Plitele cu inducție oferă metode moderne de gătit și se preconizează că în viitorul apropiat, vor înlocui plitele tradiționale. Merită însă să investești în cele mai bune plite cu inducție? Sunt acestea mai avantajoase decât plitele pe gaz sau electrice? Care sunt avantajele și dezavantajele plitelor cu inducție? La aceste întrebări vom încerca să răspundem în articolul ce urmează.
În catalogul comercianților, vei găsi plite cu inducție cu diverse forme și dimensiuni, cu diferite opțiuni de control, moduri de gătit, capacități, senzori, etc. Alegerea unei plite depinde așadar de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de bugetul alocat și bineînțeles, de periodicitatea cu care gătești sau de tipurile de mâncare preferate. În lista de mai jos vei găsi top plite de gătit cu inducție și recenzie individuală pentru fiecare produs selectat.
- Cele mai bune plite cu inductie
- 1. Plita cu inducție Electrolux LIR60430
- 2. Plita cu inducție Bosch PIE631FB1E
- 3. Plita cu inducție Samsung NZ64M3NM1BB/UR
- 5. Plita cu inducție Bosch PUE611BB5E
- 5. Plită cu inducție Electrolux EIS6448
- Cum alegi cele mai bune plite cu inducție?
- Cum funcționează o plită cu inducție?
- Plită cu inducție portabilă sau incorporabilă?
- Care este prețul potrivit pentru o plită cu inducție?
- Avantaje și dezavantaje plite cu inducție
- Plită cu inducție VS plită electrică VS Plită cu gaz
Cele mai bune plite cu inductie
1. Plita cu inducție Electrolux LIR60430
- 9 trepte de reglare a temperaturii
- Putere generală 7500 W
- Funcția Power Boost care fierbe apa în 90 de s
- Timer încorporat
- Funcția child lock
- Aplicație disponibilă pentru plită și hotă
- Încălzire automată în 3 pași
- Butoanele pot fi derutante de la început
- Funcția Hoob 2 hoob e disponibilă doar dacă ai și hotă
Plita de la Electrolux are 4 arzătoare cu diferite puteri: cel mare ajunge la 3700 W iar cele mai mici la 2800 W, iar puterea generală a acesteia este de 7500 W. Suprafața plitei este compusă din material vitroceramic (un compus de ceramică și sticlă). Pe plită se poate folosi orice vas care este conductor electromagnetic. De exemplu, aluminiul nu este potrivit pentru plita cu inducție.
Plita are 9 trepte de reglare a temperaturii și o treaptă Power Boost care este foarte utilă pentru fierberea apei. Datorită ei, aceasta fierbe în 90 de secunde, ceea ce înseamnă că e de 2 ori mai rapidă decât ar fierbe în mod normal, pe o plită cu inducție. Plita este dotată cu sisteme de siguranță care opresc gătitul dacă detectează un obiect greșit la suprafața acesteia sau dacă temperatura optimă este depășită.
Dacă achiziționați și hota de la electrolux, aceasta poate fi controlată prin aplicația disponibilă, în funție de modul de gătire al plitei și de temperatura setată. Pe lângă funcțiile enumerate mai sus, plita este dotată cu timer, care poate fi ajustat din butoanele touchless, funcție de blocare, semnal sonor, pauză, încălzire automată, încălzire reziduală în 3 pași.
Atunci când doriți să curățați plita, aveți opțiunea de blocare a acesteia, ceea ce permite să o ștergeți fără a activa celelalte butoane touchless.
2. Plita cu inducție Bosch PIE631FB1E
- Funcția Power Boost
- Putere generală 7500 W
- Alarmă încorporată
- Timer încorporat
- Funcția child lock
- Oprire de siguranță (poate fi ajustată)
- Senzori pentru detectarea vaselor pe arzătoare.
- Butoanele pot fi derutante de la început
- Pe site-ul comerciantului nu sunt postate informațiile despre produs, însă le aveți pe toate în acest articol.
Această plită cu inducție are toate caracteristicile necesare pentru a fi un ajutor de nădejde în bucătăria ta. Suprafața plitei este compusă din vitroceramică – un material extrem de rezistent, care după folosirea îndelungată se poate recicla și refolosi în anumite industrii.
Plita are o putere mare: 740 W, fiind împărțită în 4 zone de gătit, respectiv 4 arzătotoare: Arzătorul din stânga jos are între 1,8 KW-3,1 KW, 180 mm, arzătorul din stânga sus are între 1,8 KW-3,1 KW, 180 mm, arzătorul din dreapta jos are între 2,2-3,7 KW, 210 mm, iar arzătorul din dreapta sus are 1.4 – 2,2 KW, 145 mm.
