Dacă ești în căutare de modalități prin care să utilizezi cât mai eficient spațiul din living, un colțar extensibil este o soluție potrivită. Pe lângă eficiența adusă de forma lor geometrică, unele modele au și un spațiu de depozitare extra, ceea ce contribuie mult la economia spațiului. În acest articol, analizăm cele mai bune colțare extensibile prezente pe piață și enumerăm avantajele și dezavantajele procurării unei asemenea piese de mobilier.
Mulți oameni nu știu exact dacă își doresc o canapea extensibilă sau un colțar, atât din motive estetice, cât și practice, însă dacă urmărești niște reguli de spațialitate și îți faci o listă cu întrebările potrivite, vei putea să îți dai seama dacă un colțar este bun pentru apartamentul tău. De exemplu, dacă ai un unghi mort în living și sunteți o familie mare sau ai prieteni care te vizitează des, un colțar va fi o idee excelentă.
Un colțar bun va costa peste 2000 de lei și va fi folosit minim 5 ani, deci trebuie să te informezi foarte bine, înainte de a lua o decizie și să analizezi minuțios toate aspectele, fiindcă investiția și timpul sunt generoase. Despre criteriile de selecție: materiale, preț, dimensiuni, stil, culoare, sistemul de extensie, producător etc., vei afla în ghidul de mai jos.
- 🛋️Cele mai bune colțare extensibile
- 1. Colțar extensibil Pop Bonami Selection
- 2. Colțar extensibil Morelia
- 3. Colțar extensibil King
- 4. Colțar extensibil Palma
- 5. Colțar extensibil Venice
- 📝Cum să alegi cel mai bun colțar extensibil?
- 📏Dimensiuni
- 🆚Tipuri de colțare extensibile și amplasarea lor
- 🧶Materiale
- 🎁Dotări
- ❓Întrebări frecvente
🛋️Cele mai bune colțare extensibile
1. Colțar extensibil Pop Bonami Selection
- Ramă din lemn masiv de pin și fag
- Confort sporit
- Design elegant, culoare plăcută
- Rezistență testată
- Șezlong reversibil
- Cotiere subțiri
- Materiale de calitate
- Potrivit pentru 3 persoane și pentru încăperile mai micuțe
- Preț mai ridicat în comparație cu alte modele
Modelul respectiv este o piesă de mobilier de calitate care surprinde prin mixul de minimalism și confort pe care îl oferă. Lemnul masiv de pin și fag care susțin structura canapelei vor oferi rezistență în timp. Aceste materiale sunt cele mai prielnice atunci când vine vorba de cadrul pentru canapele. Canapeaua se extinde foarte ușor, având o suprafață de dormit 200*130.
Colțarul mai are și avantajul că poate fi instalat în orice punct al camerei, chiar și după l-ai instalat într-un loc, deoarece șezlongul său poate fi montant atât pe partea stângă, cât și pe dreapta. Cadrul este fixat, ceea ce oferă stabilitate, deși prezintă puține dificultăți la mutare.
Colțarul este compus dintr-o spumă poliuretanică mai moale, cu o structură respirabilă. Asta va face șederea pe canapea foarte confortabilă, având o fermitate mediu ferm. Colțarul este acoperit cu o tapițerie rezistentă din poliester- acest lucru nu trebuie să te sperie, deoarece la canapele și colțare e recomandat un material mai rezistent, pentru aspectul pe termen lung al produsului.
2. Colțar extensibil Morelia
- Material rezistent
- Mecanism comod de extindere
- Culoare customizabilă
- Spațiu de dormit mare
- Cadru din lemn de pin și fag
- Nu are ladă de depozitare
- Nu are piciorușe
Este un colțar cu o execuție modernă care se va integra armonios într-un living luminos. Având dimensiunile 240*145*85, va fi potrivit pentru o încăpere mare și poate servi drept un obiect de mobilier care te ajută să delimitezi spațiul dorit, însă se va potrivi perfect și lângă colțul unui perete. Culoarea temperată este potrivită pentru o cameră decorată minimalist, scăldată în mult alb. Dacă îți place forma, dar ai prefera altă culoare, poți să o alegi din catalogul producătorului.
Din păcate, colțarul nu are piciorușe, acest lucru poate fi deranjant pentru întreținerea curățeniei. Cadrul colțarului este executat din lemn de fag și pal. Datorită cotierelor din lemn, deteriorarea feței colțarului se va face mult mai greu. Spațiul pentru odihnă este destul de mare 210*145, acest lucru permite ca doi oameni să doarmă comod pe canapea.
Pentru că tapițeria nu este detașabilă și are o nuanță deschisă, trebuie să ai grijă sporită cu întreținerea colțarului. În caz de murdărire, poți să încerci să elimini pata cu o lavetă din microfibră, însă îți recomandăm să procuri o protecție pentru canapea.
