5 Cele mai Bune Saltele Ortopedice în 2023 [Păreri Experți]

Deseori, pentru a ameliora anumite probleme legate de spate sau somn, medicii recomandă o saltea care să susțină într-un mod optim și corect coloana vertebrală. În acest articol analizăm cele mai bune saltele ortopedice care au fost alese de mai multe tipuri pentru a satisface mai multe nevoi și probleme de spate.

Saltele ortopedice sunt o alegere perfectă dacă suferi de dureri de spate sau boli precum scolioza, cifoza, deoarece în timp, ele pot ameliora sau ajuta la refacerea coloanei și îmbunătăți calitatea somnului. Ideal ar fi ca din copilărie sau adolescență, atunci când cel mai adesea, se depistează anumite afecțiuni ale coloanei, să existe o saltea ortopedică pe care corpul să doarmă și să crească corect. Milioane de adulți suferă de dureri cronice de spate pentru că nu au luat la timp măsurile necesare pentru a le ameliora, însă procurarea unei saltele ortopedice poate deveni una dintre cele mai bune investiții în direcția dată.

Înainte de a te decide ce saltea ortopedică să cumperi, îți recomandăm să te uiți și peste cele mai bune saltele de dormit alese de echipa TopGuides, acolo vei găsi un ghid cu lucruri de bază de care să ții cont atunci când alegi o saltea de dormit. Pentru realizarea acestui top, am ținut cont de tehnologie, preț, recenzii și păreri despre saltele ortopedice.

Cum alegi cea mai bună saltea ortopedică pentru tine?

Beneficiile unei saltele ortopedice

Toată lumea folosește sintagma „saltea ortopedică”, atunci când vine vorba de soluția pentru durerile de spate, dar în ce mai exact constă beneficiul și utilitatea acesteia? În primul rând, este vorba de alinierea corectă a coloanei.

O saltea ortopedică, de regulă, este mai dură decât una obișnuită și asta face ca suprafața de dormit să fie îndeajuns de fermă pentru a susține întregul corp și a preveni afundarea greșită a părților mai grele. Dar asta nu înseamnă că suprafața saltelei va fi uniformă atunci când te vei culca pe ea, deoarece anumite părți ale corpului au nevoie de un suport diferit, astfel duritatea din zona gâtului nu va fi aceeași precum cea din zona lombară.

Acest lucru permite ca greutatea corporală să fie distribuită uniform și să se reducă presiunea, astfel încât să nu simți că zona bazinului care este mai grea, în general, decât picioarele, să „cadă” diferit pe saltea. Și ultimul lucru, care depinde de alinierea corectă și distribuirea greutății, este faptul că se îmbunătățește astfel și circulația sangvină.

Dezavantajele unei saltele ortopedice

Chiar dacă pare greu să găsești vreun motiv pentru care o saltea ortopedică nu ar fi bune, există totuși niște mici atenționări în această privință:

Deoarece nu există niște reglementări fixe asupra categoriei de saltele ortopedice, multe produse pot pretinde că sunt așa.

Saltelele ortopedice pot să fie mai scumpe decât saltelele care nu pretind că au design ortopedic.

Din cauza fermității mai ridicată, acest tip de saltea poate fi incomod pentru oamenii care dorm pe lateral sau au probleme cu umărul sau șoldul.

Marketing VS calitate

Astăzi, pentru a mări vânzările și pentru că nu există un regulament sau o testare medicală prin care o saltea poate fi numită ortopedică sau nu, mulți producători inserează cuvântul „ortopedică” în descrierea oricărui produs, însă există anumite criterii după care ar trebui să te ghidezi, ca să alegi o saltea ortopedică.

Densitatea spumei, înălțimea nucleului, duritatea- sunt niște criterii care ar trebui să îți determine alegerea. De exemplu, un nucleu care se deformează ușor în timp, pentru că nu e suficient de înalt sau dens, are impact direct asupra coloanei, deoarece aliniază greșit și provoacă disconfort. Dacă cauți un brand de saltele care mizează exclusiv pe saltele ortopedice, poți să te uiți peste saltelele de la Ortopedicus.

Tehnologie

După cum am zis mai sus, o saltea ortopedică mizează pe alinierea corectă a coloanei, și nu poate fi doar de un anumit timp. O saltea compusă din spumă, latex sau arcuri- toate pot fi deopotrivă, ortopedice, dacă respectă rolul lor vindecător pentru spate.

Tehnologia din spatele acesteia trebuie să se bazeze pe oferirea mai multor zone de confort din corp și din calitatea execuției materialelor. Unele firme precum Dormeo au inventat propriile bobine din spumă care constituie baza saltelei pentru oferirea suportului ortopedic. Nu există așadar ceva specific saltelei ortopedice, acestea pot să difere. Însă o saltea compusă din arcuri unite, în care bazinul tău se afundă, e clar că nu va fi niciodată ortopedică.