Datorită funcției Power Boost, puteți să gătiți preparatele foarte rapid. Acest lucru este util atunci când fierbeți cantități mari de apă sau când aveți nevoie să încălziți un aliment foarte rapid. Funcția Power Boost este cu 35 % mai eficientă decât cel mai mare nivel de putere al plitei și practic înseamnă ca arzătorul principal, preia puterea celorlalte 3 arzătoare.
Plita mai are și următoarele funcții: child lock (blochează panelul de control), timer, 17 nivele de temperatură (9 nivele importante și 8 intermediare), alarmă încorporată, senzori pentru detectarea vaselor, indicatori pentru a afișa ce zone sunt fierbinți sau calde, oprire de siguranță automată și chiar afișează energia consumată pentru gătitul precedent.
3. Plita cu inducție Samsung NZ64M3NM1BB/UR
- 9 trepte de reglare a temperaturii
- Putere generală 7200 W
- Funcția Power Boost pentru fiecare arzător
- Timer încorporat
- Funcția child lock
- Senzori pentru detectarea vasului de gătit
- Indice de căldură rezidual
- Arzătoarele au o putere mai mică spre deosebire de modelele Bosch și Electrolux
Această plită cu inducție de la Samsung se plasează în lista cu cele mai bune plite cu inducție, atât datorită multiplelor funcții de control, cât și puterii de 7200 W al acesteia. Puterea arzătoarelor este următoarea: 2.35 kW – 2.6 kW pentru arzătoarele mari și 1.25-1.5 – pentru arzătoarele mici. În comparație cu modelul Bosch sau Electrolux, puterea arzătoarelor acestui model este mai mică.
Funcția Power Boost asigură gătitul extrem de rapid pentru fiecare arzător și poate fi setată pentru max. 10 min. Plita oferă o mulțime de alte funcții importante: 9 nivele de control ale temperaturii, timer individual pentru fiecare arzător, indicator de căldură rezidual, senzori pentru a detecta vasul de gătit, child lock,
în momentul în care încălzirea este oprită, indicatoarele de căldură reziduală „H” arată dacă zonele plitei sunt în siguranță la atingere: atunci când majuscula „H” se transformă într-o literă mică „h” suprafața este suficient de rece pentru a o atinge fără riscuri. De asemenea, plita detectează dacă diametrul vasului este potrivit pentru arzător: dacă acoperă mai puțin de 60 % din arzător, plita te va atenționa că trebuie să muți vasul.
5. Plita cu inducție Bosch PUE611BB5E
- Dispozitivul este incorporabil pentru o integrare mai eficienta in bucatarie
- Power Boost
- Restart și QuickStart – două funcții practice pentru gătire eficientă
- Preț mai avantajos
- Preparare rapidă cu ajutorul funcțiilor speciale
- Materiale durabile și ușor de curățat
- Putere mai mică față de modelul Bosch PIE631FB1E
Acest model nu este la fel de puternic precum modelele premium de la Bosch. De exemplu, acesta are o putere generală de 4600 W, pe când altele ajung la 7400 W, însă prețul său este mai accesibil – motiv pentru care este inclusă în această listă.
Puterea la care ajung arzătoarele este următoarea: Putere arzător mare- 2.2 kW – 3.7 kW, putere arzător mic 1.4 kW-2.2 kW, putere arzătoare medii 1.8 kW- 3.1 kW. Suprafața plitei este compusă din vitroceramică și este ușor de curățat și întreținut. Pe panou sunt amplasate butoane touchscreen care vă ajută să selectați opțiunile dorite și vă sugerează intuitiv ce arzătoare funcționează, temperatura, etc. Aveți 9 trepte importante pentru temperatură și 8 secundare (17 în total).
Printre principalele funcții se mai numără: oprirea automată, temporizatorul, Child lock, semnalul sonor, senzorii pentru detectarea vaselor, heat booster, power management. Cu ajutorul funcției Power Boost al plitei vei primi mai multă putere și procesul de gătire va fi accelerat astfel încât să termini cât mai repede preparatele. Spre exemplu, poți să fierbi 2 l de apă de trei ori mai repede comparativ cu modul obișnuit de fierbere.
5. Plită cu inducție Electrolux EIS6448
- Ai la dispozitie senzor de prajire
- Ecran tactil intuitiv
- Poți crea o zonă mai mare de gătit, unind puterea arzătoarele.
- Functia Hoob2 Hood pentru conectare la wifi prin aplicație
- Eficiență energetică
- Timer individual pentru fiecare zona de gătit
- Pentru a folosi functia Hoob 2 Hood va trebui sa ai si o hota care sa poata utiliza wireless si care sa se poata conecta la hota
- Preț ridicat față de celelalte modele
Plită este dotată cu senzor de prăjire. Cu ajutorul acestuia, poți avea încredere că mâncarea pe care
o prepari va fi gătită uniform. El este cel care reglează temperatura de la suprafața cratiței, ceea ce te scutește de grija supravegherii constante.