3. Colțar extensibil King
- 7 perne incluse
- Ramă din lemn de pal și lemn stratificat
- Culoare customizabilă
- Materiale customizabile
- Spațiu pentru depozitare
- Mecanism de extindere ușor
- Spațiu generos pentru dormit
- Brațele colțarului ocupă 60 cm în total din spațiu.
Este un colțar extensibil produs în România cu finisaje moderne și materiale de calitate care se va integra frumos într-un decor clasic sau modern. Dimensiunile sale 300*175 sunt potrivite pentru un living spațios, adăpostind 4-5 oameni, deci dacă ai o încăpere mare de minim 4 metri în lungime, colțarul se va integra perfect.
Alt avantaj îl reprezintă suprafața colțarului extins care are dimensiunile 240*175, astfel asigurînd destul spațiu pentru 2 persoane care dorm pe colțar. Colțarul se extinde prin glisare, ceea ce permite folosirea eficientă a întregii suprafețe pentru dormit. Glisarea este, de asemenea, un tip foarte simplu și rapid pentru extindere. Spațiul de depozitare este creat în lada șezlongului.
Șezutul colțarului este dispus pe o ramă din lemn și este format din arcuri sinusoidale și spumă poliuretanică (aceeași spumă care se folosește și în producția saltelelor Ortopedicus). Colțarul se poate executa pe diferite tipuri de culori, dar și mai convenabil, pe diferite tipuri de materiale. Poți să alegi între catifea, stofă sau piele ecologică.
4. Colțar extensibil Palma
- Perne incluse
- Ramă din lemn de pal și fag
- Culoare customizabilă
- Spațiu generos și aerisit de depozitare
- Șezlong reversibil
- Unii cumpărători susțin că lemnul este mai subțire decât se așteptau
Un colțar comod, cu o execuție clasică, potrivit conform dimensiunilor sale (255 x 140 x 90) pentru o încăpere mai mică. Are un mecanism foarte simplu de extindere, se montează ușor, fiind susținut de o șină metalică, iar elementul de colț poate fi montat atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă- lucru foarte util dacă îți plac schimbările și preferi să reamenajezi uneori încăperea sau dacă te muți.
Colțarul e construit pe o structură de lemn de brad, pin și fag, având o ladă de depozitare spațioasă și aerisită cu o capacitate de 170 l. Este acoperit cu o stofă rezistentă, culoarea acesteia poate fi aleasă din mai multe opțiuni disponibile. Șezutul este compus din spumă poliuretanică.
Banda albă este confecționată din piele ecologică. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru persoanele care au animale de companie, în special pisici, însă partea din piele e destul de mică, ceea ce reduce un pic interesul animăluțelor.
5. Colțar extensibil Venice
- Produs în România
- Perne compuse din arcuri sinusoidale și spumă poliuretanică
- Culoare customizabilă
- Spațiu de depozitare
- Șezlong reversibil
- Preț accesibil
- Spațiu generos de dormit
- Unii cumpărători s-au plâns de ansamblarea dificilă
- Structura lemnului este amestecată cu MDF
Culorile temperate disponibile pentru acest colțar se vor potrivi pentru o încăpere decorată modern, luminoasă, creând o zonă plăcută pentru relaxare. Este un produs fabricat în România, dacă înți place să iei în calcul și acest aspect (mai multe detalii despre locul fabricării vi le poate oferi vânzâtorul).
Colțarul are șezlongul reversibil, poate fi folosit pe ambele părți. Am descris mai sus avantajele acestui lucru. E sprijinit de o structură din lemn, pal și MDF – pe baza faptului că persistă și MDF în compoziție, și prețul este mai scăzut un pic față de alte modele de aceste dimensiuni. Câștigă însă prin șezutul său care pe lângă spuma poliuretanică, conține și arcuri sinusoidale- acest lucru îl face un pic mai comod pentru relaxare, decât dacă ar fi fost compus doar din spumă poliuretanică.
Colțarul va adăposti lejer 2 persoane care dorm pe el, deoarece în forma extinsă are dimensiunile 287*169. Mecanismul de extindere e foarte ușor și ca și celelalte modele, este dotat cu un spațiu de depozitare.
📝Cum să alegi cel mai bun colțar extensibil?
📏Dimensiuni
Atunci când te gândești la un colțar extensibil, prima întrebare pe care ți-o pui este: ce dimensiuni ar trebui să aibă un colțar pentru spațiul meu? Răspunsul este simplu, trebuie să ții cont, în primul rând, de dimensiunile camerei tale, în special de lungimea pereților lângă care va fi acesta poziționat. Măsoară cu atenție lungimea, lățimea și înălțimea camerei și dacă nu vrei să suplinești un spațiu gol, ține cont de faptul că lungimea unui colțar ar trebui să ocupe 2/3 din lungimea peretelui lângă care este poziționat.
Dacă ai un open space și vrei să delimitezi prin colțar spațiul livingului de cel al bucătăriei, raportează colțarul și la celelalte piese de mobilier, ca să poți crea un coridor simetric de trecere între cele două spații delimitate de tine.