Care este duritatea potrivită pentru o saltea ortopedică?

Chiar dacă o saltea ortopedică se asociază cu o saltea cu o duritate mai mare, aceasta depinde exclusiv de tipajul corporal al fiecărei persoane în parte. O persoană cu o greutate mai mare, de regulă, are nevoie de o saltea cu o duritate mai ridicată. Această duritate însă poate fi incomodă pentru cineva cu o greutate mult mai mică, deoarece o să exercite presiune asupra ligamentelor și articulațiilor.

E posibil, totuși, ca uneori, medicii să recomande schimbarea unei obișnuințe de somn (precum dormitul pe burtă sau duritatea scăzută a saltelei) și să recomande o saltea cu o duritate mai mare, pentru a ameliora o problemă medicală, însă aceasta ar trebui să urmeze strict după recomandarea lui în consecință.

Alegerea durității, de asemenea, depinde și de poziția în care obișnuiești să dormi. Pentru cei care dorm pe o parte, e recomandată o duritate medie, pentru cei care dorm pe burtă- o duritate mai ridicată. Există saltele care oferă mai multe niveluri de duritate, acest lucru fiind posibil prin întoarcerea la 180 de grade sau pe partea opusă salteaua. Acest tip de saltea este cel mai recomandabil, însă este și mai scump.

Saltelele ortopedice vs saltelele superortopedice

Este un termen care induce în eroare, deoarece nu există o diferență dintre cele 2 noțiuni, „superortopedic” fiind doar un fel de a atrage atenția asupra anumitor aspecte ale saltelei (de exemplu, că salteaua are o duritate ridicată și este potrivită pentru persoanele supraponderale.) Dar obiectiv, dacă o saltea e proiectată pentru anumite probleme ale spatelui, atunci majoritatea saltelelor bune se vor încadra în categoria saltelelor ortopedice.

Bugetul pentru o saltea ortopedică

Se bazează și depinde exclusiv de calitatea materialelor folosite, de varietatea straturilor, înălțimea generală ș.a.m.d. În general, e recomandat să te orientezi înspre un buget de la 1000 de lei în sus, însă în acest top am inclus și saltele cu un preț mai mic. Trebuie să știi însă că durabilitatea se reflectă în prețul saltelei.

Cât timp poate fi folosită o saltea ortopedică?

Dacă este confecționată calitativ, cu un nucleu rezistent, o saltea poate rezista și 15-20 ani, însă specialiștii recomandă ca ea să fie schimbată o dată la 7-8 ani. Ținând cont că o persoană care se orientează înspre o saltea ortopedică, suferă, cel mai probabil, de afecțiuni ale spatelui, e indicat ca aceasta să o schimbe, dacă observă anumite modificări ale suprafeței, deoarece acest lucru îi va afecta într-un mod direct problema de care suferea. Când cumperi o saltea ortopedică, trebuie să fii atent și la garanția aferentă saltelei, cu cât se va mări perioada prin care firma garantează pentru calitatea produsului, cu atât cresc șanse mai mari asupra durabilității.

Care este cea mai bună saltea ortopedică?

1. Saltea Ortopedicus Latex Smart

Vezi Preț
Saltea Latex Smart

Vezi preț Saltea Latex Smart pe ortopedicus.com

Este o noutate de la Ortopedicus care a apărut ca răspuns la cererea înaltă pentru un astfel de produs. Pentru crearea ei s-au folosit 3 tipuri de spumă cu fermități diferite și un mod ingenios de ansamblare, ca să fie cât mai transformabilă. Stratul de bază este compus din spuma poliuretanică Grün Tech de 15 cm.

Salteaua are 2 fețe. Pe prima față, sunt aranjate 2 tipuri de spumă Luft HD: cea albastră este mai moale și e potrivită pentru persoanele cu o greutate mai mică, iar cea roz este mai fermă și e recomandată persoanelor cu greutatea mai ridicată, astfel dacă sunteți un cuplu cu diferențe de greutate și aveți nevoie ambii de un suport ortopedic personalizat, salteaua este perfectă. Peste această față dotată cu diferite tipuri de spumă, s-a suprapus și un strat de 2 cm de latex natural profilat pe 7 zone de confort din corp. Latexul reglează foarte bine temperatura corpului, este elastic, respirabil și e o alternativă excelentă pentru persoanele care nu preferă spuma de memorie.