Te poți bucură acum de un control intuitiv cu ajutorul ecranului color. Poți alege preparatul pe care intenționezi să îl gătești și plita va afișa informațiile despre fiecare zona pe care o folosești pentru o monitorizarea atentă și fără să depui efort. În plus, ai și toate instrucțiunile pas cu pas pentru un bun rezultat. Poți combină două zone de gătit astfel încât să creezi o suprafață mai mare. Utilizează ulterior setările de temperatura și durata pe care le ai pentru ambele zone și astfel poți găti în vase mai mari.
Funcția Hoob2 Hood te ajută să conectezi plită și hota prin aplicația disponibilă, astfel încât hotă să se seteze singură în momentul în care începi să gătești. Printre pricipalele funcții ale plitei se numără: Încălzire reziduală în 3 pași, POWER BOOSTER, cronometru eco, Child Lock, sensecook prăjire, ecotimer, coltrol iluminare, display color.
Cum alegi cele mai bune plite cu inducție?
Pentru a alege cea mai bună plită cu inducție trebuie să te ghidezi după niște criterii precise de selecție și să afli informații despre modul de funcționare al acestora. Deși plitele cu inducție se aseamănă între ele, există funcționalități suplimentare care pot varia. Astfel, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
Puterea de gătit: Puterea unei plite cu inducție se măsoară în wați – cu cât aceasta este mai mare, cu atât va avea mai multă putere și va putea să mențină temperatura constantă pe o perioadă lungă de timp. Puterea în wați este corelată și cu dimensiunea spațiului de gătit. Puterea unui spațiu de gătit variază, de obicei, între 3700 W – 4200 W.
Spațiul de gătit: Plitele cu inducție includ cel puțin o zonă mică de încălzire și una mare, asemenea aragazului clasic. Costul plitei va crește în funcție de numărul de zone, dar și de dimensiunea plitei. Dacă aveți nevoie de mai mult de 4 zone de gătit, puteți să luați în calcul achiziția unei plite cu zone de încălzire „flexibile” (numite și flexizone). La aceste modele suprafața de gătit este răspândită pe întreaga plită, ceea ce înseamnă că puteți încălzi vase de dimensiuni diverse uniform și rapid.
Setări de temperatură prestabilite: Modelele performante de plite cu inducție au mai multe setări pentru temperatură, cum ar fi: cald, fierbinte, topire. În felul acesta, plita ajustează automat temperatura la modul setat. De asemenea, senzorii pot detecta dacă se mărește presiunea în vasul de gătit sau dacă adăugați alimente reci și va regla, iarăși, temperatura.
Setări de gătit prestabilite și cronometru: Butoanele plitelor vă permit să alegeți un fel de mâncare pe care îl gătiți, iar plita va ajusta temperatura și timpul de gătire automat.
Senzori pentru siguranță: Detectarea obiectelor străine amplasate pe plită sau detectarea temperaturii necesare pentru a nu deteriora vasul de gătit- sunt câteva dintre funcționalitățile importante în materie de siguranță.
Cum funcționează o plită cu inducție?
Plitele cu inducție folosesc câmpul electromagnetic pentru a genera transferul de căldură. Suprafața acesteia este compusă dintr-un strat de sticlă și ceramică care este un material durabil, greu de spart, capabil să reziste la căldură extremă, însă este predispus la zgârieturi. Dedesubtul stratului de ceramică, de obicei, se află o bobină. Electricitatea care se generează în bobină creează un câmp magnetic, cauzând agitarea electronilor. Mișcarea acestora produce căldura pe suprafața vasului care atinge plita.
Când plita este pornita, se creează un câmp magnetic alternativ de înaltă frecvență între element și tigaie. Câmpul electromagnetic se deplasează apoi pe vas și generează un curent in interiorul acesteia, ajutând ca mâncare sa se gătească. Datorită undelor electromagnetice, gătirea pe plita cu inducție este mult mai rapidă, iar temperatura se poate controla mult mai ușor. Mai jos găsești o ilustrație care explică modul de funcționare.
Plită cu inducție portabilă sau incorporabilă?
Alegerea unei plite cu inducție portabilă sau incorporabilă depinde strict de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de modul în care obișnuiești să gătești. Dacă ești student, de exemplu, călătorești cu rulota, sau pur și simplu, îți place să gătești afară sau la balcon, o plită portabilă va fi opțiunea ideală. Aceste unități mai mici sunt realizate, de obicei, din una sau două zone de încălzire, pot fi transportate și depozitate cu ușurință, ceea ce te scutește de grijile în plus.
