împachetezi.

Repornire automată: Dezumidificatorul pornește automat după o întrerupere de curent – lucru util dacă se produce o pană în timp ce sunteți departe de casă.

Temporizator: Acesta poate programa dezumidificatorul să pornească și să se oprească în timp ce sunteți în afara casei.

Senzor de control al înghețului: Majoritatea dezumidificatoarelor au un senzor care oprește dezumidificatorul în cazul în care se formează gheață pe spire (frecvent în spațiile mai reci). Acest lucru împiedică dispozitivul să irosească energie prin funcționarea sa fără dezumidificare.

Nivel sonor: Zgomotul poate fi important în spațiile de locuit. Nivelul sonor al dezumidificatoarelor variază de la 50 la 70 de decibeli. O conversație normală este de aproximativ 60 de decibeli, iar o mașină de spălat rufe are aproximativ 70 de decibeli.

Panou de control: Acesta ar trebui să fie ușor de înțeles și utilizat. Comenzile electronice îți permit să programezi un anumit nivel de umiditate în procente.

Filtru: Dezumidificatoarele pot conține filtre pentru captarea prafului, iar unele modele au un filtru de lumină UV pentru uciderea bacteriilor din aer.

Numărul de persoane în locuință: Oamenii consumă apă, transpiră și expiră aer cald și umed, așa că cu cât sunt mai mulți oameni în casă, cu atât umiditatea va fi mai mare. În majoritatea caselor, umiditatea produsă de oameni este neglijabilă, dar familiile mari de șase sau mai multe persoane ar putea lua în considerare un dezumidificator mai mare pentru a face față nivelurilor crescute de umiditate.

Dimensiunea și numărul de uși și ferestre: Ferestrele și ușile permit transferul căldurii mai ușor prin casă. Prin urmare, cu cât sunt mai multe ferestre și uși, cu atât umiditatea este mai mare. În mod similar, ferestrele foarte mari sunt izolatoare slabe, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de umiditate.

Cum funcționează un dezumidificator?

Dezumidificatoarele electrice cu refrigerare sunt cel mai comun tip de dezumidificatoare.
Acestea au două componente principale: vaporizator frigorific și condensator. Aerul umed este aspirat peste vaporizatorul frigorific. Acesta condensează apa, care se colectează în rezervorul dezumidificatorului. Apoi, aerul dezumidificat este reîncălzit de condensator și este eliberat în cameră.

Acest tip de dezumidificator diferă de un aparat de aer condiționat standard prin faptul că atât vaporizatorul, cât și condensatorul sunt plasate pe aceeași cale de aer. La un aparat de aer condiționat standard, condensatorul este situat în exterior și eliberează energia termică (căldură) necesară răcirii afară.

Cu toate acestea, deoarece toate componentele dezumidificatorului se află în aceeași cameră, energia termică nu este îndepărtată în afară. În schimb, puterea electrică consumată de dezumidificator rămâne în încăpere sub formă de căldură, astfel, că încăperea este efectiv încălzită, la fel ca de un încălzitor electric care consumă aceeași cantitate de energie. Prin urmare, un dezumidificator va încălzi întotdeauna camera și va reduce umiditatea prin condensarea și eliminarea apei.

Acest proces funcționează cel mai eficient la temperaturi ambientale mai ridicate, în climatele reci procesul fiind mai puțin eficient. Eficiența maximă este atinsă la temperaturi de peste 20 °C și 45% umiditate.

Ghid pentru întreținerea unui dezumidificator

Cât consumă un dezumidificator?

În medie, un dezumidificator consumă între 400 și 500 Wați pe oră. Dacă am crea o perspectivă, funcționarea celui mai eficient dezumidificator timp de 1 zi este echivalentă cu aceeași cantitate de energie electrică folosită de un frigider după aproape 2-3 zile de funcționare.

Nivelul de umiditate al unei încăperi afectează, de asemenea, consumul de energie – cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai multă energie este utilizată.

Eficiența dezumidificatorului se măsoară în L / kWh. Aceasta se calculează prin împărțirea cantității de apa extrase într-o oră la cantintatea de energie electrică folosită. Cele mai eficiente dezumidifcatoare au o eficiență de peste 1,9 L / kWh.

Dezumidificatoarele de top sunt eficiente din punct de vedere energetic și consumă 250 – 350 W pe oră – în jumătate față de dezumidificatoarele clasice. În orice caz, dezumidificatoarele sunt considerate niște aparate rentabile.

Mai mult decât atât, privitor la funcționarea aerului condiționat sau a centralei termice, un dezumidificator te poate ajuta să îți scazi factura la energia electrică sau încălzire, deoarece va fi mai ușor să menții o temperatură confortabilă. Căldura sau frigul se simt mai mult într-un mediu umed, așa că menținerea unei atmosfere mai uscate înseamnă că poți menține AC-ul sau centrala la aceeași temperatură și vei obține mai rapid confortul dorit.

Cum să curăță un dezumidificator?

Din când în când, dezumidificatoarele vor avea nevoie de puțină mentenanță pentru a le ajuta să funcționeze eficient, astfel că este necesar să știi cum să cureți corect un dezumidificator.