Numărul membrilor familiei, este de asemenea, foarte important. Pe lângă familie, trebuie să ții cont de un număr aproximativ de musafiri pe care îl ai de obicei, sau planifici să-l ai. Dacă optezi totuși pentru un colțar extensibil și nu pentru o canapea, o faci inclusiv și din motivul că un colțar extensibil oferă mai mult spațiu pentru șezut decât o canapea. Unele colțare au piese modulare care se pot uni de acesta în funcție de nevoile tale.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de spațiul pe care îl va ocupa colțarul în forma sa extinsă, deși majoritatea se acordă cu dimensiunea laturei perpendiculare pe care o are acesta din dotare. Însă acest calcul te poate ajuta și cu alegerea măsuței de lângă colțar (dacă îți dorești un asemenea obiect, bineînțeles).
🆚Tipuri de colțare extensibile și amplasarea lor
Există 2 tipuri de colțare, primul este cel cu șezlong și o canapea laterală, iar al doilea este cel tradițional în formă de L, care arată ca două canapele unite. Important este să reții că modelele sunt proiectate cu cotiera și șezutul tip „șezlong” fie pe partea stângă, fie pe cea dreaptă, de aceea trebuie să verifici ca piesa de mobilier să se integreze corect în cameră.
Majoritatea oamenilor amplasează partea de tip șezlong lângă colțul peretelui, pentru a economisi spațiu. Dacă intenționezi să amplasezi colțarul în mijlocul încăperii, fără a fi mărginit de unghiul camerei, atunci trebuie să determini ce tip de colțar să alegi, în funcție de deplasarea ta prin cameră. Locul pe unde treci mai des, muți obiecte sau faci alte activități, trebuie să fie mai liber, prin urmare, colțarul trebuie să aibă șezutul mai lung în cealaltă parte, unde activitatea e mai redusă.
🧶Materiale
Canapele de colț, ca și canapelele clasice, vin în diverse game și cu diverse opțiuni de material care costă mai mult sau mai puțin, cea mai ieftină țesătură fiind cea din poliester sau un amestec de poliester. Lâna, pielea și catifeaua sunt niște opțiuni mai costisitoare, dar care aduc un plus de confort. Catifeaua este foarte moale și comodă, dar greu de întreținut, la fel este și în cazul bumbacului, astfel dacă ai copii aceste tipuri de material, nu sunt cele mai bune opțiuni. Sunt de evitat tapițeriile din piele, dacă aveți animale de companie- mai ales, pisici.
Pe lângă tapițerie, sunt foarte importante materialele din care e construită baza canapelei. Evită plasticul. Caută canapele care au rame din lemn masiv și o structură puternică din fier. Chiar dacă lemnul este mai scump, acesta va fi mai rezistent pe parcursul timpului. Pernele pentru șezut pot să fie umplute cu spumă și pot să conțină și arcuri uneori. Dacă alegi spuma, asigură-te că are o densitate ridicată, deoarece asta se va reflecta pozitiv asupra rezistenței în timp, însă ai grijă să nu fie nici prea fermă, ca odihna pe canapea să fie plăcută.
🎁Dotări
Dacă spațiul din apartamentul tău este limitat, caută un colțar care să aibă un spațiu de depozitare. Multe dintre colțare au spațiul în partea șezutului de tip „șezlong”, ceea ce îți salvează grija pentru depozitarea așternuturilor, pernelor canapelei sau altor obiecte. Unele colțare au spațiu de depozitare și în cotierele acestora, însă acest lucru nu este cel mai convenabil, deoarece asta înseamnă că ele vor fi mai largi și respectiv, vor ocupa și mai mult spațiu din încăpere. Unele colțare au spații pentru încărcarea telefoanelor sau huse lavabile, însă aceste beneficii cresc prețul considerabil.
❓Întrebări frecvente
De obicei un colțar este livrat în mai multe cutii care vor trebui asamblate parțial, în unele cazuri vei putea fi ajutat de livratori, deși procesul de asamblare este destul de simplu. De asemenea, va trebui să te asiguri că cutiile vor încăpea pe ușă. Termenul de livrare variază de la câteva zile la câteva săptămâni. Asigură-te că citești termenii de livrare dinainte.
Dacă un colțar este îngrijit corespunzător și este ales respectând anumiți parametri ai calității, el poate rezista și peste 15 ani. Se recomandă pentru întreținerea sa îndelungată, ca acesta să fie acoperit cu o husă sau pătură protectoare.
Nu este recomandat să dormiți pe colțare sau canapele clasice extensibile des, deoarece acestea nu asigură o aliniere corectă a corpului. Totuși, dacă se înâmplă să aveți musafiri sau să mai dormiți ocazional pe canapea, este recomandată achiziționarea unui topper de dormit. Pentru un somn sănătos, vă recomandăm să dormiți pe o saltea ortopedică care să răspundă nevoilor corpului dvs.