Pe de altă parte, dacă ai nevoie de o plită cu inducție într-un spațiu fix și ai suficient loc pentru amplasarea unui cuptor sau a unei plite cu inducție, un model încorporabil este opțiunea clasică și preferată de toată lumea. De obicei, acestea au 4 ochiuri de încălzire, însă sunt modele care oferă și 6 ochiuri.
Care este prețul potrivit pentru o plită cu inducție?
Prețul unei plite de inducție depinde, în primul rând de nr. de ochiuri și de dimensiunea acesteia. Modelele cu buget mic calitative pornesc de la 1000 de lei (dacă ne referim la un model clasic cu 4 ochiuri) și pot ajunge la 7000- 8000 de lei. Acestea, adesea, au și hotă incorporată.
Nu alegeți cea mai ieftină plită cu inducție posibilă, deoarece un preț excesiv de mic poate veni cu unele probleme pe care le veți observa mai târziu. Plita nu este un obiect pe care vi-l doriți schimbat regulat, deci țineți cont să adaptați investiția la un raport preț-calitate potrivit.
Avantaje și dezavantaje plite cu inducție
- Gătesc mâncarea foarte rapid – nicio tehnologie nu este mai rapidă decât inducția, atunci când vine vorba de gătit. Acest lucru se datorează faptului că plita transferă căldura direct către vas și nu mai are nevoie de un strat intermediar de încălzire.
- Au încorporate măsuri de siguranță – Dacă pornești o plită cu inducție fără a pune un vas deasupra acesteia, ea nu va deveni fierbinte. Suprafața din sticlă și ceramică nu devine niciodată fierbinte, astfel nu există niciun risc să te arzi.
- Gătitul este mai precis: Prin temperatura setată, prin senzori sau funcția specifică de gătit, căldura este dozată cu exactitate, fără a arde alimentele.
- Ușor de curățat – acesta este marele avantaj al plitei cu inducție, pentru toți cei care știu ce înseamnă să cureți barele de fier ale aragazelor.
- Suprafață totală de gătit – unele modele au această funcție care e foarte avantajoasă pentru diferite tipuri de vase.
- Gătirea cu inducție poate fi derutantă pentru cei care sunt obișnuiți să controleze intensitatea flăcării și să vadă rezultatul imediat.
- Sunt mai scumpe -datorită funcțiilor inteligente disponibile, plitele cu inducție sunt mai scumpe.
- Facturi la curent mai mari – dacă aveai o plită cu gaz înainte și acum o schimbi cu una cu inducție, vei observa facturi mai mari la curent.
- Nu sunt compatibile toate vasele pe plitele cu inducție – sunt compatibile doar vasele din oțel inoxidabil sau fontă emailată.
Plită cu inducție VS plită electrică VS Plită cu gaz
Caracteristici | Plite cu inducție | Plite electrice | Plite cu gaz |
---|---|---|---|
Mod de funcționare | Folosește inducție electromagnetică pentru a genera căldură | Folosesc grătarul de fier pentru a transfera căldura spre vas, | Folosesc flacăra generată de gaz pentru a produce căldură. |
Viteza de încălzire | Ultra rapidă – deoarece transmite căldura direct către vasul de gătit, neavând nevoie de încălzirea unui strat suplimentar. | Medie | Rapidă |
Eficiența energetică | Plitele cu inducție sunt cu 5- 10% mai eficiente din punct de vedere energetic decât plitele electrice aproximativ, de 3 ori mai eficiente, decât plitele pe gaz. Acestea au un efect mai bun asupra calității aerului, spre deosebire de gaz | Sunt mai eficiente energetic decât plitele cu gaz, însă mai puțin eficiente decât plitele cu inducție, din cauza pierderilor de căldură. | Sunt considerate cele mai slabe din punctul de vedere al eficienței energetice. |
Siguranță | Plita cu inducție este cea mai sigură dintre toate modelele. Acestea au , de regulă, funcții speciale care opresc automat plita dacă nu detectează ceva ce trebuie încălzit. Ele se pot opri și programat. Plita nu va fi fierbinte la atingere, astfel că, riscul pentru pericole e destul de mic. | Riscul de arsuri accidentale este mai mare la plitele electrice, deoarece suprafața se poate încinge foarte mult și durează ceva timp până se răcește la loc. | Plitele cu gaz prezintă un risc mai mare de arsuri accidentale, din cauza flacărei deschise. |
Compatibilitate cu vasele de gătit | Plitele cu inducție necesită vase de gătit magnetice (de obicei, oțel inoxidabil sau fontă emailată) pentru a funcționa eficient. Vasele din aluminiu și aluminiu anodizat nu funcționează pe plitele cu inducție. | Nu au limitări din acest punct de vedere. | Sunt cele mai versatile cu vasele și modurile de gătit, deoarece au flacăra deschisă, datorită căreia se pot obține anumite feluri de mâncare. |