De-a lungul timpului și a mai multor utilizări, este posibil să observi pete negre sau ceea ce arată ca o mâzgă în interiorul dezumidificatorului. Aceasta este alcătuită din murdărie și mucegai. Mucegaiul este un organism viu care produce spori care plutesc în aer, pot ateriza pe suprafețele din casă și pot crește. Un dezumidificator murdar poate elibera spori de mucegai în casa ta, care este opusul a ceea ce vrei să facă.

Dacă nu cureți în mod regulat dezumidificatorul, acesta ar putea deveni mai puțin eficient. Nu va extrage umezeala din aer la fel de bine și va avea nevoie de mai multă energie pentru a funcționa, ceea ce îți poate crește factura la electricitate. Pentru a evita confruntarea cu aceste probleme, încearcă să-ți creezi o rutină de curățare a dezumidificatorului, începând cu curățarea filtrului.

Există o mulțime de variații cu privire la modul de curățare a diferitelor mărci și modele, așa că este important să verifici mai întâi, instrucțiunile producătorului. Unele produse vor avea filtre de aer permanente, în timp ce altele au filtre de unică folosință care ar trebui schimbate o dată sau de două ori pe an.

Mai întâi, deconectează dezumidificatorul. Scoate filtrul din dispozitiv și aspiră murdăria și praful. Apoi, spală cu grijă filtrul cu apă și săpun. Clătește și lasă filtrul să se usuce complet înainte de a reasambla și de a utiliza din nou dezumidificatorul.

Totodată, trebuiesc curățate și spirele dezumidificatorului (vaporizatorul și condensatorul). Pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei, oprește dezumidificatorul cu câteva ore înainte de curățare. Începe prin a găsi spirele în spatele sau în interiorul dispozitivului. Aspiră ușor stratul superior de praf și murdărie sau răzuiește-l cu mâna. Utilizează o perie sau o cârpă pentru a curăța spirele cu un detergent spray sau cu un amestec de oțet și apă. Asigură-te că lași spirele să se usuce complet înainte de a porni din nou dezumidificatorul.

De asemenea, majoritatea dezumidificatoarelor au rezervor de plastic detașabil, care se umple cu apa care a fost extrasă din aer. De obicei, există lumini de avertizare pentru a te anunța când găleata este plină, moment în care dezumidificatorul se oprește automat. Este important să golești la timp și în mod regulat rezervorul, deoarece apa stătătoare din interior poate dezvolta bacterii și mucegai.

Rezervorul dezumidificatorului se poate curăța cu înălbitor, apă și săpun sau apă și oțet. Lasă-l la înmuiat sau spală-l cu o perie dacă există multă murdărie reziduală. Dacă nu dorești să golești manual rezervorul, poți conecta un furtun la acesta pentru a se goli în sistemul de canalizare sau poți folosi o pompă pentru a elimina apa în afara casei.

Cât timp se folosește dezumidificatorul?

Timpul de funcționare al dezumificatorului depinde de debitul de aer aspirat (care este direct proporțional cu cantitatea de apă pe care reușește să o extragă din acel aer într-o unitate de timp). Cu cât e mai mare debitul, cu atât mai repede nivelul umidității din încăpere va scădea. Dacă spațiul nu a mai fost dezumidificat înainte, atunci procesul poate dura de la câteva zile până la o săptămână.

După ce umiditatea a scăzut la nivelul setat, dezumidificatorul se va opri automat. Dacă umiditatea crește din nou, dispozitivul va detecta acest lucru și se va porni automat. De această dată, dezumidificarea va dura cu mult mai puțin (câteva minute sau ore, în dependență de dispozitiv).

Însă există câțiva factori externi care pot încetini durata de dezumidifcare a aerului. În primul rând, trebuie luat în calcul consumul de energie electrică. Nu este nimic greșit în a lăsa aparatul să funcționeze în continuu, însă fiți pregătiți pentru un cost mai mare la factura de curent.

Al doilea factor este volumul rezervorului în care se adună apa. Cu cât este mai mare, cu atât mai rar trebuie să îl goliți. Când acesta se umple, dezumidificatorul se oprește automat. Astfel, dacă plecați la muncă și lăsați un aparat cu un rezervor mic să funcționeze, acesta se va umple rapid și se va opri. Pe când un dezumidificator cu un rezevor mare va funcționa mai mult timp și va readuce umiditatea la nivelul dorit într-o perioadă mai scurtă.

Care este prețul potrivit pentru un dezumidificator?

Dacă doriți un dezumidificator de nivel mediu care este potrivit pentru apartamente de 2-3 camere, un buget de 1000 – 1500 de lei ar acoperi prețul pentru cele mai bune dezumidificatoare casnice. Dacă aveți o casă mare sau doriți funcții avansate, probabil că v-ar interesa un dezumidificator la prețuri între 2000 și 3000 lei.

Care este cel mai bun dezumidificator?

Dezumidificator AlecoAir D23 Classy este unul dintre cele mai bune modele prezente pe piață. Printre avantaje se numără consumul redus de energie, precum și capacitatea de purificiare și ionizare.

Așteptăm să aflăm gândurile tale despre articol sau produse

Lasă comentariu

TopGuides
Logo