A 2-a față a saltelei este compusă de un strat uniform, adică nu e separat pe două categorii de greutăți și e o suprafață galbenă mai fermă. Pentru a evita supraîncălzirea sau a-l face adaptabil comodității corpului, îți recomandăm să utilizezi un topper, deoarece e posibil să fie prea tare această suprafață. Această saltea există și într-o versiune cu o bază din arcuri împachetate individual, click aici pentru mai multe detalii.

Husa este compusă din bambus organic care e un material respirabil, prietenos cu pielea și un antibacterian natural. Husa este detașabilă și lavabilă și deține certificatul OEKO-TEX.

Avantaje
 • Fermitate reglabilă
 • Prevăzută pentru 2 tipuri de greutăți
 • Reversibilă
 • Înălțime 24 cm
 • Husă detașabilă
 • Latex natural
Dezavantaje
 • Aerisire mai slabă în comparație cu o saltea cu arcuri

2. Saltea ortopedică Dormeo Air+ Select

cele mai bune saltele ortopedice
Vezi Preț
Saltea Air+ Select

Vezi preț Saltea Air+ Select pe dormeo.ro

Salteaua Air+ Select este una dintre cele mai bune saltele ortopedice prezente pe piață. Datorită celor 5 zone de confort, fiecare parte a corpului va avea susținerea personalizată. Air+ Select susține zona lombară, picoarele, genunchii și gâtul într-un mod care permite relaxarea completă. Pe lângă asta, salteaua este reversibilă și poți să reglezi nivelul de fermitate de la mediu până la ridicat. De asemenea, nucleul saltelei este dublu, ceea ce îl face ideal pentru cupluri. Puteți să vă alegeți diferite niveluri de rigiditate, dacă sunteți parteneri cu diferite preferințe, trebuie doar să deschideți husa și să întoarceți partea dorită. Salteaua Dormeo Air+ previne propagarea undelor în cazul mișcării unuia dintre parteneri, care iarăși reprezintă un avantaj, în special pentru persoanele mai sensibile la mișcări și zgomot.

Datorită înălțimii de 27 de cm, structura saltelei permite ca în interiorul acesteie să fie înserate 5 straturi, nucleul reprezentându-l stratul de arcuri împachetate și cele 2 niveluri de straturi Octaspring. Arcurile de spumă (Octaspring) au proprietatea de a se adapta corpului uman, oferind un suport solid pentru coloană, greu deformabil în timp. Forma tridimensională a arcurilor distribuie uniform greutatea corpului, deoarece fiecare arc preia individual presiunea. Asupra durabilității, se reflectă și rolul arcurilor împachetate individual, acestea mărind înălțimea saltelei și oferind încă un punct de susținere. O saltea de acest gen, oferă o aerisire de 8 ori mai ridicată decât o saltea compusă doar din spumă, de aceea este ideală pentru zonele cu umiditatea ridicată.

Husa saltelei este detașabilă și lavabilă și este îmbogățită cu 2 tratamente: unul antibacterian și altul pentru termoreglarea dinamică. În husă este inclus un trat de 2 cm de spumă cu memorie, aceasta va ajuta la detensionarea corpului. Unii utilizatori recomandă și procurarea unui topper, dacă simți că suprața este prea rigidă.

Avantaje
 • Înălțime 27 cm
 • Ortopedică
 • Nucleu dublu
 • Reversibilă
 • Husă detașabilă
 • Garanție 15 ani
 • Tratamente ale husei
 • 5 zone de confort
Dezavantaje
 • Stratul de spumă cu memorie de 2 cm, poate fi insuficient pentru unele persoane.

3. Saltea ortopedică Hard Pocket

saltea ortopedica hard pocket
Vezi Preț
Saltea Hard Pocket

Vezi preț Saltea Hard Pocket pe somproduct.ro

Este o saltea cu o fermitate ridicată cu o limită de greutate până la 120 de kg care are la bază un strat de 800 de arcuri împachetate individual. Acestea vor prelua separat presiunea exercitată asupra lor și vor amortiza transferul de mișcare către partener în timpul nopții.

Peste stratul de bază e suprapus unul de spumă HR de 5 cm(din engleză, high resilience foam). Aceasta este o spumă rece poliurretanică, care răspunde greu deformărilor. La baza compoziției ei, stau celule cu un perete puternic care sunt rezistente în timp. Deseori este folosită ca și strat de bază sub spuma de memorie și îndeplinește rolul ortopedic. Salteaua poate fi folosită pe ambele părți.

Deoarece spuma HR are o densitate ridicată, fermitatea saltelei este una mai mare, de aceea trebuie să fii atent și la poziția în care preferi să dormi. Această saltea ar fi recomandată pentru persoanele care dorm pe burtă sau spate și mai puțin recomandată pentru cele care preferă să doarmă pe lateral.

Husa saltelei este matlasată și e compusă din bumbac. Aceasta e compactată pe un suport de vată volumică antialergenică.

Avantaje
 • Potrivită pentru persoanele cu o greutate mai mare
 • Ventilatie sporită
 • Arcuri împachetate individual
 • Reversibilă
 • Înălțime 30 cm
Dezavantaje
 • Husa nu este detașabilă
 • Duritatea nu este reglabilă

4. Saltea ortopedică Green Future

Vezi Preț
Saltea Ortopedica Green Future

Vezi preț Saltea Ortopedica Green Future pe emag.ro

Salteaua Green Future combină perfect calitățile ortopedice ale spumei Green Form cu cele anti-inflamatorii ale extractului de Aloe Vera. O saltea de tip Aloe Vera este perfectă pentru astmatici și cei alergici, planta având efecte terapeutice. Baza saltelei este compusă dintr-un tip de spumă poliuretanică Green Foam care are o celulație deschisă și oferă un suport ortopedic întregii coloane și ajută la îmbunătățirea circulației sangvine. Salteaua este reversibilă și are două tipuri de fermități: partea mai fermă e acoperită de stratul cu fibre de bumbac, iar cealaltă cu fermitatea medie este acoperită de 2 cm de spumă memory și vatelină cu fibre de bambus. De asemenea, fețele sunt potrivite și pentru a fi folosite pentru 2 anotimpuri.

Pentru a permite circulația aerului, în husa saltelei este înglobată o bandă de aerisire 3D. Structura fibrei cu goluri permite o evaporare mai rapidă a umidității și o reglare termică mai eficientă. Saltelele cu nucleul din spumă poliuretanică nu sunt atât de bine aerisite precum cele cu arcuri, de aceea trebuie să fii atent dacă te afli într-o zonă cu umiditatea ridicată, ca să poți să îți alegi produsul corespunzător.

Un avantaj al acestei saltele, constă în materialul husei care a fost îmbogățit cu tratament de aloe vera și ambele fețe sunt făcute din bumbac organic și bambus. Bambusul este un material superior bumbacului și e un agent antialergenuc natural. Husa însă nu este detașabilă, ceea ce reprezintă un dezavantaj.

Trebuie să ții cont că această saltea este mult mai avantajoasă ca și preț decât celelalte selectate în top, și pentru acest preț oferă un confort bun, însă nu concurează cu execuția sau calitatea materialelor saltelelor enumerate mai sus.

Avantaje
 • Husă îmbogățită cu tratament aloe vera și materiale organice
 • Preț avantajos
 • Reversibilă
 • 2 tipuri de fermități
Dezavantaje
 • Husa nu e detașabilă
 • Aerisire mai slabă față de saltelele cu arcuri
 • Nu este proiectată pentru mai multe zone de confort

5. Saltea Strong Ortopedic

saltea-ortopedica-ortopedic
Vezi Preț
Saltea Strong Ortopedic

Vezi preț Saltea Strong Ortopedic pe isaltea.ro

Recomandăm această saltea dacă știi exact că ai nevoie de o saltea cu o fermitate ridicată, fie după ce ai consultat un medic sau ai avut experiența cu o suprafață mai tare de dormit și te-ai simțit comod. Chiar și așa, dacă se întâmplă să ai nevoie de acest tip de saltea, poți să o testezi gratuit 101 zile, ca să afli dacă merită să faci această investiție. Un topper pentru saltea ar fi altă soluție excelentă, pentru a modera fermitatea acesteia.

Baza saltelei este compusă dintr-un strat de 18 cm de spumă poliuretanică care va fi greu deformabilă în timp. Anume aceasta oferă o suprafață ortopedică de dormit. Înainte se considera că pentru a rezolva problemele de spate, e necesară o suprafață cât mai fermă de dormit, astfel salteaua urmează acest principiu. Trebuie să ții cont însă de poziția în care preferi să dormi, pentru că dacă obișnuiești să dormi pe o parte, această saltea ar fi prea dură pentru articulațiile tale, deoarece nu are nici spumă de memorie care să amortizeze din presiune.

Husa saltelei este detașabilă și e matlasată cu vatelină îmbogățită. Aceasta dispune și de un tratament aloe vera și este antibacteriană și antistatică. Salteaua se livrează rulată în vid și după desfacere e recomandat să o lași 24 de h să stea.

Avantaje
 • Husă îmbogățită cu tratament aloe vera
 • Husă detașabilă
 • Nucleu greu deformabil
 • Ortopedică
Dezavantaje
 • Nu este reversibilă
 • Aerisire mai slabă față de saltelele cu arcuri
 • Nu este proiectată pentru mai multe zone de confort

TopGuides
Logo